Kako saditi i uzgajati ukrasni kelj

Ukrasni kelj
Image by MetsikGarden from Pixabay

Ova jednogodišnja biljka čini odličnu kombinaciju sa drugim biljkama pogodnim za hladnije sezone, kao što su maćuhice, što će vam sigurno pomoći u stvaranju raznobojnijeg okoliša. Sa svojim naboranim listovima prekrivenim ružičastim, ljubičastim i crvenim nijansama, ukrasni ili dekorativni kelj je lako uzgajati, bilo u saksijama ili u cvetnim lejama. Ukrasni kelj, ili cvetni kelj je iz iste porodice biljaka kao jestivi kupus, karfiol i brokoli. Odlično uspeva u hladnijem vremenu i često svojom atraktivnošću dominira u bašti tokom proleća i jeseni. Lako podnosi blage mrazeve, zadržavajući svoj atraktivan izgled tokom zime.

Ukratko o ukrasnom kelju

 • Rod: Brassica oleracea
 • Uobičajeni naziv: Cvetni kelj
 • Dodatni uobičajeni nazivi: Ukrasni kelj, Ukrasni kupus
 • Tip biljke: Jednogodišnja biljka
 • Svetlost: Delimično sunce, Sunce
 • Visina: 30 do 90 cm
 • Širina: 30 do 45 cm
 • Boja lišća: Ljubičasta/Bordo
 • Sezonske karakteristike: Šareno jesenje lišće
 • Posebne karakteristike: Dobar za saksije, niski zahtevi za održavanjem
 • Razmnožavanje: Semenom

Gde saditi ukrasni kelj

Ukrasni kelj potrebno je saditi na lokacijima sa puno sunca, bilo u saksijama ili u plodnom, dobro dreniranom, blago kiselom tlu. Ova razigrana i šarena biljka će dodati vašem vrtu šarenilo u ranu ili kasnu sezonu, kada se višegodišnje biljke sporo pojavljuju u proleće, a jednogodišnje i višegodišnje biljke venu na kraju vegetacione sezone u jesen.

U rano proleće posadite ga u saksijama i kombinujte sa maćuhicama i drugim prolećnim cvetnicama. Kada ukrasni kelj dosegne svoj vrhunac razvoja, uklonite biljku i zamenite je biljkama koje vole toplije vreme, kao što su begonija, coleus ili geranijum. U jesen, ukrasni kelj dodaje prelepu teksturu saksijama sa hrizantemama, crnookim suzanama i ukrasnim paprikama. Ovaj kelj je, takođe, odličan i za sadnju u baštama. Naš savet je da ga koristite kao uočljivu biljku u blizini ulaza ili terasa.

Kako i kada saditi ukrasni kelj

Ukrasni kelj ima dve sezone sadnje: rano proleće i jesen, kada noćne temperature padaju ispod 10 stepeni Celzijusa. Raste sporo, pa kupite velike biljke ako planirate da uživate u njima samo nekoliko nedelja u proleće ili jesen. Ili pokušajte da uzgojite sopstvene biljke iz semena (pogledajte uputstva u nastavku).

Iskopajte rupu dovoljno duboku da biljku stavite u zemlju i zakopajte stabljičicu biljke tako da najniži listovi budu u ravni sa površinom tla. Razmaknite biljke 15 cm jedna od druge. Možete ih razmaknuti i više, ali tada će glave kelja previše porasti da bi se mogle koristiti za upotrebu kao rezano cveće.

Saveti za negu ukrasnog kelja

Ukrasni kelj je lak za negu sve dok imate na umu njegove specijalne temperaturne zahteve.

Svetlost

Ukrasni kelj najbolje raste na sunčanim lokacijama. Tolerisaće laganu senku, ali razvija bogatije boje na punom suncu.

Tlo i voda

Obavezno posadite ukrasni kelj u vlažnom, plodnom, dobro dreniranom tlu sa pH vrednošću između 5,8 i 6,5. Održavajte ga dobro zalivenim i zalijte ga sa najmanje 2,5 cm vode nedeljno ako ne pada kiša.

Temperatura i vlažnost

Biljke počinju da razvijaju svoje šareno lišće kada temperature padnu ispod 10 stepeni Celzijusa. Kada se biljka navikne na lokaciju, ukrasni kelj može izdržati mraz. Kada noćne temperature redovno dostižu 15 stepeni Celzijusa, kelj će početi da izgleda sparušeno.

Đubrivo

Đubrenje biljaka uravnoteženim đubrivom jednom prilikom sadnje je sasvim dovoljno. Nemojte ih dodatno đubriti, što može dovesti do slabe boje listova i nepravilnog rasta.

Orezivanje

Ako uzgajate cvetni kelj da biste ga koristili kao rezano cveće, tada ćete želeti da ukrasni kelj raste u visinu a ne u širinu. Da biste to postigli, uklonite donje listove kada biljke dostignu visinu od 25 do 30 cm, i ponovite ovo tri ili četiri puta dok biljke rastu. Osim toga, uklonite sve polomljene ili bolesne listove.

Saksijsko uzgajanje i presađivanje ukrasnog kelja

Ukrasni kelj bolje izgleda u velikoj posudi kombinovanoj sa drugim biljkama nego kao pojedinačna biljka u svojoj saksiji. Za mešovitu sadnju koristite posudu od najmanje 12 do 19 litara sa velikim drenažnim rupama. Napunite je mešavinom za sadnju koja se dobro drenira. Imajte na umu da biljkama u saksijama treba češće zalivanje nego biljkama u vrtu.

Pošto je ukrasni kelj jednogodišnja biljka koja retko preraste svoje saksije tokom životnog ciklusa, neće mu trebati presađivanje.

Štetočine i problemi

Kao član porodice kupusa, ukrasni kelj je sklon da privuče kupusne crve, lisne uši i puževe, ali naročito kada se sadi u jesen, mnoge od ovih štetočina više nisu prisutne ili nisu aktivne.

Kako razmnožavati ukrasni kelj

Ukrasni kelj se može uzgajati iz semena. Pošto je ukrasni kelj hibrid, počnite sa svežim semenkama kupljenim u bilo kojoj radnji – semena koja prikupite sa sopstvenih biljaka neće proizvesti biljke koje su identične roditelju.

Ukrasnom kelju je potrebno 90 do 110 dana da sazri. Preporučuje se da seme počnete u zatvorenom prostoru četiri do šest nedelja pre presađivanja napolje u rano proleće. Seme sejte na dubinu od 0,6 cm u saksije napunjene vlažnom mešavinom za sadnju. Zemljište održavajte ravnomerno vlažnim. Na temperaturi od oko 21 stepen Celzijusa, ukrasni kelj će proklijati za 10 do 14 dana. Idealna temperatura za rast sadnica je oko 15 stepeni Celzijusa. Pre nego što ih presadite napolje, budite sigurni da su sadnice dovoljno čvrste da izdrže presađivanje i vanjsku temperaturu.

Za jesenju sadnju, počnite sa semenom tri meseca pre prvog jesenjeg mraza. Možete ih najpre uzgajati u saksijama ili direktno sejati, prateći gornja uputstva. Sadnice morate presaditi nekoliko nedelja pre prvog jesenjeg mraza.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi unapredila vaše korisničko iskustvo. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR). We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).