Kako uzgajati limun u saksijama

Uzgoj limuna u saksijama
Photo by Canva

Drveće limuna se obično uzgaja u tropskim ili suptropskim regionima, ali ako živite u hladnijem području i želite da uživate u svojim domaćim limunima, možete naučiti kako da uzgajate stabla limuna u saksijama, a što je najbolje od svega, to je lakše nego što možete zamisliti.

Kada uzgajate stabla limuna u saksijama, to vam omogućava da ih uzgajate u bilo kom okruženju. Možete ih uneti unutra kada vreme počne da bude hladnije, i od njih će biti jedna mirisna, lepa sobna biljka, ili ih možete uzgajati napolju tokom cele godine ako živite u oblasti sa odgovarajućom klimom.

Uzmite posudu od oko 20 litara i postepeno je menjajte u veću kako vaše drvo limuna raste.

Drveću limuna je potrebno 6-8 sati sunčeve svetlosti. Ako uzgajate drvo limuna u zatvorenom prostoru, možda ćete morati da dodate svetlo za rast .

Održavajte zemlju vlažnom, ali nikada vlažnom.

Stabla limuna upijaju mnogo i moraju biti snabdevena sa dovoljno hranljivih materija tokom vegetacije.

Sveže limunove sa drveća možete brati od novembra do aprila.

Ako ste oduvek želeli da pokušate da uzgajate limun kod kuće, ali ste smatrali da ne možete zbog vaše klime, sada znate da možete! U ovom kratkom vodiču ćemo vam pružiti sve osnovne informacije koje trebate znati o uzgoju stabala limuna u saksijama.

Kako uzgajati stabla limuna u saksijama?

Ako nikada ranije niste uzgajali voćke u saksijama, stabla limuna su odličan izbor za početnike.

Relativno ih je lako uzgajati i nisu previše izbirljivi u pogledu uslova. nauči me, naučiti kako uzgajati stabla limuna u saksijama je lakše nego što možete zamisliti.

1. Izaberite patuljaste sorte limuna koje su savršene za gajenje u saksijama

Kada uzgajate drvo limuna u saksiji, ono neće biti veliko kao ono koje raste u zemlji.

Iako možete uzgajati bilo koju vrstu u zatvorenom prostoru — uslovi će uzrokovati ograničenu veličinu stabla — najbolje je izabrati patuljaste sorte stabala limuna za optimalan rast.

Uzgajanje stabala limuna u saksijama postalo je popularno poslednjih godina, a baštovani su identifikovali nekoliko sorti koje se izuzetno dobro snalaze u saksijama.

  • Kumkuat
  • Meyer limun / Kineski limun
  • Lisabonski limun
  • Ponderosa – patuljasti limun

U idealnom slučaju, trebalo bi da počnete sa drvećem starim 2-3 godine. Ovo je vreme kada su dovoljno zrele da donesu plod, ali ćete možda morati da sačekate godinu ili dve pre nego što se plod pojavi. Drveće će biti nisko, ali će rasti, čak i patuljaste sorte.

2. Počnite sa posudom prečnika oko 30 cm sa odgovarajućom drenažom

Možda je jedan od najkritičnijih faktora pri izboru saksije za stabla limuna drenaža . Potrebna im je dobra drenaža, pa izaberite onu koja ima nekoliko drenažnih rupa.

Možda ćete videti slike drveća citrusa u velikim saksijama, ali sa ovim drvećem je bolje početi sa malom saksijom i postepeno povećavati veličinu posude.

Počnite sa saksijom prečnika 30 cm ili 5 galona za mala stabla. Ovo je idealna veličina za početnike.

Uzgajanim biljkama će biti potrebne saksije prečnika i dubine od oko 60 cm – dakle 10 galona. Ova veličina će korenu limuna dati dovoljno prostora za rast i širenje.

