Sadnja i sazrevanje suncokreta

Sadnja i uzgoj suncokreta
Image by Hans from Pixabay

Saznajte kada je pravo vreme za žetvu suncokreta kao mikrobilja, rezanog cveća i jestivog semena.

Suncokreti su nezvanični simbol leta sa svojim sunčanim, zlatno-žutim laticama i ogromnim cvetovima. Ako imate ovaj cvet u svojoj bašti, možda se pitate: „Koliko je vremena potrebno da suncokret procveta?“. Uobičajeno je da suncokret procveta oko 70 do 100 dana nakon što su semena posađena. Međutim, vreme cvetanja se značajno razlikuje među različitim vrstama suncokreta, pa će precizan datum kada će vaši suncokreti biti spremni za branje teško odrediti. U ovom članku objasnićemo vam koliko vremena je potrebno za uzgoj suncokreta kao jestivog semena, rezanog cveća, pa čak i mikrobilja.

Životni ciklus suncokreta

Od semena do cveta, suncokreti prolaze kroz pet faza rasta sazrevanja. Tačan vremenski okvir ovih faza blago varira u zavisnosti od vrste suncokreta.

Faza klijanja

Semenima suncokreta je potrebno oko 7 do 10 dana da proklijaju. Tokom ovog perioda, ljuska semena puca, i sadnica počinje da razvija korenje.

Vegetativna faza

Suncokreti obavljaju većinu svog rasta tokom vegetativne faze razvoja, koja obično traje od maja do juna za semena koja su posejana u proleće. Sadnice suncokreta izlaze iz zemlje i razvijaju svoje prve prave listove u ovoj fazi. Suncokreti takođe razvijaju svoju visoku stabljiku tokom vegetativne faze.

Reproduktivna faza

Nakon što suncokreti dostignu određenu veličinu, razvijaju cvetne pupoljke. Ovi pupoljci se polako otvaraju, otkrivajući latice suncokreta. Ova reproduktivna faza razvoja suncokreta se javlja oko 5 do 10 nedelja nakon što su semena posejana.

Faza cvetanja

Kada se pupoljci suncokreta potpuno otvore, biljka je ušla u fazu cvetanja. Faza cvetanja se dešava oko 10 do 13 nedelja nakon setve semena, i to je najbolje vreme za berbu suncokreta za rezano cveće. Takođe, ovo je period kada pčele i drugi oprašivači posećuju cvetove suncokreta u potrazi za nektarom; oni oprašuju biljku kako bi mogla da proizvede seme. Obično, suncokreti cvetaju oko dve do četiri nedelje, ali sorte suncokreta koje se granaju cvetaju još duže.

Faza berbe

Nakon što suncokreti procvetaju, njihovo seme počinje da sazreva, što traje oko mesec dana. Seme suncokreta je spremno za berbu kada je njegova ljuska tvrda, a glava suncokreta počinje da se spušta i postaje smeđa. Ova faza se obično dešava od kraja avgusta do septembra, oko 125 dana nakon setve semena.

Koliko vremena je potrebno da suncokreti dozreju za berbu?

Većina paketa sa semenom suncokreta uključuje i podatke o „danima do zrelosti“. Međutim, ove informacije mogu biti pomalo zbunjujuće kada se radi o suncokretima, jer se obično odnose na vreme kada mogu biti ubrani kao rezano cveće. Ako uzgajate suncokrete kao mikrobilje ili jestivo seme, morate berbu obavljati u različitim vremenskim intervalima.

Berba mikrobilja

Mikrobije suncokreta raste vrlo brzo i bere se samo 8 do 14 dana nakon što semena proklijaju. Mikrobilje se bere tokom rane vegetativne faze životnog ciklusa suncokreta, i pošto sazrevaju tako brzo, možete uzgajati mnogo useva mikrobilja suncokreta tokom godine.

