Uzgoj i nega ciklame

Ciklama
Graphic by nasedvoriste.com

Ako tražite sobnu biljku koja će ulepšati vaš dom tokom sumornih zimskih dana ciklama bi mogla biti pravi izbor za vas! Ciklama je prelepa sobna biljka sa jedinstvenim cvetovima žive boje čak i tokom zimskih meseci.

Poreklom je s Mediterana, pa može da napreduje i u umerenim uslovima. Ova biljka je izuzetno popularna a mnoge sorte ciklame uzgajaju se u zemljama poput Engleske, Nemačke i Holandije a sve u cilju kako bi se dobio širok spektar boja i veličina cvetova. Neke sorte su mirisnije od drugih, ali sve sorte proizvode lagan, sladak miris koji će itekako osvežiti vaš dom. Ciklama je višegodišnja biljka, a period mirovanja im je tokom leta. U ostatku članka pripremili smo sve što biste trebali znati o ovim prelepim biljkama.

Ciklama – osnovne informacije

Latinski naziv Cyclamen persicum
Uobičajeni nazivi Alpska ljubičica, Persijska ljubičica, Persijska ciklama, Ciklama
Porodica Primulaceae (Jagorčevina)
Tip biljke Sobna biljka, leti se može premestiti napolje na kratke periode ali da nije izložena direktnom svetlu
Visina i širina 15-23 cm visoka i široka
Poreklo Južna Evropa, zapadna Azija, Severna Afrika
Boje cvetova Čisto bela, lavanda, nijanse roze, ljubičaste i crvene
Boja lišća Tamno zelena
Izloženost suncu Indirektna svetlost
Tip i pH tla Vlažno, dobro drenirano tlo, kiselo (pH > 5.0)
Posebne karakteristike Nije otporna na mraz, odlična za uzgoj u saksijama, rast biljke se dešava uglavnom tokom jeseni dok cveta od kasne zime do proleća, otrovna za ljude i kućne ljubimce

Uzgoj ciklame

Pošto su ciklame poznate kao sobne biljke, jasno je da bolje rastu i napreduju u unutrašnjem okruženju. Pre kupovine biljke, kupite saksiju koja je najmanje 2-3 cm šira u prečniku od korenove lukovice. Ovo će dati sobnoj ciklami dovoljno prostora za pravilan rast. Postoji mnogo različitih sorti koje možete izabrati, uključujući različite boje i oblike cvetova. Kada ciklame procvetaju, primetićete slatko-mirisne, male cvetove na dugim stabljikama koje se protežu iznad lišća. Ciklame su odlične biljke za uzgoj tokom cele godine! U sledećim redovima nabrojaćemo osnovne faktore koje biste trebali uzeti u obzir ako planirate uzgoj ovih prelepih biljaka.

Rasađivanje

Važno je imati na umu da postoji mnogo različitih sorti ciklame (kasnije ćemo ih pomenuti u ovom članku), stoga, metode rasađivanja za jednu možda neće odgovarati drugoj. Ako budete razmišljali o rasađivanju svoje ciklame, potrudite se da identifikujete sortu koju vi imate. Za sorte koje su najčešće dostupne na našim prostorima najjednostavniji metod razmnožavanja je putem semena ili razdvajanjem gomolja.

Gomolj je otečeni podzemni koren iz kojeg se biljka reprodukuje. Izvadite gomolj, odelite ga od ostatka biljke tokom jeseni i pažljivo ga posadite pod oko 5 cm zemlje. Ako želite, možete lagano prekriti tlo malčem da biste zaštitili biljku tokom hladnijeg vremena.

Drugi metod razmnožavanja je putem semena. Kod ovog metoda, seme treba potopiti u vodu 24 sata pre sadnje. Kada 24 sata prođe, pažljivo uklonite seme iz vode i stavite ga u zemlju. Klijanje semena traje prilično dugo, pa će zreloj biljci biti potrebno nešto više od godinu dana da se razvije. Najbolje je razmnožavati seme u zatvorenom prostoru, ali ako želite da ih posadite napolju, to ćete morati učiniti tokom letnjih meseci.

Tlo

Ove živopisne biljke preferiraju dobro drenirano, kiselo tlo. Odgovaraće im i obična zemlja za sobne biljke, ali se preporučuje da kupite malo treseta pa ga pomešate sa zemljom kako biste osigurali odgovarajuće nivoe kiselosti. Dobro drenirano, kiselo tlo će omogućiti pravilnu drenažu vode i održavati biljku bogatom hranljivim materijama. Dobro drenirano tlo je posebno važno jer se biljka regeneriše iz gomolja.

