Kako uzgojiti žad?

Žad
Image by Glenn A Lucas from Pixabay

Crassula ovata, poznata kao biljka žada, je odlična sobna biljka. Zahvaljujući debeloj stabljici i mesnatim listovima ovalnog oblika čini vrtlarstvo zabavnijim i bez stresa.

Kao i mnogi drugi sukulenti, biljka žada raste polako oko 5cm godišnje. Ali istraživanja pokazuju da može dostići maksimalnu visinu od 1 metra, posebno ako se adekvatno brine o njoj. Poreklom je iz Južne Afrike i Mozambika u istočnoj Africi.

Ako ste tip osobe koja voli poklanjati biljke, možda biste trebali razmisliti o tome da dragoj osobi poklonite biljku žada jer ona simbolizuje prijateljstvo, sreću i prosperitet u azijskoj kulturi. Međutim, vlasnici bi trebali biti pažljiviti vodeći računa o tome gde će staviti biljku u svoje kuće jer može biti toksična za kućne ljubimce.

Mnogi bonsai umetnici također koriste ovu biljku kao predmet svog rada zbog njenog lakog održavanja, izgleda (poput drveća) i tolerancije na uslove suše. Bonsai drvo žada takođe može uspeti i u vanjskim i unutrašnjim uslovima.

Kako odabrati najbolje tlo za biljke žada?

Biljke žada o kojima se dobro brinete mogu doživeti preko sto godina i mogu se prenositi kroz generacije. Eto koliko je ova biljka izdržljiva! Ali ako se nađete u poteškoćama pri uzgoju ove biljke, verovatno koristite pogrešnu mešavinu za saksije.

Većina problema u uzgoju biljke žada nastaje zbog nedostatka vode. Biljka ili pati od nedostatka vlage ili prekomernog zalivanja. A svako pitanje vode je i pitanje tla. U slučaju biljaka koje se uzgajaju u kontejnerima, zemlja za saksije je jedini prostor koji obezbeđuje vlagu za život.

Tropski sukulenti kao što su biljke žada mogu živeti u sredinama u kojima primaju manje količine vode tokom cele godine. Da bi napredovali u ovim teškim uslovima, one čuvaju vodu unutar svojih mesnatih stabljika i listova.

Takođe, pokrivaju celo telo voskom kako bi sprečile ‘beg’ uskladištene vode iz njihovog sistema. Dakle, potrebe sukulenata za vodom ne mogu se tretirati na isti način kao kod drugih sobnih biljaka, u protivnom će lako istrunuti.

Biljkama žada je potrebno dobro drenirajuće tlo za saksije koje imitira tip tla njihovog prirodnog okruženja. Mrze da se stalno zalivaju i od koristi će im biti ako pustite da se zemlja osuši između dva zalivanja.

Većina vrtnih radnji ima dostupnu mešavinu za saksije idealnu za kaktuse i sukulente. Biljke žada, takođe, preferiraju ove mešavine.

Kako formirati tlo za sadnju žada u saksiju

Neki ljudi ne vole kupovati gotove mešavine jer jednostavno uživaju u procesu pravljenja vlastite mešavine. Ako ste jedan od njih i imate dovoljno vremena, u nastavku je jednostavan vodič koji će vam pomoći da sami napravite ispravnu mešavinu tla za sadnju žada u saksiju.

Zemlja za saksije koja se koristi za kaktuse i sukulente ima pH nivo od blago kiselog do neutralnog (5,8 – 7,0) i sastoji se uglavnom od grubih i peščanih materijala. Takvi materijali imaju ulogu da spreče nakupljanje vode u posudi za uzgoj.

Sastojci koji se koriste u izradi mješavine za saksije od žada mogu varirati od organskih do mineralnih materijala, kao što su:

Perlit

Vazdušan materijal koji sprečava zbijanje tla i omogućava drenažu i prozračivanje tla za saksije. Takođe je porozan i sposoban da zadrži malu količinu vlage i hranljivih materija. Često se izdiže na površinu tla tokom navodnjavanja zbog svoje lagane prirode. Ne zaboravite nositi masku jer perlitna prašina može oštetiti pluća ako se udiše.

Plovućac

Plovućac ima svojstva slična perlitu. Sprečava zbijanje tla uz poboljšanje drenaže i prozračnosti. Zauzvrat, korenje biljaka postaje zdravije i življe.

