Fikus: vrste, uzgoj i nega

Fikus
Graphic by nasedvoriste.com

Šta vam pada na pamet kada čujete reč smokva? Mnogi pomisle na nežno i slatko voće u obliku suze koje dolazi od drveta istog imena. Međutim, ovo je zapravo naziv za veliku grupu biljaka – fikusa – od kojih se mnoge gaje kao sobne biljke.

Da, dobro ste razumeli smokva zapravo pripada porodici Fikusa. Dobro se prilagođavaju unutrašnjem okruženju, svaka vrsta sa svojim dekorativnim karakteristikama, zbog čega se često nalaze u kancelarijama i uvek su dostupne u rasadnicima za sobne biljke. Sobne fikus biljke su jedinstvene i pouzdane biljke koje imaju veliki potencijal da svaki prostor učine zelenijim i privlačnijim.

Šta su fikusi?

Fikus (botanički naziv: Ficus benjamina) je rod sa preko 800 biljaka koje pripadaju porodici Moraceae, ili porodici dudova. Obično se nazivaju smokva, a postale su popularna grupa biljaka zahvaljujući jestivoj mediteranskoj vrsti zvanoj F. Carica (obična smokva). Grupu fikusa karakterišu jednostavni, često sjajni, ovalni do kopljasti zimzeleni listovi. Stabljika i listovi koji se lome luče žućkasti ili beli sok. Kako sazrevaju, formiraju duge vazdušne korene duž stabla i grana biljaka, koji im omogućavaju da napreduju kao epifite.

Koje je upotreba fikusa?

Slatko voće koje donosi jestiva domaća ili obična smokva (Ficus carica) konzumira se širom sveta i dovelo je do popularizacije drugih vrsta fikusa. Ove biljke prirodno rastu u tropskoj Africi i Aziji i primećeno je da mogu da rastu i preživljavaju u suvim unutrašnjim uslovima. Zbog njihove prilagodljivosti, zajedno sa atraktivnim oblicima i varijacijama listova, mnogi fikusi su postali popularne sobne biljke.

Mnoge vrste fikusa se gaje kao obične saksijske sobne biljke, kao što su F. lyrata, F. elastica i F. maclellandii (smokva sa listovima nalik listovima banane), ali većina fikusa ima potencijal da se koristi u tradicionalnoj umetnosti bonsaija. Rast i oblik fikusa su laki za manipulaciju, što je zahtev za uspešno kreiranje bonsai fikusa.

Rast i oblik fikusa variraju od biljke do biljke, tako da mogu dodati visinu i teksturu pejzažima. Neki ih treniraju kao espaliere i topijare, ili kao vrtne živice. Jedna vrsta, F. religiosa, povezana je sa budizmom jer se veruje da je Buda postigao prosvetljenje nakon što je sedeo 6 godina ispod ovog drveta fikusa. Zbog toga se biljka religiozno slavi širom sveta.

Fikus je, takođe, industrijski važan jer se koristi u proizvodnji gume. Lateks koji proizvodi F. elastica, ili gumeno drvo, sakuplja se u velikim količinama, a u jugoistočnoj Aziji, hektari zemlje se koriste kao plantaže ovog drveta.

Pravilna nega fikusa?

Zalivanje

Najčešći problem sa uzgojem sobnih fikusa je opadanje listova. Za vrste kao što su F. lyrata i F. elastica, ovo je veliki problem jer ove biljke imaju prelepe široke listove za koje je zaista šteta kada završe na podu, ostavljajući iza sebe golo drvo. Preterano opadanje listova povezano je sa prekomernim zalivanjem.

Većina vrsta fikusa je osetljiva na prekomerno zalivanje. Potrebno ih je zalivati samo kada je zemlja skoro suva. U hladnim uslovima, važno je koristiti vodu sobne temperature. Fikus voli zemlju sa nižim pH, pa je najbolje koristiti kišnicu ili prokuvanu vodu. Prskanje listova vodom s vremena na vreme takođe je korisno za biljku, samo pazite da lišće ostane suvo veći deo dana kako bi se izbegle bolesti prouzrokovane vodom.

