Kako spasiti prekomerno zalivene biljke

Kako spasiti prekomerno zalivene biljke
Photo by : Alena Koval

Nepravilno zalivanje je glavni razlog smrti sobnih biljaka. Dakle, nisu lisne vaši, bube ili gusenice. Prekomerno zalivanje. Početnici u uzgajanju sobnih biljaka često su opsednuti pružanjem dovoljno vode svojim biljkama, tretirajući ih kao kućnog ljubimca sa praznom činijom. Ali sobne biljke se razlikuju od pasa, mačaka, a tek od zlatnih ribica! Previše vode može ubiti biljku… Osim ako ne znate kako da ih spasite.

Koliko vode treba biljkama?

Koliko često treba zalivati vaše biljke zavisiće od toga koje biljke posedujete. Ne biste dali pedesetogodišnjem Ircu istu količinu viskija kao dvadesetjednogodišnjem Srbinu, zar ne? Isto tako nećete Euforbiji ili afričkom mlečnom drvetu dati istu količinu vode kao jednom Adamu.

Količina vode koja je potrebna sobnoj biljci uglavnom zavisi od klime u kojoj biljka prirodno raste. Pustinjske biljke obično trebaju manje vode, jer rastu u ekosistemima sa malo kiše. Sukulenti poput kaktusa (koji je poreklom iz polusušnih područja Južne Afrike i Indije) skladište vodu u svojim listovima i stabljici, što im omogućava da izdrže mesece u potpunosti bez vode.

U međuvremenu, tropske biljke zahtevaju mnogo više vode nego kaktusi i sukulenti. Gumeno drvo (Fikus Elastica ili biljka kaučuka), na primer, može se naći u kišnim šumama Južne Amerike, i stoga je naviknuta na obilne padavine. Treba ih zalivati barem jednom nedeljno—ali zapamtite, moguće je prekomerno zalivati i tropske biljke. Nemojte preterivati!

Biljka može preferirati više ili manje vode u zavisnosti od vremenskih uslova ( da li je napolju sunčano ili oblačno), godišnjeg doba i drugih okolnosti. Na primer, leti, kada je napolju toplo i biljke brže rastu, sobne biljke će trebati više vode. U međuvremenu, zimi je bolje napraviti duži vremenski razmak između zalivanja. Takođe, nakon perioda cvetanja ili intenzivnog rasta, biljka će postati ‘uspavana’ i trebati manje vode nego pre.

Dobar barometar za zalivanje sobnih biljaka je testiranje da li je zemlja suva na dodir. Ako je još uvek vlažna, nema potrebe da zalivate biljku. Možete koristiti i merač vlage tla ili vlagometar koji će vam tačno reći kada je vreme za zalivanje.

Saveti za izbegavanje prekomernog zalivanja

Uz nekoliko jednostavnih saveta, bićete mnogo manje skloni prekomernom zalivanju vaših biljaka nego što ste to bili pre nego što ste pročitali ovaj tekst.

 • Uverite se da je zemlja suva tako što ćete prstom proveriti vlagu.
 • Pažljivo podignite biljku i procenite njenu težinu. Nakon što to uradite nekoliko puta, moći ćete da prepoznate kada je saksija puna vode i kada je biljku potrebno ponovo zalivati.
 • Vaša saksija mora da ima odgovarajuće odvodnjavanje. Sve dobre saksije bi trebalo da imaju drenažne rupe. Ako vaša nema – izbušite ih.
 • Koristite mešavinu koja ima dobru drenažu. Mešavine za sadnju bolje se nose sa prekomernim zalivanjem nego obična zemlja.
 • Dodajte dodatke poput lavinih kamenčića koji apsorbuju vodu i sprečavaju truljenje korena.

Znakovi da ste prekomerno zalivali sobnu biljku

Znakovi da je biljka dobila previše vode nisu baš tako prepoznatljivi kao kod ljudi. Biljke nemaju jake glavobolje, uznemirene stomake i jaku želju da se sklupčaju u krevetu. Međutim, biljke pokazuju jasne znakove, samo ako znate kako da ih prepoznate.

Žuti ili smeđi listovi

Ako listovi vaše biljke razviju smeđe mrlje okružene žutim prstenom, ovo može biti znak bakterijske infekcije. Iako listovi postaju žuti zbog prekomernog zalivanja, takođe mogu postati žuti zbog nedovoljnog zalivanja, pa ipak proverite vlažnost tla kako biste uspostavili pravilnu dijagnozu.

Uvenuli ili opali listovi

Dok će premalo vode rezultirati time da listovi vaše biljke budu suvi i lomljivi, prekomerno zalivanje će ih učiniti mekim i uvelim. Stari listovi će u većem broju slučajeva ionako otpasti, ali ako i novi listovi otpadaju, to je znak prekomernog zalivanja.

Usporen rast

Usporen rast, ili potpuni prestanak rasta, može biti simptom mnogih različitih problema, od potrebe za svetlošću preko nedostatka đubriva, do prekomernog zalivanja. Ako primetite usporeni rast u kombinaciji sa drugim simptomima na listovima biljke, bićete u stanju da sastavite slagalicu.

