Uzgoj i nega begonije

Begonija
Graphic by nasedvoriste.com

Begonija je jednostavan i prigodan izbor za sadnju u bilo koju cvetnu gredicu. Ovaj delikatni cvet ne zahteva mnogo, što ga čini izuzetno pametnim izborom za uvek zauzete baštovane. Begonije su jednostavna opcija i ako imate u vidu jednogodišnji cvetni prekrivač u hladnijim klimama i lako se neguju kao višegodišnje biljke u toplijim uslovima.

Takođe se lako prilagođavaju i u uslovima gde se uzgajaju kao sobne biljke, pružajući mnoge mogućnosti uzgoja za ljubitelje biljaka, uključujući viseće saksije.

Ova prelepa biljka u saksiji je fenomenalan izbor bez obzira da li ga gajite kao cvetnu biljku napolju ili kao dekorativnu sobnu biljku. Njeni kasni cvetovi će dodati dašak boje vašem cvećnjaku na kraju sezone, budući da begonija cveta od kasnog leta do jeseni.

Begonija – osnovne informacije

Naučni naziv Begonia X semperflorens
Uobičajeni nazivi  begonija, voštana begonija, devojačko srce
Porodica Begoniaceae
Tip biljke Sobna biljka ili biljka za spoljnu cvetnu gredicu
Visina i širina 15 do 45 cm visoka (na otvorenom), 15 do 30 cm široka (na otvorenom)
Poreklo Centralna i Južna Amerika
Boje cvetova Bela, nijanse roze, nijanse crvene, dvobojne
Boja lišća Svetlo bronzana do tamno smeđa ili tamno zelena sa bordo nijansama
Izloženost suncu Jaka ali filtrirana sunčeva svetlost
Tip i pH tla Dobro drenirano, bogato humusom, blago kiselo
Posebne karakteristike Kompaktne posteljne biljke idealne za cvetne gredice; specifični izgled listova po kojem je dobila ime

Uzgoj begonije

Kao i mnoge vrste begonija, voštana begonija ili devojčko srce, a o njoj ćete čitati u ovom članku, je svestrana biljka sa širokim rasponom dostupnih sorti. Može se gajiti u zatvorenom prostoru ili u bašti. Njeno kasno cvetanje čini prelep dodatak svakoj bašti. Jednostavno se razmnožavaju putem reznica.

Takođe preferiraju vlažno, ali ne zasićeno tlo kako bi se osiguralo da njihovi koreni ne ostaju mokri. Orezivanje je relativno jednostavno; svakog meseca otkinite mrtve pupoljke kako bi biljka nesmetano cvetala. Begonija preferira da bude blago vezana za koren, što treba imati na umu prilikom presađivanja i premeštanja. Ako joj niste dali šansu da potpuno ispuni saksiju, vaša begonija verovatno još nije spremna za presađivanje.

Razmnožavanje begonije

Begonija nema visok procenat uspešnosti prilikom razmnožavanja iz semena. Najbolja opcija je korišćenje reznica na vrhu biljke. Za ovu priliku rebaće vam reznice iz delova biljke bez cvetova. Ovi delovi moraju imati najmanje dva čvora. Reznice treba posaditi u vlažnu i toplu sredinu. Držite ih na toplom, polusenovitom mestu dok se ne pojavi nova biljka.

Najbolje vreme za ovaj postupak je u proleće. Uzgoj begonija  iz semena je izuzetno težak i zahteva puno strpljenja. To je veoma dug proces koji vam najverovatnije neće doneti pozitivne rezultate.

Dakle, ako razmišljate o sadnji, najbolje je koristiti sadnice.

Zemlja za uzgoj begonija

Idealno okruženje za sadnju begonija je u dobro dreniranoj zemlji kako bi se sprečilo da koreni sede u močvarnom ili previše vlažnom tlu. Zemlja mora biti stalno vlažna, ali sve više od toga može rezultirati truljenjem, što će na koncu ubiti biljku.

Održavajte zemlju vlažnom, ali ne previše. Umerena količina vlage u zemlji je sve što vam je potrebno. Zemlja bogata organskom materijom ima odgovarajuća drenažna svojstva i obezbediće sve hranljive materije koje begonija  treba. Održavanje zemlje ravnomerno vlažnom će takođe osigurati da vaša biljka može pravilno upijati hranljive materije u svoje guste listove, pomažući u održavanju prelepe bronzano zelene boje listova.

Orezivanje

Zahtevi za orezivanje begonije  su minimalni. Dok raste, potrebno je samo da skraćujete listove i grane koje rastu u zakrivljenom obliku ili su prerasle. Jednom mesečno treba ukloniti mrtve stabljike sa biljke. Na ovaj način pomoći ćete daljem cvetanju begonije. Ako biljka raste suviše u visinu, ili raste u određenom pravcu prema svetlosti, možete skratiti delove da biste je ponovo usmerili kako želite. Ovo će i učiniti biljku gušćom.