Možete koristiti bilo koji materijal koji želite, ali terakota je odlična opcija jer omogućava kretanje vazduha. U isto vreme, prilično je težak, posebno kada su saksije napunjene zemljom, pa razmislite o tome da ga držite na vrhu kolica za biljke, što vam omogućava da je lako pomerate.

Najbolje bi bilo da koristite saksije svetlih boja jer neće apsorbovati toliko sunčeve svetlosti. Verovali ili ne, iako stabla limuna vole toplotu, njihovo korenje više voli hladnoću.

Moraćete da presadite svoje drvo svakih nekoliko godina ili u rano proleće. U toplijim klimatskim uslovima, zima je najbolje godišnje doba za presađivanje stabala limuna.

Izbegavajte da koristite saksiju koja je prevelika ili premala za vaše drvo. Svaki sledeći, veći lonac u koji ga premeštate treba da bude samo malo veći od prethodnog.

3. Stavite lonac na toplo, sunčano mesto

Svoja stabla citrusa možete držati napolju kada je vreme toplo i bez mraza. Drveće limuna u saksiji treba držati na mestu sa 6-8 sati direktne sunčeve svetlosti dnevno.

Kada se temperatura spusti i približava se prognoza mraza, vreme je da unesete svoje drvo limuna unutra.

Kada to učinite, držite stabla limuna blizu prozora okrenutih prema jugu ili jugozapadu.

Prirodno svetlo se menja sa godišnjim dobima, tako da ne možete držati svoje drvo na istom mestu tokom cele godine. Morate se prilagoditi godišnjem dobu, pomeriti drvo na lokacije koje imaju više sunčeve svetlosti.

Ako postoje periodi kada vam potpuno nedostaje sunčeva svetlost, možete koristiti svetla za uzgoj da nadoknadite razliku.

4 . Napunite posudu mešavinom za saksije koja dobro drenira

Trebalo bi da izaberete odgovarajuću mešavinu tla za vaše drvo limuna. Baštenski rasadnici prodaju mešavine za saksije dizajnirane za kaktuse, palme i citruse, koje sadrže balans sastojaka dizajniranih da zadrže vlagu, a istovremeno se slobodno oceđuju.

Nikada ne koristite baštensku zemlju ili gornji sloj zemlje za baštensko baštovanstvo. Takođe morate koristiti mešavinu za saksije. Ne samo da neće sadržati hranljive materije potrebne za pravilan rast, neće imati ni odgovarajući pH balans za vaše drvo.

Nivo pH treba da bude između 5,5 i 7; ovo drveće voli slabo kisele do neutralne tipove zemljišta. Možete koristiti komplet za ispitivanje tla da biste testirali pH vrednost zemljišta.

Uvek mešajte dodatne organske materije, kao što su kišne gliste, kompost ili odležali stajnjak.

Dakle, ono što vam zaista treba je lagana mešavina za saksije koja sadrži sastojke kao što su perlit, vermikulit, kokos ili tresetna mahovina za povećanje drenaže.

5. Sadnja limuna u saksije

Možete posaditi drvo samo jednom u saksiju, tako da svakako želite da to uradite kako treba. Dubina sadnje je od vitalnog značaja jer je drveću citrusa potrebna velika cirkulacija vazduha.

Pogledajte svoje drvo i pronađite gde ono počinje da se grana u podnožju; ovo mesto treba da bude samo malo vidljivo.

Napunite posudu zemljom, ostavljajući prostor za drvo. Raširite korenje i stavite drvo u saksiju. Držeći stabljiku jednom rukom, prekrijte korenje ostatkom zemlje, čvrsto pritiskajući zemlju odozgo.

Dobro zalijte dok voda ne izađe iz drenažnih rupa na dnu posude.

Nanesite malč na površinu da biste smanjili isparavanje vlage.

Nega limuna u saksiji

Stabla limuna čine fantastične sobne biljke i ne zahtevaju preteranu negu. Morate zapamtiti da zalivate i đubrite kada je potrebno i da obrezujete jednom godišnje. Nije tako teško!