Orezivanje

Kao i većina drugih sobnih biljaka, orezivanje mora da se obavlja kada dođe do pojave žutila ili uvenuća listova ili cvetova. Da bi se održalo zdravlje ciklame, locirajte sve mrtve ili umiruće listove i uklonite ih oštrim predmetom da biste osigurali čisto odvajanje. Za mrtve ili umiruće stabljike, koristite čiste i oštre makaze za sečenje blizu baze lista ili cveta. Najbolje je orezivati ciklamu tokom letnjih meseci jer toplije temperature omogućavaju biljci da lepo zaceli. Ako orežete ciklamu tokom zime, biljku stavite u toplije delove vašeg doma kako biste na taj način podstakli ponovni rast.

Presađivanje ciklame

Kada presađujete ciklamu, uvek je važno imati na umu da je potrebno da da kupite saksiju koja je najmanje 2-3 cm šira u prečniku od veličine korenove lukovice ili, u ovom slučaju, gomolja. Ovo će biljci dati dovoljno prostora za rast. Pre nego što postavite ciklamu u zemlju, napunite saksiju do pola zemljom za saksije. Zatim, pažljivo podignite ciklamu iz njene prethodne saksije, očistite staru zemlju i postavite je u zemlju tako da deo vrha gomolja viri. Na kraju, napunite ostatak saksije zemljom dok ne dostigne rub saksije. Nakon što ste uspešno presadili ciklamu, ne morate je ponovo presađivati naredne dve godine. Pobrinite se da je biljka na relativno suvom mestu i zalivajte počevši od septembra ako ste presađivali tokom leta (period mirovanja biljke).

Nega ciklame

Biljke ciklame su veoma zahtevne kada je u pitanju nega. Ali ne brinite, do kraja članka pročitaćete sve što je potrebno da znate kada je u pitanju nega ciklame u zatvorenom i na otvorenom te kako da pravilno negujete ovu prelepu, bujnu biljku.

Voda

Što se tiče zalivanja, važno je često pratiti suvoću zemlje. Ne želite da zemlja bude potpuno suva, ali ni previše vlažna pre nego što je ponovo zalijete. Najbolji način da saznate kada je vreme za zalivanje je da zabodete prst oko 2-3 cm u zemlju. Ako je zemlja suva, biljku možete zaliti. Kada zalivate ciklamu, pobrinite se da temeljno zalijete zemlju bez previše vlaženja listova. Prekomerno zalivanje listova može dovesti do truljenja korena ciklame.

Sunčeva svetlost

Kada ciklama aktivno raste, najbolje je držati biljku na svetlom mestu, ali indirektno izloženu sunčevoj svetlosti, pa je važno izabrati prateće biljke koje zajedno sa ciklamom takođe mogu napredovati u sličnim uslovima sa slabim osvetljenjem. Što se tiče zahteva za svetlom kada je u pitanju ciklama, izaberite dobro osvetljeno područje u vašem domu koje ima prirodnu svetlost tokom većeg dela dana.

Tokom letnjih meseci, kada je biljka u fazi mirovanja, možete je premestiti na tamnije, hladnije mesto u vašem domu kako bi mogla pravilno da se odmori i akumulira energiju za hladnije mesece.

Temperatura i vlažnost

Ciklama ne podnosi dobro toplotu ili visoke temperature. S obzirom na njeno poreklo, najbolje je da se gaji i neguje u umerenim uslovima na temperaturama od 5-21 °C. Kada gajite ciklamu u zatvorenom prostoru, držite je podalje od direktne sunčeve svetlosti. Noću, ciklame preferiraju topliju stranu temperaturnog raspona zbog nedostatka sunčeve svetlosti. Biljke ciklame takođe napreduju u visokoj vlažnosti. Tokom zime, najbolje je postaviti saksiju u posudu napunjenu vodom i kamenčićima. Uverite se da saksija nije stalno u dodiru s vodom jer bi ovo moglo izazvati truljenje korena.

Đubrivo

Ciklama zahteva i dobro đubrivo kako bi bila zdrava, bujna i zrela biljka. Ključ za dobro đubrivo za ciklamu je količina azota u đubrivu – potrebno je da đubrivo ima nizak nivo azota i da se đubri svake dve nedelje tokom perioda cvetanja. Tokom letnjih meseci, ne morate đubriti ciklamu.

Štetočine i bolesti

Evo nekoliko štetočina i bolesti na koje treba obratiti pažnju i nekoliko saveta kako ih se rešiti.

