Kako uzgajati kaktus Zamak za vile

Zamak za vile kaktus
Grafik by nasedvoriste.com

Razlog zašto su kaktusi dobre kućne biljke, osim njihove nezahtevne prirode, je naročit, često zadivljujući vizuelni efekat koji ustavljaju. Njihovi oblici i forme proizvode zaista imaju dekorativnu ulogu a dobar primer za to je kaktus naziva Zamak za vile (Acanthocereus tetragonus).

Nalik je minijaturnom skupu tornjeva jedan na drugom, toliko da se gotovo može očekivati ​​da se vile i sićušna magična stvorenja pojave iz ovog kaktusa.

Ako želite svojoj kolekciji dodati šarmantnije vrste kaktusa, evo praktičnog vodiča za uzgoj i njegu Zamak za vile kaktusa.

Zamak za vile – Uvod

Acanthocereus tetragonus (ranije Cereus tetragonus) ili Zamak za vile, koji se obično naziva trouglastim kaktusom ili kaktusom s bodljikavom žicom, je mesnati uspravni kaktus koji ima sposobnost rasta gotovo istu kao i biljka Zmajevo voće.

Tanke oštre rebraste stabljike skupljene blizu stabla biljke mogu narasti i do 7 m, pa otuda penjući ili lučni izgled zrelih biljaka u njihovim izvornim staništima u Srednjoj, Severnoj i Južnoj Americi.

Ovaj zadivljujući kaktus dolazi i u obliku sorte koja je postala popularna među uzgajivačima biljaka u zatvorenom prostoru, a upravo to je Zamak za vile. Za razliku od vrste, ova kultivirana sorta može doseći samo visinu od 1 m i širinu od 30 cm.

Jarko zelene stabljike granaju se iz stabla biljke, stvarajući kompaktnu grupu nečega što izgleda kao mali tornjevi na zamku. Otuda mu i ime – Zamak za vile. Duž rebara stabljike nalaze se male aerole žućkastih čekinja i bodlji.

Iako se ovo retko viđa na biljkama koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru, trouglasti kaktus Zamak za vile može i procvetati a to su najčešće beli ili žuti cvetovi nalik gerberima koji cvetaju u noći od sredine leta do jeseni.

Pejzažna i hortikulturna upotreba

Zamak za vile može formirati neprohodnu šikaru pa se u područjima gdje je ovo autohtona biljka koristi kao čvrsta, često zaštitna, pejzažna barijera ili ograda. Uzgajane sorte poput Zamka za vile obično se uzgajaju u saksijama a mogu se koristiti i kao granica ili centralni tematski dio u vrtovima na temu pustinje.

Na mnogim mestima gdje je biljka uvezena, kao u nekim delovima Australije, ovaj kaktus se smatra invazivnim korovom. Ometa rast domaćih biljaka zbog čega je upotreba kaktusa Zamak za vile kao pejzažne biljke ograničena.

Uzgoj i briga o kaktusu Zamak za vile

Trouglastom kaktusu je potrebno mnogo izlaganja suncu kako bi zadržao svoju živu boju. Takođe će najbolje rasti kada je temperatura između 10-30°C.

Međutim, ekstremne vrućine i temperatura mogu uzrokovati opekotine stabljike i promenu boje, tako da je potrebno malo sene tokom leta. Kada se postavi u zatvorenom prostoru, biljka će imati koristi od periodične rotacije kako bi održala svoj uspravan rast.

Kao kaktus, ova sorta može izdržati duge periode suše, pa ga zalivajte samo kada je gornjih 2 cm tla suvo. Zalivanje treba smanjiti kako se približavaju hladni meseci, a zatim održavati tlo suvim tokom zime.

U divljini, Zamak za vile uspeva na peskovitom tlu, tako da je, kada se uzgaja kao sobna biljka, važno oponašati njegovo prirodno stanište, ali u isto vrijeme osigurati hranjive tvari za održavanje njegovog bujnog izgleda. Tlo bi trebalo biti brzo drenirajuće pa se preporučuje mešavina tla od 2/3 grubih materijala poput peska i perlita i 1/3 komercijalne zemlje za saksije za kaktuse.

Razmnožavanje i održavanje

Kaktusu trouglastog oblika potrebne su godine da bude dovoljno zreo da procveta, a budući da je kultivirana sorta, nije verovatno da će proizvesti održivo seme koje odgovara vrsti. Razmnožavanje je moguće uzimanjem delova stabljike ili reznicama.

Sadnice se mogu sakupljati pažljivim rezanjem stabljika sa biljaka. Treba ih pustiti da rane reznica zacele i formiraju žuljeve postavljanjem na ravnu površinu u dobro prozračenom, delomično zasenjenom prostoru.

Važno je da prostor ne bude na propuhu i mokar jer to može dovesti do truljenja reznica. Kada zacele, sade se na dobro drenirano tlo, prvo žuljeviti kraj, kako bi se omogućilo formiranje korena. Biće im potrebno oko mesec dana da se zažive kao nove biljke.

Neke od značajnih karakteristika kaktusa Zamak za vile su njegova jarko zelena boja i kompaktan izgled. Da biste ih održavali u zatvorenom ili u vrtu, preporučuje se primena gnojiva s niskim sadržajem azota (dušika) svaka 2 meseca, osim tokom jeseni i zime.

Ovaj kaktus je sklon truljenju pa se pobrinite da mešavina tla bude porozna i da saksija ima odgovarajuću drenažu kako biste sprečili zadržavanje vode. Biljka je takođe osetljiva na brašnaste bube, ljuspice i paukove grinje. Pazite na pojavu ovih štetočina i odmah ih tretirajte blagim rastvorom sapuna i vode ili ih ručno uklonite.

Često postavljana pitanja

Koliko visoki kaktusi Zamak za vile mogu da budu?

Kaktusu Zamak za vile obično odgovaraju male do srednje saksije što ih čini savršenim u zatvorenom prostoru, ali mogu narasti i do 1 m kada imaju dovoljno prostora i kada su ispunjeni zahtevi za rast.

Koliko je svetla potrebno trouglastom kaktusu?

Ovaj kaktus uspeva na direktnom suncu, tako da je sadnja u saksiji na terasi gde ima jakog prirodnog svetla idealno mesto. U zatvorenom prostoru, prozori okrenuti prema jugu i istoku će dobro poslužiti, ali biljka se može nagnuti prema suncu pa je s vremena na vreme rotirajte.

Mogu li rasađivati kaktus Zamak za vile?

Da, biljka se razmnožava reznicama. Obavezno koristite oštru rezidbu kako biste napravili jasan rez na biljci i sprečili pojavu neželjenih mesta za infekcije i bolesti. Takođe nosite ličnu zaštitnu opremu poput rukavica i naočala kako biste izbegli povređivanje jer su bodlje ovog kaktusa tvrde i oštre.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi unapredila vaše korisničko iskustvo. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR). We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).