Alat za kuću i dvorište koji morate da imate

Alat za kućne popravke
Image by Sabine Schulte from Pixabay

Uvek se nađe neki sitan neobičan problem u kući koji pod hitno treba rešiti, bilo da se radi o popravljanju klimavih nogara na stolicama ili stolovima, menjanju ventila u kupatilu i kuhinji ili tek o kačenju slike.

Došla su takva vremena da kada nešto treba da se popravi, ili ako jednostavno želite da započnete sopstveni mali projekat na uređenju kuće ili dvorišta, većina ljudi mora da traži od roditelja alat ili da angažuje majstora. Često ćete biti u situaciji da ste primorani sami da rešite stvar – dobri majstori su većinom zauzeti, a posao poput promene ventila na kuhinjskoj česmi ne može da čeka. Na drugoj strani, danas se svako naziva majstorom, tako da ćete često posao obaviti bolje od takozvanog majstora.

Dakle, bez obzira da li ste vlasnik kuće ili je iznajmljujete, trebalo bi da ste u stanju da se pozabavite malim kućnim popravcima ali pre toga morate da posedujete alat za ovakvu vrstu poslova.

Sem što ćete rešiti problem koji vas muči, kao nagradu dobićete i osećanje zadovoljstva i nezavisnosti prilikom obavljanja ovakvih poslova. Rezultati rada koje možemo pribeležiti u kratkom roku pozitivno deluju na našu psihu. Baš zato bi svako trebalo da ima osnovni set alata u svom domaćinstvu.

Sa ovim alatom bićete spremni da se uhvatite u koštac sa svim problemima koji vas mogu snaći u svakodnevnom životu u domaćinstvu, naravno, osim najvećih i najkomplikovanijih zahvata, koji će ipak zahtevati da angažujete nekog „ozbiljnijeg“ majstora.

Pre nego što se bacite u kupovinu alata, trebate imati na umu nekoliko stvari.

Kvalitet je važniji od cene

Postoji mnogo „uradi sam“ prodavnica i čitavih „hobby“ marketa koji prodaju kompletne alate po veoma prihvatljivim cenama. Oduprite se iskušenju koje sasvim sigurno predstavljaju ovi „povoljni“ proizvodi jer većina ovih setova dolazi sa alatom koji će prestati funkcionisati nakon nekoliko upotreba a što će vas dugoročno koštati više.

Iako je kvalitetniji alat skuplji, on će vas sigurno duže služiti. Ako niste sigurni u kvalitet određenih proizvoda, ne libite se da pitate osoblje u prodavnicama koje posećujete. Sigurni smo da će vas uputiti u pravom smeru.

Ne žurite sa kupovinom

Alat je generalno skup, posebno ako se fokusirate na kvalitet umesto kratkoročne uštede. Na drugoj strani, ne morate da kupite sve odjednom. Ne žurite. Možete kupiti jednu alaktu mesečno i tražiti od članova porodice alat kao poklon za rođendane, Božić, ili neki drugi praznik prilikom kog kupujete poklone jedni drugima.

Ako se vaše dete sprema da se osamostali, odnosno iseli iz vašeg domaćinstva, zašto mu ne pokloniti dobro opremljenu kutiju sa alatima umesto kuhinjskih aparata za koje niste sigurni hoće li ih uopšte koristiti, poput tostera, mikrotalasnih pećnica itd.

1. Ravni šrafciger

Iako šrafcigeri sa ravnim glavama nisu više u upotrebi u meri u kojoj su bili nekada, ipak bi trebalo da posedujete jedan set šrafcigera sa ravnom glavom. Odlični su za dokušivanje stvari zaglavljenih u teško pristupačnim procepima, otvaranje konzervi boje i naravno za zavrtanje i odvijanje šrafova.

2. Krstasti šrafciger

Set krstastih šrafcigera je apsolutno neizostavan deo u svakom domaćinstvu. Koristićete ga skoro pri svim vrstama popravki u domaćinstvu, od popravljanja nameštaja, dečijih igračaka, pa do otvaranja laptopa radi čišćenja ventilatora. Dakle, krstasti šrafciger jednostavno morate imati (i to različitih veličina).

3. Centimetar (Santimetar)

Stara poslovica kaže „dvaput meri, jednom seci“, a bez centimetra, nema merenja. Dakle, centimetar je sledeći na listi alata koje jednostavno morate imati. Korisni su u različitim situacijama, kao što su premeravanje prostorija iz različitih razloga, pa makar to bilo banalno poput kupovine novih zavesa ili tepiha. Sem toga, koristićete ih i u svim vrstama građevinskih ali i radova u vrtu. Dakle, kupite centimetar.

Ima li neko da se u detinjstvu nije igrao centimetrom? Bogami, ja ne poznajem takvog.

4. Vaser vaga (Libela)

Svejedno koji od gore navedenih naziva odomaćenih u srpskom jeziku koristite, vaser vaga ili libela će vam sigurno trebati, i pri najsitnijim majstorijama u domaćinstvu. Kada postavljate police ili tek kačite sliku, ključna stvar je ravna linija. Sigurni smo da ne želite da vam stvari skliznu sa police ili da umetničko delo koje krasi vaš dnevni boravak stoji na krivo. Takođe, vaser vaga ili libela je izuzetno korisna alatka za skiciranje pravih linija na površinama na kojim planirate stavljati šrafove ili zakucavati eksere.

