Kako održavati četke za farbanje nakon upotrebe

Kako održavati četke za farbanje nakon upotrebe
Image by blende22 from Pixabay

Ako ste majstor za sve u svom domaćinstvu onda ste, sigurno, imali priliku i farbati neke površine, kako napolju, tako i u zatvorenom prostoru. Dakle, kao čoveku sa iskustvom u ovom poslu, jasno vam je da četke zahtevaju poseban tretman nakon upotrebe da bi se prilikom sledeće upotrebe ponovo mogle koristiti punim kapacitetom.

U ovom kratkom, ali sasvim dovoljnom, vodiču, objasnićemo vam kako da održavate četke za farbanje nakon upotrebe.

Vrste četki

Postoje dve glavne vrste četki, u zavisnosti od materijala od kojeg su napravljene.

Četke od prirodnih materijala

Četke za farbanje sa čekinjama od prirodnih materijala su vrhunskog kvaliteta i imaju najbolji efekt u kombinaciji sa bojama na bazi ulja.

Četke od sintetičkih materijala

Četke sa sintetičkom dlakom su napravljene od poliestera ili najlona, i to ih čini čvršćim od četki sa čekinjama od prirodne dlake. Takođe, jeftinije su, međutim, imaju svoje nedostatke jer čekinje često ispadaju tokom procesa farbanja, to jest, lepe se za površinu koja se farba.

Osim ove dve vrste, sem ravnih ili pljosnatih koje najčešće koristimo postoje i okrugle četke, ali i takozvane četke za radijatore, koje možemo koristiti i za farbanje drugih površina sličnog oblika.

Četke se dakle pojavljuju u različitim oblicima ali i i veličinama i svaki pravi majstor, da ne spominjemo molere, mora u svojoj alatnici posedovati bar nekoliko različitih vrsta četki. Male četke, velike četke, četke za uglove itd.

Kako održavati četke za farbanje nakon upotrebe

Nije bitno koje vrste, oblika i veličine su četke koje vi imate – način na koji se pravilno održavaju isti za sve.

 1. Očistite četku odmah nakon upotrebe. Da biste produžili životni vek četke i da je ne biste bili primorani prerano bacili u kantu za otpatke, trebalo bi da očistite četku odmah nakon upotrebe.
 2. Očistite četku u pauzama tokom farbanja. Ako pravite pauze tokom farbanja, na primer, 15-minutnu pauzu za cigaretu, osveženje ili bilo šta drugo trebalo bi da iskoristite ovu priliku da očistite četku. Čak i ako ćete posle toga ponovo koristiti istu boju i istu četku.
 3. Operite dno čekinja. Područje čekinja u blizini drške je najteže za čišćenje, ali da biste četku zaista očistili kako treba, morate početi odatle. Čak i ako će vam trebati više od 15 minuta.
 4. Nikada ne ostavljajte četke okomito u vodi. Ukoliko ostavljate četke u vertikalnom položaju u vodi ili bilo kojoj vrsti razređivača ili sredstva za čišćenje ovo će sasvim sigurno dovesti do savijanja čekinja i zauvek promeniti njihov oblik. I ne samo to, voda takođe može ući u dno čekinja, odnosno, najčešće u lim koji povezuje čekinje i dršku četke i olabaviti lepak koji ih drži, što će dovesti do ispadanja čekinja.
 5. Čiste četke držite vertikalno, ali sa glavom nagore. Ili horizontalno, kako vam se od ova dva načina čini boljim. Pre nego što ih ostavite, četke moraju da budu u potpunosti suve. Sve varijante u kojima glava četke, gde se nalaze čekinje, nije pod pritiskom biće sasvim odgovarajuće.

Kako očistiti četke za farbanje

Evo nekoliko saveta o tome kako pravilno očistiti i osušiti četke za farbanje.

 1. Obrišite četku da biste uklonili ostatak farbe. Možete koristiti papirne ubruse ili krpe, poenta je u tome da ne počnete sa vodom. Na ovaj način će ostatak procesa čišćenja biti znatno lakši.
 2. Isperite četku. Stavite četkicu u posudu sa vodom ili rastvaračem i okrećite je u krug da biste uklonili što je više moguće ostataka boje.
 3. Ponovo obrišite četku. Koristite papirni ili platneni ubrus da uklonite višak razređivača. Ako ste u prethodnom koraku koristili samo vodu, ovaj deo možete preskočiti.
 4. Isperite četku pod tekućom vodom. Odnesite četku do lavaboa ili česme i stavite čekinje pod tekuću vodu. Pažljivo ih čistite prstima da biste bili sigurni da ste uklonili sve nepotrebno što se nalazi među čekinjama. I, kad već perete četku, isperite i ostatke boje sa drške.
 5. Posušite višak vode iz čekinja. Čekinje ne smeju da budu savijene u nekom nepravilnom obliku. Ispravite ih dok su još mokre i obrišite sav višak vode platnenim peškirom.

Kako održati mekoću četki za farbanje

Vremenom, kada je bilo koja četka u pitanju dolazi do toga da čekinje počnu da otvrdnjavaju, čak i kod četki napravljenih od prirodnih materijala. Ovo, naravno, otežava pravilnu upotrebu četki prilikom nekog od sledećeg farbanja. Dakle, ako želite da sačuvate četke i raspoloženi ste pokušati da popravite stanje njihovih otvrdnutih čekinja, evo šta možete da uradite umesto da ih bacite.

 1. Prokuvajte otvrdnute četke u sirćetu. Stavite četku u šerpu punu sirćeta i kuvajte je nekoliko minuta ili dok ne budete mogli pomerati čekinje.
 2. Sastružite višak boje sa čekinja. Možda to ne vidite, ali čekinje su se najverovatnije stvrdnule zbog ostataka boje u njima. Izvadite četke iz kipućeg sirćeta i špahtlom ili nekim drugim metalnim predmetom ostružite boju koja je ostala na njima nakon ključanja.
 3. Ponovo ih prokuvajte u sirćetu. Ponovite proces ključanja, ako je to potrebno vašim četkama. Ponekad ovih samo nekoliko minuta nije dovoljno, a ako su čekinje i dalje stvrdnute, obavite ovaj proces ponovo.
 4. Utrljajte balzam za kosu u čekinje. Nakon što završite sa prokuvavanjem četki u sirćetu i budete sigurni da u čekinjama više nema boje, u čekinje utrljajte balzam za kosu.
 5. Stavite četke u plastične kese.
 6. Stavite kese u toplu vodu. Toplota će pomoći da balzam za kosu lakše uđe u čekinje. Ostavite ih tako oko sat vremena.
 7. Isperite četke. Nakon još jednog ispiranja, vaše četke treba da budu mekane i spremne za novu upotrebu.

Ovde naš vodič za pravilno održavanje četki za farbanje završava. Ukoliko usvojite naše savete i budete se pridržavali procedura koje smo naveli, nećete morati za svako novo farbanje kupovati i nove četke. Dakle, četke za farbanje je potrebno pravilno održavati od samog početka a to će vam omogućiti dugoročnu pravilnu upotrebu.

Sretan rad!

Ova stranica koristi kolačiće kako bi unapredila vaše korisničko iskustvo. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR). We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).