Buđ, gljivice

Prekomerno zalivanje može izazvati pojavu simptoma kao što su buđ, gljive i praškasta plesan na vašoj biljci ali i u zemlji. Buđ i gljive najbolje rastu u vlažnim uslovima i često su znak truljenja korena. Ako primetite gljive i buđ oko korena i stabla, obavezno presadite biljku u svežu zemlju.

Štetočine

Insekte poput komaraca, grinja i lisnih vaši više privlači vlažna nego suva zemlja. Ako vaša biljka privlači štetočine, postoji velika šansa da je prekomerno zalivate.

Stalno vlažna zemlja

Ovo je, možda, i najvažniji znak. Ako ga primetite na vreme, možete sprečiti ili popraviti problem pre nego što se pogorša i dovede do drugih simptoma. Stalno vlažna zemlja znači da vaša biljka ne apsorbuje vodu pravilno i da zemlja nema dovoljno vazdušnih džepova. Ukratko, znači da se vaša biljka utapa, koliko često je zalivate.

Spašavanje prekomerno zalivenih sobnih biljaka

U redu, sada kada znate da prepoznate znakove prekomernog zalivanja, vreme je da naučite kako da spasite biljku. Nismo ovde samo da vam držimo pridike o onome što ste pogrešno uradili—u ovom članku predložićemo vam i moguća rešenja problema! Postoji nekoliko različitih metoda za spašavanje prekomerno zalivenih biljaka, i svaka od njih je korisna na svoj način.

Prvi korak u spašavanju prekomerno zalivene biljke:

Prestanite sa zalivanjem biljke

Sam prestanak zalivanja biljke neće vam mnogo pomoći u rešavanju problema ali s nečim moramo početi, a prestanak zalivanja je uvek prvi korak. Ako prekomerno zalivate vašu sobnu biljku, verovatno ćete primetiti da je zemlja mokra, a potrebno je da bude potpuno suva pre nego što ponovo upotrebite kanticu za zalivanje.

Omogućite pravilno odvodnjavanje

Kao što smo ranije spomenuli, vi možda i ne preterujete sa zalivanjem, ali nepravilno odvodnjavanje i dalje izaziva ‘utapanje’ biljke. Ako primetite znakove prekomernog zalivanja, preduzmite sledeće korake kako biste zemlju što pre osušili:

 • Podignite saksiju da se uverite da voda zaista izlazi iz nje.
 • Proverite da li vaša saksija ima drenažnu rupu. Ako je nema, premestite biljku u novu saksiju koja je ima.
 • Stavite prst u zemlju. Ako je previše zbijena, pažljivo probodite rupe i rastresite zemlju kako bi vazduh mogao da dođe do korena. Ali pazite da ga ne oštetite.
 • Stavite novu zemlju u saksiju. Nije svaka mešavina za cveće ista –  neke mešavine same po sebi imaju bolju drenažu.

Napravite optimalno okruženje za uklanjanje viška vode

Evo šta možete učiniti da okruženje vaše biljke bude idealno za sušenje ili uklanjanje viška vode.

 • Premestite biljku na svetlost kako biste podstakli rast i upotrebu vode.
 • Dehumidifikujte vazduh. Ovo se, rekli bismo podrazumeva ali vredi ponoviti da što je vazduh suvlji, suvlja će biti i zemlja u kojoj se nalazi vaša biljka.
 • Povećajte cirkulaciju vazduha i toplotu u prostoriji. Baš kao fen za kosu, cirkulacija vazduha i toplota omogućavaju brže sušenje. Ali nemojte da bude previše vruće. I naravno, nemojte stvarno sušiti biljku fenom.

Tretiranje bolesti izazvanih prekomernim zalivanjem (kao što je truljenje korena)

Jedna od najčešćih vrsta biljnih bolesti, truljenje korena se javlja kada gljivice napadnu korenje biljke. Prekomerno zalivanje je glavni uzrok truljenja korena. I dok truljenje korena može brzo i trajno da uništi vašu biljku, moguće ga je lečiti.

 1. Prvi korak u lečenju truljenja korena je vađenje biljke iz zemlje. Na taj način ćete moći da vidite korenje i otkrijete koje je još uvek zdravo.
 2. Zatim, pažljivo ćete koristiti makaze da isečete loše korene. Zdravo korenje će biti belo i tanko, dok će nezdravo korenje izgledati smeđe ili crno, i izgledati uvelo u poređenju sa zdravim.
 3. Upotrebite fungicidno sredstvo da pažljivo očistite korenje.
 4. Presadite biljku u zemlju koja omogućava dobru drenažu. Nemojte ponovo saditi biljku u istu zemlju iz koje ste je izvadili!

Samo kap

Zapamtite, biljke su otporne. Mogu da izdrže suvu zemlju i do nekoliko dana. Ali ako ih utopite u vodi, vrlo brzo ćete problem. Najbolje je biti oprezan sa zalivanjem i preduzeti preventivne korake da izbegnete prekomerno zalivanje.

Ovo će vam uštedeti trud i olakšati buduću negu o biljkama. Dakle, proverite stabljike, listove i korenje, i ako primetite znakove prekomernog zalivanja, jednostavno izvršite operacioni zahvat!

Ova stranica koristi kolačiće kako bi unapredila vaše korisničko iskustvo. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR). We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).