5. Skalpel

Sve mogućnosti i potrebe za upotrebom skalpela bilo bi nemoguće nabrojati u tekstu poput ovog. Koristićete ga u skoro svim svojim majstorijama. Skalpel se najčešće koristi za otvaranje kutija, sečenje kojekakvih konaca, i kanapa, kao i za rezanje plastike, najlona i štatijaznam čega sve ne. Možda i nije alat pred čijom funkcionalnošću ćete ostati zapanjeni ali vrlo brzo ćete se i sami uveriti koliko je to korisna alatka.

6. Čekić

Prvenstveno se koristi za zabijanje eksera, potom i za izvlačenje eksera ako na vrhu ima onu čvrstu viljušku, često kao poluga – čekić je zaista multifunkcionalan alat i zauzima centralno mesto u svakom dobrom setu alata. Kada kupujete čekić, izbegavajte čekić sa drvenom drškom (uprkos nostalgiji), umesto toga izaberite čekić sa dugotrajnom sintetičkom drškom jer drvo nakon nekog vremena postaje krhko i lomljivo.

7. Klešta

Klešta su odličan dodatak svakom setu alata, a posebno su korisna kada su u pitanju sitni kućni poslovi kao prilikom zatezanja ili otpuštanja matica na nameštaju (moja sofa ih prilično često zahteva). Klešta se takođe mogu koristiti za savijanje i oblikovanje metala, sečenje i ogoljavanje žica, te za najrazličitije kućne majstorije. Nema potrebe mnogo da razmišljate – obavezno nabavite set različitih klešta.

8. Podesivi ključ

Ovo je ključ sa podesivom glavom koji odgovara svakoj vrsti i veličini matice ili cevi koju ćete pronaći u svom domu. Biće vam korisnojuhz da imate ovaj alat kada dođe do nekog problema sa odvodima pa i kada se radi o jednostavnoj popravci dečjeg bicikla.

9. Imbus ključevi

Svako ko je imao priliku da sastavlja nameštaj zna koliko su imbus ključevi važni. Većina modernog nameštaja prilikom sastavljanja zahteva upotrebu imbus ključa. Umesto da se oslanjate na alat koji vam dođe uz kupljeni nameštaj, preporučujemo vam da kupite set različitih veličina imbus ključeva. Mnogo lakše ćete rukovati imbus ključevima nego sa alatom namenjenim za jednokratnu upotrebu koji vam dođe uz kupljeni nameštaj.

10. Bušilica

Ponekad šrafciger jednostavno nije dovoljan za obavljanje posla – ručno zavrtanje šrafova u zidove i tvrdo drvo je dug i naporan proces. Sa bušilicom (sa kablom ili bežičnom) možete lako da uvrtite ili uklonite šrafove i izbušite rupe u zidovima, i budite sigurni da vam je pouzdana bušilica neophodna prilikom različitih vrsta poslova i popravki u domaćinstvu.

11. Špahtla

Ova veoma fleksibilna metalna alatka odlična je za struganje stare boje i lepka, kao i za nanošenje maltera, gipsa, ili gleta kojim nameravate da prikrijete rupe i ogrebotine na zidovima. Uostalom, videćete, koristiće vam i u različitim radovima u vrtu. Jednostavno, set špahtli različite širine je nešto što morate imati u svojoj maloj alatnici.

12. Baterijska lampa

Često će vam se desiti da nešto treba popraviti u mračnim delovima vašeg doma, razni predmeti mogu se nekim čudom naći iza komada nameštaja i mašine za pranje veša ili može doći do nestanka struje, a sve to zahteva korišćenje spoljnog izvora svetlosti. Osim toga, svi će, verovatno, želeti da vas posavetuju kako da posao obavite što pre, pa vam, umesto besplodnih saveta, mogu držati lampu.

13. Merdevine (lestve)

Od zamene sijalica, obrezivanja žive ograde, do postavljanja božićnih ukrasa, merdevine su neverovatno korisne i mnogo sigurnije od upotrebe stolice, recimo. Investirajte u dobre, čvrste merdevine koje će vam omogućiti da sigurno dosegnete plafon ili vrhove kuhinjskih elemenata.

14. Produžni kabl

Izdržljiv, dobro izolovan produžni kabl vam omogućava da koristite bilo koji od električnih alate koje posedujete kada u blizini nema utičnica koje vam omogućavaju da dođete do onih teško dostupnih oblasti kao što su plafoni i vrhovi kuhinjskih ormarića. Takođe su neverovatno korisni za zadatke održavanja bašte kao što je košenje travnjaka (samo pazite da ne pređete kosilicom preko njega) kao i za podrezivanje živih ograda.

15. Zidarska olovka

Za sve vrste popravki u svom domu, biće vam potrebna olovka da označite određena područja kao što su mesta gde treba postaviti šrafove ili gde nešto treba da se iseče. Verovatno kod kuće imate gomilu olovaka, ali kada vam jedna zaista zatreba, nema ih nigde. E da biste predupredili ovakve situacije, kupite zidarsku olovku i držite je na istom mestu gde i sav ostali alat.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi unapredila vaše korisničko iskustvo. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR). We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).