5 Genijalnih ‘uradi sam’ načina da napravite zemlju za sadnju

Zemlja za sadnju - uradi sam
Image by Joke vander Leij from Pixabay

Bilo da uzgajate sopstveno voće i povrće, pravite sopstveni kompost ili reciklirate stare kućne predmete kao kontejnere za uzgoj – mnogi baštovani danas pokušavaju da postanu samoodrživi, ne želeći više da se oslanjaju na proizvode iz prodavnica. Pošto proizvodi na bazi treseta nisu održivi, a alternative mogu biti promenljive u pogledu nutritivnih vrednosti i čak ponekad sadržati herbicide, mnogi baštovani se odlučuju za pravljenje sopstvene mešavine za sadnju. To nije tako teško kao što se čini a može vam i uštedeti novac.

Postoji mnogo prednosti pravljenja sopstvene zemlje za saksije, uključujući činjenicu da tačno znate koje hranljive materije su u vašoj zemlji i možete je savršeno prilagoditi biljkama koje uzgajate. Takođe, možete biti sigurni da ne izlažete svoje biljke štetnim herbicidima ili pesticidima.

Ako želite da počnete sa pravljenjem sopstvene zemlje za saksije, ovaj članak će vam pružiti sve potrebne informacije. Takođe ćemo vam predstaviti najbolje recepte za ‘pravljenje’ zemlje za sadnju u vašoj bašti.

Šta je to ‘zemlja za sadnju’?

Prvo i najvažnije, zemlja za sadnju zapravo ne sadrži „zemlju“. To je mešavina bez zemlje koja je istorijski gledano često sadržavala treset, ali danas postoje alternative bez treseta kao što su kokosova vlakna.

Izuzetak su formule za kompost bazirane na sterilizovanoj ilovači, zameni za treset i pesak. One se kreću od komposta za biljke koje vole visoko kiselo zemljište, komposta za setvu semena i tri različite vrste komposta za presađivanje, koje sadrže različite količine krečnjaka i đubriva.

Dodatni sastojci mogu uključivati kompostiranu koru, pesak, vermikulit, perlit i druge dodatne hranljive materije.

Razumevanje sastojaka zemlje za sadnju

Suštinski, zemlja za sadnju je podloga za uzgoj biljaka, voća i povrća u saksijama ili drugim kontejnerima. Savršena zemlja za sadnju treba da bude napravljena od materijala koji dobro drenira, poroznih materijala veličine između 15 milimetara do 2.5 centimetra. Ako su čestice previše male, zemlja neće drenirati, dok će zemlja sa prevelikim česticama biti nesposobna da zadrži vodu.

Cilj je da, kada zalivate biljke, voda lako prodire kroz zemlju, a višak vode brzo i lako otiče. Zemlja za sadnju koju sami napravite treba da bude konzistentna, lagana i laka za rukovanje. Kao što je već pomenuto, možete prilagoditi zemlju za sadnju preciznim potrebama svojih biljaka stvaranjem sopstvenih jedinstvenih mešavina.

 • Ako počinjete sa semenkama ili reznicama, želećete da napravite lakšu, finije teksturiranu mešavinu.
 • Za žbunje i drveće, biće vam potrebna mešavina koja se sastoji od visokog nivoa krupnog peska ili kore.
 • Ako uzgajate sukulente ili kaktuse, želećete da izaberete peskovitu i šljunkovitu teksturu.
 • Kada je reč o uzgoju jednogodišnjih, višegodišnjih biljaka, povrća ili tropskih biljaka, tada je idealna mešavina svih gore navedenih oblika zemlje za sadnju.

Ključni sastojci zemlje za sadnju

Pre nego što počnete da pravite sopstvenu zemlju za sadnju, važno je da se upoznate sa ključnim sastojcima i njihovom ulogom.

1) Sphagnum treset

Sphagnum treset je krupan, stabilan materijal koji se dugo razlaže. Lagan i jeftin, koristi se za povećanje zapremine mešavine i dobro zadržava vodu. Treba paziti da ne dodate previše treseta jer to može usporiti ili čak zaustaviti drenažu. Takođe je štetan za životnu sredinu, pa preporučujemo da tražite alternativne materijale kad god je to moguće. Ne sadrži puno hranljivih materija i ima kiselu pH vrednost – možete dodati krečnjak da to izbalansirate.

Budući da će kompost na bazi treseta prestati da se prodaje u skoroj budućnosti, preporučili bismo da počnete da koristite alternative sada kako biste se navikli na različite režime zalivanja i hranjenja koji su potrebni za mešavine bez treseta.

2) Kokosova vlakna

Kokosova vlakna su prirodna vlakna koja se izvlače iz ljuske kokosa. Često se koriste u četkama, otiračima i prostirkama. Kokosova vlakna su odlična zamena za sphagnum treset jer sadrže više hranljivih materija i traju duže. Jeste da su skuplja, ali mnogi baštovani smatraju ih mnogo održivijim izborom.

3) Pesak

Pesak je ključni sastojak zemlje za sadnju, a preporučujemo korišćenje grubog peska koji poboljšava drenažu i prozračnost, kao i dodaje težinu mešavini. Građevinski pesak je najbolje izbegavati jer obično sadrži kreč i nije toliko grub, te može začepiti mešavinu svojim finijim česticama Vodite računa da ne preterate sa peskom jer to može učiniti kontejnere preteškim za pomeranje.

4) Perlit

Perlit je rudarsko, vulkansko staklo koje ima izgled belih kuglica stiropora. Lagan i sterilan, perlit može zadržati do četiri puta svoje težine vode i odličan je za poboljšanje drenaže. Skuplji je od peska, ali njegove kvalitete mogu opravdati dodatni trošak.