Berba cvetova

Informacije o „danima do zrelosti“ na paketima semena suncokreta obično su dobar pokazatelj kada će suncokreti biti u punom cvetu i spremni za rezanje. Suncokreti se obično beru zbog svojih cvetova oko 70 do 100 dana nakon klijanja, ali ovo varira u zavisnosti od vrste suncokreta.

Suncokreti su omiljeni među cvećarima, ali ako uzgajate suncokrete koji se granaju za rezano cveće, informacije o „danima do zrelosti“ na paketima semena nisu tako precizne jer suncokreti koji se granaju obično cvetaju više puta od sredine leta do prvog jakog jesenjeg mraza. Za ove vrste suncokreta, „dani do zrelosti“ se odnose na vreme kada suncokreti prvi put počnu da cvetaju; suncokreti koji se granaju mogu cvetati mesecima.

Još jedna stvar koju treba uzeti u obzir je da će različite vrste suncokreta sazreti brže od drugih. Na primer, brzo rastuće vrste suncokreta cvetaju samo 55 dana nakon sadnje, dok, divovski suncokreti kao što je mogu sazrevati 120 dana.

Berba semena suncokreta

Većina paketa sa semenom ne uključuje informacije o tome kada će seme suncokreta biti spremno za berbu. Tipično, seme suncokreta sazreva oko mesec dana nakon što se cvetovi otvore. Dakle, ako vaši suncokreti cvetaju u avgustu, seme je obično spremno za berbu u septembru.

Seme suncokreta je potpuno zrelo kada glava cveta počne da se spušta i okreće unazad. Zrele glave semena postaju zlatno-smeđe – u tom trenutku, takođe, seme bi trebalo da ima lepo formirane ljuske.

Da biste ubrali suncokrete zbog semena, dozvolite da se glave cvetova potpuno osuše na biljci, a zatim svaku odsecite na vrhu stabljike. Alternativno, ako ne želite da brinete o divljim životinjama koje bi mogle pojesti seme pre vas, uberite suncokrete čim njihovo seme sazri tako što ćete iseći stabljiku biljke oko 30 cm ispod glave cveta. Zatim, labavo povežite stabljike suncokreta kanapom i okačite ih u zatvorenom prostoru dok se potpuno ne osuše.

Saveti za uzgoj suncokreta

Suncokreti su biljke preporučljive za početnike jer ih je lako održavati u baštama ili saksijama. Obezbedite im odgovarajuću ravnotežu svetlosti, vode i hranljivih materija, i suncokreti će vas nagraditi svojim žutim cvetovima i ukusnim semenkama.

  • Sadite suncokrete u proleće. Suncokreti treba da se sade u proleće nakon što prođe opasnost od mraza. Iako možete započeti posaditi suncokrete u zatvorenom prostoru da biste produžili vegetacionu sezonu, suncokreti obično ne podnose dobro presađivanje, pa se ovo baš i ne preporučuje.
  • Obogatite tlo. Ako želite najveće i najproduktivnije suncokrete, obogatite tlo kompostom ili stajskim đubrivom pre setve semena.
  • Redovno zalivanje. Suncokreti najbolje rastu kada dobijaju oko 2,5 cm vode nedeljno.
  • Pokušajte sa sukcesivnom sadnjom. Sadite seme suncokreta svake dve do tri nedelje od ranog do sredine leta kako biste produžili vegetacionu sezonu i povećali prinos suncokreta.
  • Držite baštenske štetočine podalje. Divlje životinje ponekad oštećuju useve suncokreta. Da biste to sprečili, ogradite suncokrete.
  • Poduprite visoke biljke. Suncokreti mogu biti teške biljke, a visoke sorte su posebno podložne oštećenju od vetra. Podupiranje suncokreta viših od 90 cm je dobar način da ih sprečite da se prevrnu tokom lošeg vremena.
Ova stranica koristi kolačiće kako bi unapredila vaše korisničko iskustvo. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR). We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).