Uzgoj i održavanje Bonsai Jacaranda drveta (Jacaranda mimosifolia)

Bonsai Jacaranda - Jacaranda mimosifolia
Graphic by nasedvoriste.com

Bonsai drvo Jacaranda, takođe poznato i kao plava jacaranda ili Jacaranda mimosifolia, spada među najpopularnija ukrasna stabla zbog svojih raskošnih plavih ili ljubičastih cvetova koji traju dugo i ostavljaju duboke impresije.

Veruje se ako donosi sreću ako cvet Jacarande padne na vašu glavu. Ovo drvo takođe simbolizuje mudrost, bogatstvo i preporod.

Bonsai drvo Jacarande je jedno od najčešće uzgajanih bonsai stabala zbog svog zanimljivog lišća i svetlih boja cvetova koje su idealne za stvaranje minijaturnih stabala sa uzbudljivijim i jedinstvenim izgledom.

Ova stabla su veoma otporna i relativno jednostavna za uzgoj, ali zahtevaju određeno održavanje i specijalne tehnike kako bi protokom vremena zadržala sjaj i privlačnost.

U ovom članku objasnićemo vam kako uzgajati i oblikovati bonsai stablo Jacarande mimosifolia.

Osnovne informacije o biljci

 • Naučni naziv: Jacaranda mimosifolia
 • Uobičajena imena: Jacaranda, Plava jacaranda, Crni poui, Nupur ili Fern Tree
 • Porodica: Bignoniaceae
 • Tip biljke: Ukrasno drvo
 • Visina i širina: 7.5 – 12 metara visoko (u prirodi), 0.3 – 1.8 metara široko (bonsai)
 • Poreklo: Južni Brazil, severozapadna Argentina i južna Bolivija
 • Boje cvetova: Plavi ili ljubičasti cvetovi
 • Boja lišća: Svetlo zelena, boja paprati
 • Izloženost suncu: Spoljašnje ili unutrašnje bonsai drvo zahteva puno direktne sunčeve svetlosti
 • Tip zemljišta i pH: Peskovito, dobro drenirano zemljište
 • Posebne karakteristike: Proizvodi žive plave/ljubičaste cvetove, lišće nalik paprati, srednje-zahtevno za održavanje

Izgled bonsai drva Jacarande

Bonsai drva Jacarande izgledaju prilično drugačije od svih uobičajenih bonsai vrsta. Za razliku od većine minijaturnih stabala, ona imaju lišće nalik paprati, a listovi mogu biti prilično veliki. Drvo poseduje zanimljiv uzorak kore sa svetlom peskovitom bojom, a najimpresivnija su kada dobiju žive ljubičaste cvetove na dugim grupisanim cvatovima.

Ako se ovo polu-zimzeleno drvo čuva u toplim krajevima, može zadržati svoje lišće tokom cele zime. U hladnijim područjima, listovi će otpasti tokom zime i ponovo se pojaviti na proleće.

Gde raste bonsai drvo Jacarande?

Ovo drvo preferira toplu klimu i treba ga zaštititi tokom hladnih perioda. Obično je najbolje držati bonsai plave Jacarande napolju tokom proleća i leta kako bi dobilo mnogo sunčeve svetlosti. Ipak, lišće ovog papratnog drveta može biti sprženo na ekstremnoj vrućini.

Tokom zime najbolje ga je uneti unutra kako bi ga zaštitili od hladnoće. Trebalo bi ga postaviti na sunčan prozor, inače će drvo izgubiti sve svoje listove. U unutrašnjim uslovima, treba paziti da se drvo ne postavlja blizu grejnog uređaja ili klima uređaja jer ovi uređaji mogu izazvati štetu.

Kako uzgojiti bonsai drvo Jacarande

Jacaranda drvo čini jednu od grupe izgledom fascinantnih primeraka biljaka i relativno je lako uzgajati ga i oblikovati u bonsai formu.

Sadnja i uzgoj

Najlakši način da uspešno uzgojite bonsai Jacarandu je kupovina sadnice u lokalnoj rasadnici. Ako ne možete pronaći mladu sadnicu, Jacaranda mimosifoliu možete lako uzgojiti iz semena ili iz zelenih reznica.