Održavajte zemlju vlažnom i ne dozvolite da se potpuno osuši

Drveće limuna preferira stalno, redovno zalivanje. Ako se zemlja previše osuši, listovi će pasti sa biljke. Najbolje je ako je zemlja ravnomerno vlažna, ali nikako ne sme biti vlažna.

Drveće limuna takođe treba visok nivo vlažnosti. Najbolji način da to uradite veštački je da stavite posudu sa šljunkom blizu biljke sa vodom, ili možete da navlažite svoje biljke svakodnevno.

Ostavite da se zemlja za saksiju osuši do dubine od oko 10 cm, a zatim dobro zalijte, dopuštajući da voda iscuri iz drenažnih rupa.

Možete testirati tlo rukom, gurajući prst u zemlju da biste utvrdili gde je suvo, ili možete koristiti tester vlage u zemljištu. Možete ih kupiti na internetu ili u vašem lokalnom vrtnom rasadniku.

Zimi je potrebno zalivati dovoljno da bi zemlja bila vlažna.

Možda ćete biti u iskušenju da koristite baštensku ploču ispod saksije, ali to može smanjiti drenažu. Koristite tanjir ako idete na odmor i ne možete da zalivate nekoliko dana, ali u suprotnom, držite se dalje od njih.

Đubrenje stabla limuna

Ključni deo uzgoja zdravog limunovog drveta je korišćenje đubriva. Pre sadnje trebalo bi da dodate kompost sa hranljivim materijama koje su mu potrebne za rast, ali to nije sve što treba da uradite.

Dodajte đubrivo sa sporim oslobađanjem (razgrađujuće) kako biste osigurali da vaše biljke dobijaju konzistentan protok hranljivih materija.

Drveće citrusa, generalno, treba mnogo azota, kao i hranljivih materija u tragovima. Ako je moguće, najbolje je pronaći biljno đubrivo posebno namenjeno za citruse.

Moraćete dosledno da đubrite jer zalivanje ispire dodatne hranljive materije, a potrebe se menjaju u zavisnosti od zrelosti drveta.

Ako želite, možete da dodate alge ili druge proizvode koji će vam obezbediti dodatne hranljive materije. Vaše drvo limuna se neće žaliti! Zapamtite, hranljive materije se lakše ispiraju iz biljaka uzgajanih u saksijama nego iz biljaka i drveća u zemlji.

Obavezno ograničite primenu đubriva tokom jeseni i zime. Drvo mora da zna da je vreme da uspori rast.

Ne zaboravite na oprašivanje

Stabla limuna cvetaju zimi, a u vašem domu nema toliko oprašivača. Ako zbog vaše klime biljku morate da unesete u zatvoreni prostor tokom zime, potrebno je ručno oprašivanje.

Možete koristiti električni oprašivač ako želite, ali ručno oprašivanje svakog cveta je jednostavan posao koju početnici u uzgoju citrusa u zatvorenom često zanemaruju.

Uzmite štapić za uši i sakupite polen sa prašnika cveta.

Zatim uzmite taj isti štapić za uši i dodirnite njime druge cvetove, pomerajući polen sa cveta na cvet. Igrate kao ptice i pčele, ali ručno!

Njega stabala limuna tokom zime

Temperature ispod -1°C su opasne po život stabala limuna, ali „Meyer“ drvo može tolerisati hladnoću i do -4°C.

Drveće limuna je podložno hladnom vremenu i suši, tako da kada dođe zima, moraćete da unesete svoje drveće i sačuvate ga od hladnog vremena.

Dok stabla limuna koja se uzgajaju u zemlji mogu da podnesu lagani mraz, ona koja se uzgajaju u saksijima ne mogu da podnesu niže temperature.

Kada baštovani odluče da uzgajaju sobne biljke, mnogi ne razmišljaju o uzgoju stabala limuna u saksiji u zatvorenom prostoru, ali to su mirisne, prelepe sobne biljke koje vam takođe pružaju ukusne plodove.