Većina tropskih sobnih biljaka zahteva supstrat koji dobro drenira, a jednostavan način da to postignete je dodavanje malo kore orhideje i perlita u kompost za saksije.

5) Vermikulit

Vermikulit je odlična alternativa perlitu. To je rudarski mineral koji se zatim obrađuje toplotom što ga širi u lake čestice. Vermikulit povećava poroznost zemlje za saksije, obezbeđujući magnezijum i kalcijum i povećavajući kapacitet zadržavanja vode vaše mešavine.

6) Đubriva

Biće potrebno da dodate đubriva u vašu zemlju za saksije na bazi treseta jer mešavina prirodno ne sadrži dovoljno hranljivih materija za dobar rast biljaka. Izbegavajte sintetička đubriva i umesto toga se odlučite za prirodna đubriva koja kombinuju biljne materijale ili životinjske nusproizvode kao što je stajnjak.

7) Krečnjak

Kao što je već pomenuto, dodavanje krečnjaka može pomoći u balansiranju pH nivoa u vašoj zemlji za saksije. Preporučujemo korišćenje oko četvrtine šolje po šest galona zemlje na bazi treseta.

8) Baštenski kompost

Domaći baštenski kompost je divan dodatak vašoj zemlji za sadnju. Ima odličan kapacitet za zadržavanje vode i bogat je hranljivim materijama. Uključivanje komposta može igrati odlučujuću ulogu u zdravom rastu biljaka – ipak, ne preporučujemo korišćenje za kontejnere gde sadite seme jer može biti pretežak i sprečiti dobar rast.

9) Kompostirana drvna sečka

Uvođenjem kompostirane drvne sečke u vašu domaću zemlju za sadnju, povećaćete veličinu pora, omogućavajući bolji protok vode i vazduha. Važno je napomenuti da, iako se drvna sečka sporo razlaže, može smanjiti količinu azota u zemlji za sadnju i stoga preporučujemo dopunu sa krmnim brašnom ili obrokom od lucerke. Kompostirana drvna sečka je idealan sastojak za uzgoj žbunja i višegodišnjih biljaka.

Kada kupite drvnu sečku, treba da je kompostirate godinu dana i treba da okrećete gomilu najmanje svake tri nedelje. Alternativno, kompostirana kora se može kupiti posebno i odmah koristiti u mešavinama za sadnju.

‘Uradi sam’ recepti za zemlju za sadnju

Sada kada razumete šta je zemlja za sadnju i upoznali ste se sa sastojcima potrebnim za njeno stvaranje, vreme je da počnete sa mešanjem! Odabrali smo najbolje ‘uradi sam’ recepte da vam pomognemo da napravite savršenu zemlju za sadnju prilagođenu vašim potrebama.

Pravljenje sopstvene zemlje za sadnju nije teško i, kako ovaj proces budete bolje razumevali, moći ćete da napravite bilo koju vrstu koja vam je potrebna za vaše potrebe uzgoja biljaka u saksijama i kontejnerima.

Morate razmisliti o tome kakvu biljku uzgajate, da li je to sobna biljka ili sukulent, i gde je ona prirodno rasprostranjena. Ako dolazi iz mesta sa dobro dreniranom zemljom, moraćete da dodate puno materijala za drenažu. Postoji mnogo stvari koje možete koristiti za to, kao što su perlit, šljunak i hortikulturni pesak, kao što je već pomenuto.

Možete koristiti kolica za mešanje svojih mešavina, ili ako želite da pravite mešavine u velikim količinama, možete koristiti i komposter za kompost ili čak mešalicu za cement.

1) Za jednogodišnje i višegodišnje biljke, voće i povrće

 • 6 delova kokosovih vlakana
 • 4 i ½ delova perlita
 • 6 delova baštenskog komposta ili kompostirane kore
 • 300g organskog đubriva na 75 litara zemlje

2) Za sadnju semena

 • 3 dela kokosove vlakna
 • 1 deo perlita
 • 1 deo vermikulita
 • 2 dela oštrog peska

3) Za grmlje i drveće

 • 3 dela kokosove vlakna
 • 3 dela baštenskog komposta
 • 2 i ½ dela oštrog peska
 • 3 dela perlita
 • 2 i ½ dela kompostirane kore (borova kora se može zameniti za žbunje i drveće koje zahteva dodatnu kiselost)
 • 200g organskog đubriva na 64 litara zemlje

4) Za saksijske biljke

 • 2 dela kokosovih vlakana
 • 1 i ½ delova perlita
 • 2 dela oštrog peska
 • 28g organskog đubriva na 25 litara zemlje

5) Za kaktuse i sukulente

 • 3 dela kokosovih vlakana
 • 1 deo perlita
 • 1 deo vermikulita

Umesto zaključka

Nadamo se da vam je ovaj članak dao dovoljno samopouzdanja za pravljenje sopstvene zemlje za sadnju. Divna stvar u vezi s tim je što, kada se upustite u to, možete zaista promeniti i prilagoditi svoju sopstvenu zemlju za sadnju koja će savršeno odgovarati biljkama koje želite da uzgajate.

Učenje pravljenja sopstvene zemlje za sadnju naučiće vas mnogo o vašim saksijskim biljkama, cveću, žbunju i drveću i pružiće vam stvarno razumevanje njihovih specifičnih, individualnih potreba. Ne bojte se pokušaja i grešaka; ovaj proces učenja nagrađuje i vodiće vas ka tome da se osećate kao mnogo sigurniji i kompletniji baštovan.

Zato samo napred i počnite sa mešanjem savršene ‘uradi sam’ zemlje za vaše saksijske biljke.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi unapredila vaše korisničko iskustvo. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR). We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).