Uzgoj iz semena

Seme možete dobiti direktno iz mahuna zrelih stabala. Ovo seme treba potopiti u vodi i ostaviti da stoji jedan dan. Posadite natopljeno seme na u zemljište u saksiji i pokrijte ga tankim slojem zemljišta. Seme treba održavati vlažnim dok ne proklija.

Seme Jacarande obično proklija za 14 – 28 dana i najbolje klija ako se drži na temperaturi od 20 – 24 stepena Celzijusa.

Kada sadnice budu dovoljno jake, mogu se presaditi u prigodniju saksiju.

Uzgoj iz reznica

Za ovaj način uzgoja drva Jacarande trebaće vam nekoliko zelenih reznica dugačkih oko 15 cm. Potopite reznice u hormon za zakorenjivanje i posadite ih u saksiju.

Stavite plastičnu kesu preko reznice i saksije i otvarajte je svakodnevno kako bi reznica mogla da diše. Saksija treba da se drži u toplom okruženju, ali u hladu i da bude vlažna dok reznica ne počne da pušta nove izdanke.

Zemljište

Jacaranda drvo najbolje raste u dobro dreniranom zemljištu sa blago kiselom pH vrednjošću. Ova drvca mogu dobro rasti u većini komercijalnih mešavina zemljišta, ali preferiraju peskovito zemljište. Najbolje je posaditi vaš bonsai u odgovarajuću mešavinu za bonsai sa puno šljunka na dnu kontejnera kako bi se omogućila dobra drenaža.

Bonsai drvo može brzo uvenuti u previše vlažnom zemljištu i treba ga posaditi u saksiju sa mnogo otvora za drenažu.

Orezivanje

Da biste vaše malo stablo pretvorili u bonsai, morate orezati drvo i oblikovati grane u željeni oblik.

Bonsai drvca se uglavnom orezuju kako bi formirala glavni trup koji će ojačati drvo. Jak trup je takođe koristan za stvaranje zrelijeg izgleda bonsai Jacarande.

Nakon toga, grane se mogu oblikovati da tako da čine zanimljiv bonsai oblik. Obično je najbolje fokusirati se na jednostavan bonsai stil poput formalnog, uspravnog ili metla stila za ove vrste drveća.

Koristite aluminijumsku ili bakarnu žicu da spiralno obavijete grane stabla ako želite da promenite njihov oblik. Žice treba ostaviti na mestu oko 3 meseca i ukloniti pre nego što počnu da se urezuju u koru stabla.

Bonsai drvo zahteva sezonsko orezivanje, ali zadatak orezivanja treba ograničiti. Samo oštećene, mrtve ili bolesne grane treba ukloniti.

Bonsai drvo Jacaranda mimosifolia ima veliko i dugo lišće nalik paprati. Veličina njegovih listova čini da drvo izgleda neuravnoteženo. Da biste stvorili minijaturni izgled, najveći listovi se mogu odseći, a novi izdanci se mogu skratiti na dva para listova kada ima previše grana.

Presađivanje

Mlada bonsai drvca moraju se presađivati svake dve godine, dok se zrela mogu presađivati svakih 3 – 5 godina.

Najbolje je presađivati bonsai drvca rano u proleće.

Kada presađujete vaše bonsai drvo, treba koristiti odgovarajuću saksiju sa mnogo otvora za drenažu. Obično je najbolje koristiti plitku bonsai saksiju za ova stabla. Saksija bi trebalo da bude dve trećine visine drveta, a najbolje je odabrati saksiju koja se estetski slaže sa ljubičastim cvetovima ili lišćem bonsai drva.

Drvo treba zasaditi u sveže zemljište. Možete koristiti komercijalno bonsai zemljište i dodati tanak sloj šljunka na dno kontejnera kako biste potpomogli drenažu.

Koreni ovog drveta treba takođe da se orezuju tokom presađivanja, inače vaše drvo neće dobro rasti u maloj saksiji. Pazite da ne oštetite korenski deo stabla i uklonite oko jedne trećine korenovog sistema.

Nakon presađivanja, drvo treba držati na toplom, zasenčenom mestu a zemlju održavati vlažnom sve dok se drvo ne oporavi.

Kako održavati Bonsai Jacarandu

Bonsai stabla Jacarande nisu previše teška za održavanje, ali zahtevaju redovno zalivanje, đubrenje i negu kako bi ostala zdrava i drugovečna.