Grinje

Grinje se obično skupljaju između stabljika i listova. Ako počnete da primećujete požutelo lišće, vaša ciklama možda ima grinje. Da biste ih se rešili, najbolji metod je korišćenje insekticidnih sapuna ili ulja. Ponovite tretman dok grinje ne nestanu.

Lisne uši

Lisne uši su izuzetno male bube koje su obično zelene ili crne boje i zadržavaju se oko korena ili listova biljke. One isisavaju hranljivi sok iz biljke, što obično rezultira zakržljalom biljkom sa uvijenim listovima. Ako ne možete kupiti bubamare koje će jesti i terati lisne uši tada vam ostaje da prskate ciklamu insekticidnim sapunom.

Truljenje korenja

Truljenje korenja obično je uzrokovano prekomernim zalivanjem biljaka. Obratite pažnju na požutelo lišće ciklame i zalivajte biljku samo kada je gornji sloj zemlje suv. Slično tome, prekomerno zalivanje može izazvati rast gljivica (botritis), što rezultira pojavom žutih ili smeđih listova.

Uobičajene sorte

Postoje tri uobičajene sorte ciklame. ‘Sierra’ ima veoma velike cvetove koji dolaze u spektru boja od boje  lavande do roze. ‘Victoria’ ima bele cvetove sa crvenim akcentima. Sorta ‘Scentsation’ ima veoma mirisne cvetove koji dolaze u nijansama crvene i roze.

Mnoge sorte se uzgajaju u Engleskoj, Nemačkoj i Holandiji kako bi se povećala veličina cvetova, proširila paleta boja i diverzifikovo oblik i veličina latica. Na primer, određene sorte mogu imati male cvetove ili pupoljke cvetova koji se kreću od 5-8 cm.

Ciklama je otrovna

Važno je biti svestan da ciklama sadrži određene spojeve koji mogu biti toksični za mačke i pse. Kada mačke ili psi konzumiraju ciklamu, mogu osetiti simptome kao što su slinjenje, povraćanje, dijareja, bol u stomaku, pa čak i nepravilnosti rada srca u težim slučajevima. Važno je napomenuti da ozbiljnost simptoma može varirati u zavisnosti od veličine ljubimca i količine unesene biljke u organizam. Ako sumnjate da je vaš ljubimac konzumirao bilo koji deo biljke ciklame ili pokazuje znake otrovanosti, neophodno je odmah potražiti veterinarsku pomoć.

Najčešća pitanja

Da li ciklama više voli sunce ili senku?

Da, ciklama preferira indirektnu svetlost, pa napreduje u delimičnoj senci ili filtriranoj sunčevoj svetlosti. Direktna sunčeva svetlost može biti previše jaka za listove ciklame i može ih spaliti ili uvenuti.

Da li su ciklame sobne ili vanjske biljke?

Ciklame se obično gaje kao sobne biljke, iako se mogu gajiti i napolju u blagim klimama. U zatvorenom, mogu se postaviti blizu prozora gde imaju indirektnu sunčevu svetlost.

Koliko često treba zalivati ciklamu?

Ciklama preferira ravnomernu vlažnost, ali ne i previše vlage. Zalivajte ih temeljno kada gornji sloj zemlje bude suv na dodir, omogućavajući višku vode da iscuri. Izbegavajte prekomerno zalivanje jer to može dovesti do truljenja korena.

Koliko dugo traje ciklama u saksiji?

Uz pravilnu negu, ciklama u saksiji može trajati nekoliko nedelja do nekoliko meseci, u zavisnosti od sorte i uslova gajenja. Često se prodaju kao privremene sobne biljke i mogu ući u fazu mirovanja nakon cvetanja. Uz pravilnu negu, mogu se podstaći da ponovo cvetaju u narednim sezonama.

Zaključak

Ako tražite lep dodatak živih boja vašim sobnim biljkama, ciklama bi mogla biti pravi izbor za vas. Njeno bujno lišće i prelepi cvetovi su savršeni za svaki dom. Ako živite u ekstremno toploj ili hladnoj sredini, kada je u pitanju zdravlje ciklame važno je kontrolisati temperaturu i vlažnost vašeg doma.

Iako ove biljke napreduju u zatvorenom, ako želite možete ih postaviti napolju tokom perioda mirovanja (leto). Uverite se da istražite različite sorte ciklame kako biste izabrali boju i veličinu cveta koju želite. Razgovarajte sa profesionalnim baštovanima kako biste dobili više informacija o orezivanju i klijanju semena. I na kraju srećno sa sadnjom i uzgojem ciklame!

Ova stranica koristi kolačiće kako bi unapredila vaše korisničko iskustvo. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR). We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).