Zahtevi za razvoj

Fikusi su prvobitno pronađeni kako rastu u tropskim prašumama, u osnovi su tropske biljke i zato najbolje uspevaju u toplim uslovima i visokoj vlažnosti. Vole svetlu indirektnu ili filtriranu svetlost, ali treba ih držati dalje od direktne sunčeve svetlosti koja može izazvati opekotine na listovima. Ako se nalaze na mestu izloženom suncu, pazite da ne budu izloženi ceo dan.

Međutim, ove biljke mogu tolerisati unutrašnje uslove i pokazalo se da preživljavaju čak i suvi vazduh uzrokovan centralnim grejanjem i klima uređajima. Ako se nalaze napolju tokom hladne sezone, mogu izdržati do -9°C, ali će listovi početi opadati ako temperatura padne ispod toga. Važno je identifikovati mesto unutar kuće gde će fikus biljka biti trajno smeštena kako bi se izbeglo često pomeranje biljke. Kada se biljka prilagodi određenom unutrašnjem okruženju, pomeranje može uticati na njeno zdravlje i produžiti period adaptacije.

Štetočine i bolesti

Brašnaste vaši, paukove grinje, lisne uši i štitaste vaši su neki od insekata štetočina koji mogu napasti sobne fikuse. Neke od ovih štetočina može se ukloniti ručnim uklanjanjem sa biljke, kao i uklanjanjem nepoželjnih listova. Ako infestacija postane ozbiljna, sistemski insekticidi i miticidi će poslužiti kao trajno rešenje.

Fikusi koji su izloženi dugotrajnim vlažnim uslovima podložni su gljivičnim bolestima. Ove bolesti mogu se pojaviti kao okrugle narandžaste, smeđe i crne mrlje na lišću (na primer, smeđe mrlje na listovima fikusa) ili kao jednolična diskoloracija lišća i stabla. Ako se ne leče, mogu dovesti do opadanja listova i truljenja grana. Pojava gljivičnih bolesti može se izbeći držanjem biljaka bez prisustva viška vlage. Cirkulacija vazduha može se poboljšati postavljanjem ventilatora blizu biljke nakon laganog prskanja. Zaražene delovi treba ukloniti, a primena fungicida je važna kada su u pitanju teže infekcije.

Održavanje bujnosti fikusa

Jedna od stvari koja čini fikuse uspešnim sobnim biljkama je njihov bujni zimzeleni rast, ali ovo podrazumeva redovnu aktivnost orezivanja kako bi se održao oblik i zdravlje biljke. Vrste kao što su F. benjamina, F. microcarpa i F. pumila treba orezivati svakih 2 do 3 meseca kako bi zadržale svoj prirodni oblik.

Fikusi sa širim listovima će imati koristi i od brisanja prašine sa listova jednom ili dva puta mesečno. Brisanje vlažnom krpom ili sunđerom pomoći će uklanjanju prašine i istovremeno će održati sjaj listova. Mlaćenica ili neem ulje će dati F. lyrata i F. elastica prelep sjaj.

Što se tiče đubriva, fikusi nisu veoma zahtevni, ali kada vidite da lišće izgleda bleđe nego obično, to je ili zbog nedostatka vode ili biljka treba malo prihrane. Sve dok je tlo u kojem se nalazi dobro drenirano, blago kiselo i srednje plodnosti, preživeće.

Velike biljke mogu zahtevati dodavanje novog sloja zemljišta jednom godišnje, pri čemu se gornji sloj zemlje uklanja i zamenjuje svežom zemljom obogaćenom hranljivim materijama. Mesečno prskanje folijarnim đubrivom takođe neće štetiti.

Razmnožavanje i presađivanje

Fikus je jedna od najlakših biljaka za razmnožavanje – mogu se uzgajati iz semena, reznica stabljike ili margotiranjem. Seme fikusa nije lako dostupno, ali često se može pronaći u tropima odakle biljka potiče.

Uzgajivači u rasadnicima i prodavači bonsai drveća obično uzgajaju posebne sorte fikusa iz semena. Ovo može trajati do pet godina i danas se obično izvodi uz pomoć hidroponskog sistema.

Reznice iz grana lako formiraju korenje jer biljka već može da proizvodi vazdušne korene. Zbog toga, takođe, je margotiranje efikasan metod razmnožavanja za fikuse. Kada se koreni ustabile, mogu se presaditi i aklimatizovati u periodu od mesec dana.