Zalivanje

Pronalaženje ravnoteže prilikom zalivanja vaše bonsai jacarande može biti izazovno. Ova vrsta bonsai stabla preferira vlažno zemljište jer će se oštetiti ako se koren osuši. Premalo vode može takođe uzrokovati opadanje listova. Dok je dobro držati biljku blago vlažnom, ne bi trebalo previše zalivati drvo jer prekomerna vlaga može oštetiti njegov korenski sistem.

Bonsai drvo će takođe zahtevati više vode tokom toplijih sezona u poređenju sa hladnijim zimskim periodima.

Sunčeva svetlost

Ova stabla preferiraju toplije temperature i puno svetla. Zaštita vaših malih bonsai stabala od hladnih temperatura je vrlo važna jer im mraz može naneti veliku štetu.

Obično je najbolje držati ovu vrstu drveta napolju od ranog proleća do leta kako bi dobila oko šest sati direktne sunčeve svetlosti dnevno. Možete koristiti platno za zasenčenje kako biste zaštitili lišće tokom najtoplijih dana.

U kasnu jesen i zimu, drvo treba uneti unutra kako bi se zaštitilo delikatno lišće od mraza. Dok ga držite unutra, obično je najbolje držati ovo malo drvo na sunčanom prozoru gde će dobijati što više topline i direktne sunčeve svetlosti.

Temperatura i vlažnost

Bonsai plava Jacaranda preferira toplije temperature – iznad 15 stepeni Celzijusa. Ako temperature padnu ispod 15 stepeni C, drvo treba uneti unutra ili u zagrejani staklenik kako bi se zaštitilo od hladnog zimskog vremena.

Pošto stabla jacarande uspevaju u tropskim regijama, obično preferiraju više nivoe vlažnosti. Možete povećati vlažnost oko vašeg drveta prskanjem lišća dnevno destilovanom vodom u sprej boci. Dodavanje posude sa vodom ispod vašeg drveta takođe može biti odličan način da povećate nivo vlažnosti ako držite bonsai Jacarandu u zatvorenom prostoru.

Đubrivo

Ova vrsta suptropskog drveta brzo raste tokom sezone rasta i zahteva mnogo hranljivih materija da ostane zdrava. Najbolje je đubriti bonsai tečnim đubrivom jednom nedeljno tokom sezone rasta i jednom svake dve nedelje tokom zime.

Štetočine i bolesti

Vaše šarmantno bonsai drvo će se oštetiti ako se zarazi štetočinama poput lisnih uši, insekata ili ako gljivična infekcija počne da raste na njegovim korenima.

Većinu uobičajenih štetočina može se efikasno tretirati sa redovnim insekticidnim sapunom ili sprejom od neem ulja. Ako primetite bilo kakve gljivične infekcije oko korena, vreme je da smanjite zalivanje ili da postavite drvo na sunčanije mesto.

Uobičajene varijante Jacarande

Postoji dosta različitih vrsta stabala Jacarande i mnoge su savršeno pogodne za uzgoj impresivnog bonsaia. Evo brzog pregleda nekih od najčešćih varijanti koje se koriste za bonsai kreacije.

 • Plava Jacarnada Bonsai (Jacaranda mimosifolia)
 • Jacaranda Boxwood Drvo (Jacaranda caerulea)
 • Ljubičasto Fern Jacaranda Drvo (Jacaranda cuspidifolia)
 • Ljubičasta Velvet Jacarnada (Jacaranda jasminoides)

Zaključak

Bonsai Jacaranda sigurno će biti uzbudljiv dodatak vašem domu. Ova stabla su delikatna i zahtevaju redovnu negu kako bi ostala u vrhunskoj formi, ali sva ta briga se isplati jer će vas nagraditi impresivnim ljubičastim ili plavim cvetovima.

Ova vrsta biljke je izazovna za uzgoj i održavanje, pa nije savršen izbor za početnike. Međutim, uzgoj Jacarande može obogatiti iskustvo naprednih uzgajivača bonsaija.

Nadamo se da ste uživali u ovom članku, i ako se odlučite da uzgajate ovu vrstu bonsaija sa ljubičastim cvetovima, želimo vam sve najbolje na vašem putu.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi unapredila vaše korisničko iskustvo. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR). We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).