Presađivanje begonije

Ne treba olako shvatati presađivanje begonije, jer begonija mora biti blago vezana za koren u svakom trenutku. Najbolji način da znate kada je spremna za presađivanje je da pažljivo izvučete biljku iz saksije, i ako na dnu još uvek ima rastresite zemlje, biljka nije spremna za presađivanje. Sačekajte trenutak kada na dnu saksije više ne bude rastresite zemlje.

Može se desiti da ćete morati da transplantirate begoniju  iz veće saksije u manju. Previše prostora može rezultirati sa previše vode i hranljivih materija što narušava stabilnost biljke.

Kada budete presađivali begoniju, pripremite saksiju sa dobrom drenažom, a ako povećavate veličinu saksije, povećajte je najviše za jedan centimetar. Trebaće vam saksija bez zemlje ali koja sadrži jednake delove vermikulita, perlita i tresetne mahovine.

Kako pravilno negovati begoniju?

Begonija je jednostavna biljka jer ne zahteva mnogo održavanja. Begonije koje se nalaze napolju se mogu zalivati po uobičajenom rasporedu, dok se kada su u pitanju sobne biljke mora pratiti suvoća zemlje pre zalivanja.

Preferiraju sunčevu svetlost, ali filtrirano sunce ako se nalaze napolju i što je moguće više jake sunčeve svetlosti ako se nalaze u zatvorenim prostorima. Iako mogu napredovati i pri toplijim temperaturama, to će itekako uticati na količinu sunčeve svetlosti koju mogu tolerisati i koliko vode im je potrebno. Postoji nekoliko štetočina i bolesti koje utiču na begoniju, a vlasnici begonija treba da paze na znake i simptome svake od njih kako bi sprečili ozbiljna i nepopravljiva oštećenja biljke.

Voda

Za begonije  posađene napolju, biće potrebno najmanje 2,5 cm vode nedeljno. Korišćenje malča će pomoći u zadržavanju vlage između zalivanja. Sa sobnim biljkama u saksijama stanje je malo drugačije. Moraju se zalivati kada je zemlja u kojoj se nalaze suva prvih 1,25 cm na dodir. Kada se to dogodi, moraju se temeljno zaliti, a saksija mora potpuno da se iscedi kako bi se sprečilo truljenje korena. Razvijene biljke mogu izdržati duže intervale između zalivanja, ali moraju biti temeljno zalivane. Ako živite u područjima sa visokom temperaturom, planirajte češće zalivanje.

Sunčeva svetlost

Generalno, begonije  najbolje rastu na direktnoj, ali filtriranoj sunčevoj svetlosti. Međutim, popodnevno sunce često je previše toplo u toplijim klimama, zahtevajući delimičnu senku kako bi begonija dala najbolje rezultate. Za biljke koje ne cvetaju, potrebno je više sunčeve svetlosti. U poređenju sa sortama sa zelenim lišćem, one sa bronzanim lišćem imaju tendenciju da bolje napreduju na punom suncu. U unutrašnjim prostorima begonija zahteva što je moguće više svetlosti. Najbolja mesta u kući su prozori okrenuti prema istoku, zapadu i jugu.

Temperatura i vlažnost

Begonija je biljka koja dobro uspeva u toplim uslovima. Idealne temperature, kada je u pitanju rast i cvetanje begonije, kreću se od 18 do 29 °C. One su netolerantne na hladnoću i ne podnose dobro mrazeve ili smrzavanje. Ako vaša biljka počne da poprima plavičastu nijansu, verovatno joj postaje previše hladno. Tokom noći kada temperatura pada, moraćete je uneti unutra ili prekriti platnom kako biste sprečili smrzavanje. Idealna vlažnost je 40-50%, pri čemu sve iznad toga može dovesti do rasta buđi i plesni. Buđ i gljivice mogu dovesti do ozbiljnih problema uključujući zaostajanje u rastu i sve češću pojavu mrtvih listova.

Đubrivo

Generalno, standardno đubrivo 10-10-10 će savršeno odgovarati za begoniju. Ova biljka nije izbirljiva što se tiče đubriva.

Štetočine i bolesti

Uvek treba paziti na određene bolesti i štetočine prilikom uzgoja begonija. Begonija je otpornija na štetočine od drugih cvetnih biljaka, pa je manja verovatnoća da ćete naići na infestaciju, ali one se povremeno javljaju. Poznato je da nekoliko bolesti utiču na ovu biljku.

Paukove grinje

Ovi štetočine su male i izgledaju kao pokretne tačke na donjoj strani zelenog lišća. U malim brojevima, ne uzrokuju značajnu štetu; međutim, kada dostignu nivo infestacije, mogu opustošiti biljku, uništavajući je.

Lisne uši

Prisutne na većini biljaka, lisne uši su jedna od najčešćih biljnih štetočina u baštama i domovima. Umereno prisustvo ne može izazvati ozbiljnu štetu. Ukoliko dođe do pojave infestacije, primetićete uvijene ili požutele listove i slab ukupni razvoj biljke.