Budući da fikusi brzo puštaju korenje, skloni su da im postane tesno u saksijama. Orezivanje korena je neophodno kako bi se izbeglo gušenje korena što može dovesti do smrti biljke. Ovo se može uraditi pažljivim razdvajanjem korena i orezivanjem nekoliko relativno prevelikih korena. Ostavite mlade korene za hranjenje kako bi biljka brže ozdravila. Veća biljka zahteva veću saksiju kako bi omogućila korenima da ojačaju i obezbede potrebne hranljive materije iz zemlje. Presađivanje u laganu, brzo drenirajuću zemlju može se obavljati svake 2 do 3 godine.

Uobičajeni problemi pri uzgoju fikusa

Studije su pokazale da fikusi uklanjaju formaldehid i druge atmosferske toksine. Međutim, rukovanje njima u zatvorenom prostoru mora se obavljati sa oprezom jer proizvode sok koji može iritirati kožu i oči. Prilikom uklanjanja listova ili rezanja stabljika treba nositi zaštitne rukavice.

Sobne fikuse treba držati dalje od ljudi sa astmom koji mogu biti osetljivi na čestice koje se prenose vazduhom. Fikusi kao što je F. benjamina puštaju korenje tako brzo da ovi mogu postati smetnja. Kada se gaje u fiksiranim saksijama, koreni mogu prodreti u drenažne sisteme i začepiti ih. Ugradnja barijere za koren je važna u ovoj situaciji kako bi se sprečila moguća šteta.

Najbolje vrste fikusa za uzgoj

  1. Puzavi fikus (F. pumila) Najpopularnija vrsta puzavog fikusa, ili puzave smokve što je drugi naziv za ovu vrstu, proizvodi duge stabljike sa naizmenično malim i mekim zelenim okruglim listovima koji brzo rastu. Ova šarmantna sobna biljka, puzavi fikus, se takođe često koristi za pokrivanje betonskih zidova i ograda.
  2. Fikus gumijevac (F. elastica) je fikus otporan na sušu, upečatljivog izgleda sa svojim kožastim, izduženim, sjajnim zelenim listovima. Popularna sorta ‘Burgundy’ ima crno-crvenkasto lišće.
  3. Bendžamin fikus (F. benjamina) Jedna od najčešćih sobnih biljaka. Karakterišu je kožasti zeleni ovalni do jajasti mali listovi koji vise na tankim grančicama i stabljikama u blago plačljivom obliku, a otuda mu i ime. Popularne su i vrste sa belim i žutim varijacijama.
  4. Fikus lyrata ili Fikus smokva (F. lyrata) Ovaj fikus poznat je po svojim grubim i širokim listovima u obliku violine. To je vrsta sa više stabljika koja uz odgovarajuću negu može doseći plafon.
  5. Fikus imela ili Imela smokva (F. deltoidea) Ovaj grm je jedan od manjih fikusa koji se gaje u zatvorenom prostoru. Ima male zelene listove u obliku suze, a između njih su sitni okrugli zeleni ili žuti plodovi koji izgledaju kao imele.
  6. Sveta smokva (F. religiosa) U divljini, ovaj fikus može narasti do 30 metara visine. Osnova i široka rasprostranjena puna forma je jedna od njenih jedinstvenih i često pominjanih karakteristika zbog čega se često gaji kao bonsai.
  7. Klovnovska smokva (F. aspera) Ovaj fikus se često gaji kao biljka za živicu, ali može biti upečatljiva sobna biljka sa listovima prošaranim prugastim nijansama zelene i bele.

Najčešća pitanja

Kako izgleda fikus koji je previše zaliven?

Fikus koji je previše zaliven može pokazivati simptome kao što su žutilo listova, venjenje, i opadanje listova. Zemlja postaje zasićena vodom, što dovodi do gušenja korena, truljenja korena i narušavanja opšteg zdravlja biljke.

Zašto sa mog fikusa opadaju svi listovi?

Ako svi listovi padaju sa vašeg fikusa, to može biti zbog različitih faktora, uključujući prekomerno zalivanje, nedovoljno zalivanje, promene u uslovima svetlosti ili pojavu štetočina. Procenite nivoe vlage u zemlji, prilagodite svoju praksu zalivanja i razmotrite faktore okruženja kako biste rešili problem i poboljšali zdravlje vašeg fikusa.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi unapredila vaše korisničko iskustvo. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR). We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).