Grubi pesak

Grubi pesak je veoma zrnasta supstanca koja se proizvodi od drobljenog granita ili kvarca. Služi jednoj svrsi, a to je da poboljša drenažu tla za saksije. Tlo za saksije koje ima lošu drenažu lako se zasiti vodom i lišava korenje biljaka kisika što u većini slučajeva uzrokuje trulež korena. Nemojte brkati krupni pesak sa peskom u kutijama za igranje ili peskom na plaži, jer oni imaju suprotan efekat kada se pomešaju sa zemljom za saksije.

Borova kora

Borova kora se proizvodi od nusproizvoda mlevenog drveta. Pomaže u stvaranju lagane i prozračne mešavine koja poboljšava prozračivanje dok zadržava malu količinu vode i hranjivih tvari. Sporo se razgrađuje što je idealno za sporo-rastuće biljke.

Coco Coir cigla

Coco coir cigla se proizvodi od nusproizvoda industrije prerade kokosa. Može apsorbirati vlagu nekoliko puta veću od svoje težine i može zadržati hranjive tvari za biljke. Gotovo da je pH neutralan i smatra se da ima antimikrobna svojstva protiv različitih biljnih štetočina.

Sukulentna mješavina će imati različite koncentracije komponenti što zavisi od vrste biljke kao i ličnih preferencija.

Opšte pravilo je da uvek mora imati više neorganskih minerala nego organskih materijala. To je kao da kuvate isto jelo, ali sa drugačijim začinima, u zavisnosti od toga da li vaš gost preferira ljuće ili slađe.

Za početnike, dobar početni omjer za biljku žada je 2 dela bilo koje mineralne tvari ili samo, ili u kombinaciji – plus 1 dio organskih materijala kao što je borova kora ili Coco Coir cigla.

Mali postotak organskih materijala važan je za zadržavanje adekvatne količine vode i hranjivih tvari koje su još uvek potrebne biljci za preživljavanje. Takođe možete pomešati komercijalno zemljište za saksije sa perlitom u odnosu 2:1.

Kada i kako presaditi biljke žada

Zbog sporog rasta i plitkog korena žada, često presađivanje ne bi trebalo da predstavlja veliki problem. Mlađe biljke žada mogu se presađivati ​​jednom u 2 do 3 godine, dok starije mogu sačekati od 4 do 5 godina pre presađivanja. Rano proleće je najbolje godišnje doba za presađivanje sobne biljke.

Ispod smo naveli neke od praktičnih koraka važnih prilikom presađivanja biljke žada:

Odaberite novu i čistu posudu. Veličina nove saksije mora biti malo veća od prethodne. Saksije od terakote su dobra opcija jer mogu da odvode višak vode iz tla iz saksije.

Lagano izvucite biljku iz posude. Saksiju možete okrenuti naopako kako bi se mogao slobodno ocediti uz pomoć gravitacije.

Pregledajte korene. Uklonite sve crne ili mrtve korene kako biste eliminirali rizik od širenja bolesti. Oštrim makazama napravite čist rez kako bi rane brže zacelile.

Pažljivo izvucite korenje i uklonite sve tragove stare zemlje koliko god možete. Nemojte preterivati sa uklanjanjem starog tla do te mere da oštetite korenje biljke.

Ovisno o tome koliko je korenje snažno, možete ga malo podrezati kako biste potaknuli brži rast. Ali ako niste sigurni, možete preskočiti ovaj korak.

Napunite novu posudu do oko trećine njene visine, svežom zemljom za biljke žada. Ravnomerno rasporedite zemlju unutar saksije.

Stavite biljku u posudu. Mora biti dovoljno duboka kako bi tlo moglo stabilno držati biljku na mestu. Vodite računa da lišće ne dodiruje površinu kada se posuda napuni zemljom za saksije.

Popunite prazne prostore preostalom zemljom. Koristite ruke da ga ravnomjerno rasporedite.

Nemojte zalivati tek presađenu biljku žada najmanje dve nedelje ili duže kako biste omogućili zaceljivanje rana i stvaranje novih korena. Sačekajte najmanje mesec dana pre gnojenja kako biste sprečili oštećenje korena. Kada biljka prihvati novu sreditu, primetićete rast novih listova.

Zalivajte i gnojite po potrebi. Uz negu i brigu, biljka žada može biti ponos i sreća vašeg domaćinstva koja se može preneti i na sledeću generaciju.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi unapredila vaše korisničko iskustvo. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR). We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).