Bele mušice

Bele mušice su obično ograničene na zatvorene prostore zbog njihove nesposobnosti da prežive zimske vremenske uslove. Poznate su po tome što uzrokuju uvenuće listova i pojavu žutila na listovima, kao i zaostajanje u rastu.

Štitaste vaši

Prepoznaćete prisustvo štitastih vaši na begoniji  kada primetite rast čađave buđi. One isisavaju sok iz biljke kroz svoje igličaste delove i izlučuju mednu rosu koja pomaže razvoj čađave buđi.

Brašnaste vaši

Brašnaste vaši uzrokuju da listovi biljke postanu žuti i na kraju otpadnu. Takođe mogu uzrokovati proizvodnju čađave buđi jer izlučuju mednu rosu kao štitaste vaši. Infestacija unutrašnje biljke često uzrokuje da biljka bude potpuno uništena.

Tripsi

Tripsi se hrane begonijama  i mogu prenositi viruse na druge biljke. Šteta koju uzrokuju uključuje pruge, mrlje i bele mrlje.

Pegavost listova

Uzrokovana gljivicama, pegavost listova može se pojaviti u vidu malih tački do velikih mrlja smeđe i žute boje koje pokrivaju skoro ceo list. Lečenje uključuje uklanjanje zahvaćenih listova, a fungicid obično nije potreban.

Pepelnica

Gljivična bolest, pepelnica će formirati sloj spora preko vrha listova vaše biljke. Može uzrokovati zaostajanje u rastu begonije.

Botritis

Ova bolest počinje kao beli sloj na biljci i pretvara se u sivi oklop. Čim primetite ovo stanje, morate ukloniti zahvaćenu biljku kako biste sprečili širenje na susedne biljke, jer će se spore širiti pod različitim i brojnim okolnostima.

Truljenje korenja

Ako previše zalivate biljku i ona predugo stoji u mokroj zemlji, postoji potencijal za razvoj truljenja korenja. Prvi znaci koje ćete primetiti su opušteni listovi i uvenule stabljike. Ako ove promene primetite na vreme, uspećete spasiti biljku.

Uobičajene sorte

Postoji nekoliko sorti begonija  koje su dostupne za uzgoj u bašti ili u saksiji. Svaka nudi prelep dodatak vašem pejzažu ili prostoru. Ove opcije uključuju sledeće:

  • Ambasador
  • Koktel
  • Koko
  • Paint splash pink
  • Kraljica
  • Super Olimpija
  • Varšava
  • Pobeda

Najčešća Pitanja

Da li begonije  vole sunce ili senku?

Begonije  preferiraju delimičnu senku do punu senku. Dok mogu tolerisati malo jutarnjeg sunca, generalno napreduju na mestima sa indirektnom sunčevom svetlošću ili filtriranom senkom, posebno u toplim klimama.

Da li treba skraćivati begonije ?

Da, begonije će bolje napredovati od povremenog orezivanja jer ono podstiče gušći rast a istovremeno uklanjate osušene cvetove ili predugačke stabljike. Orezivanje takođe može pomoći u podmlađivanju biljke i poboljšanju njenog ukupnog izgleda.

Zašto begonije  venu?

Nekoliko faktora može uzrokovati uvenuće begonija, uključujući prekomerno zalivanje, nedovoljno zalivanje, nedovoljno svetla, temperaturne ekstreme, štetočine, bolesti ili truljenje korenja. Procenite uslove rasta biljke i prilagodite negu u skladu s tim kako biste rešili problem i sprečili dalji venenje.

Da li treba uklanjati osušene cvetove begonije ?

Da, uklanjanje osušenih cvetova begonije  može podstaći kontinuirano cvetanje i održati izgled biljke. Jednostavno uklonite uvenule cvetove ili upotrebite oštre makaze kako biste ih odrezali do zdravog čvora lista.

Zaključak

Begonije  nude prelep dodatak vašem domu ili bašti. Prednost je u tome što su prilično jednostavne za negu. Ako ih preterano ne zalivate, generalno će se dobro razvijati u dobro dreniranoj zemlji sa svetlom, filtriranom sunčevom svetlošću.

Jednostavne su za razmnožavanje, tako da nećete imati problema sa stvaranjem više biljaka putem reznica. Takođe ne morate brinuti o tome ako vaša begonija  preraste saksiju, jer ova biljka uživa u tome da bude blago vezana za koren. Možda ćete morati smanjivati saksiju u kojoj se nalazi da biste dobili najbolje rezultate.

Dok su begonije relativno otporne na štetočine, i dalje postoje neke vrste na koje ćete morati da obratite pažnju kako biste sprečili ozbiljna oštećenja biljke. Pored toga, postoji nekoliko bolesti kojima je biljka sklona.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi unapredila vaše korisničko iskustvo. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR). We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).