U periodima kada su noćne zimske temperature konstantno ispod -2°C, vreme je da premestite drveće u zatvorene prostore kako biste ih zaštitili od mraza.

Ako imate samo delimično ili povremeno hladne noći, drvo možete pokriti krpom ili koristiti sijalice da ga zagrejete.

Morate ih pomerati unutra postepeno, tokom nekoliko nedelja. Isto važi i za njihov povratak napolje. Nije preporučljivo da ih unosite (ili iznosite) i to uradite za jedan dan.

Razmislite o procesu sušenja, ali ga okrenite i držite svoje drvo unutra duže vreme.

Nemojte se iznenaditi ako lišće drva limuna počne da opada u delovima ili ako im svo lišće otpada. Ovo se može dogoditi bilo da ih pomerite unutra ili van; to je prirodan proces jer se biljka prilagođava različitim nivoima svetlosti.

Vaše drvo će uskoro proizvesti lišće koje je bolje prilagođeno novom nivou svetlosti; samo budite strpljivi sa limunovim drvetom.

Orezujte po potrebi

Orezivanje je neophodno za sve voćke; agrumi nisu izuzetak od toga. Redovno orezivanje ograničava veličinu stabla i podstiče veće plodove. Sačekajte da vaše drvo počne da cveta pre rezidbe.

Svoja stabla citrusa možete orezati radi veličine, oblika i ravnoteže. Ovo, takođe, pomaže vašem drvu da bude produktivno i uklanja mrtve grane. Neki smatraju da je orezivanje nepotrebno, ali je neophodno ako želite da uzgajate svoje drvo u zatvorenom prostoru.

Najbolje vreme za orezivanje stabala limuna je proleće nakon što rizik od mraza prođe, ali pre nego što se na drvetu pojavi novi rast.

Mladice pod kalemom treba orezivati sa biljke jer sisaju energiju iz stabla, a da ne donose plod.

Uvek orezujte mrtve, oštećene i bolesne grane.

Odsecite trnje na koje naiđete. Odrežite sve korene ili izdanke koji se formiraju blizu osnove biljke.

Orezivanje treba obaviti pažljivo; bilo koja oštećena kora može izazvati prave rane na vašem drvu. Ako se to dogodi, možete koristiti lateks boju na bazi vode da prekrijete bilo koju izloženu površinu.

Berba svežih domaćih limuna

Jedna od prednosti uzgoja svježih limuna kod kuće je to što mnoge sorte donose plodove tokom cijele godine, kao što je drvo limuna Meyer. Glavna berba se odvija od sredine novembra do sredine aprila.

Drveće je veoma produktivno u hladnijim predelima, dajući plodove tokom cele godine. Za one u toplijoj klimi, berba je koncentrisana u jesen i ranu zimu.

Uobičajene štetočine i bolesti koje napadaju stabla limuna

Drveće citrusa je podložno mnogim štetočinama i bolestima, ali smanjujete rizik od ovih problema kada ih uzgajate u zatvorenom prostoru. Evo nekih od najčešćih štetočina i bolesti koje muče stabla limuna.

Citrus Canker

Citrus canker je veoma zarazna bakterijska infekcija koja dovodi do lezija nalik oreolu ili krastama na listovima, grančicama i plodovima citrusa.

Ako vaša biljka ima tešku infekciju, ova infekcija može izazvati gubitak listova, oštećeno voće ili potpuno uništenje stabala. Citrus canker se brzo širi uz pomoć vetra, insekata, ptica i ljudi, tako da vam veoma lako može praviti problem.

Možete koristiti razne sprejeve da zaštitite svoje drvo od infekcije, kao što je tečni fungicid bakra, ali ovo je samo preventivni tretman.

Problem sa ovom bakterijskom bolešću je što se brzo kreće kada se vaše drveće zarazi, ubijajući drveće pre nego što uspete delovati protiv nje.

Melanoza

Ovo je gljivična infekcija koja pogađa mlade agrume. Iako obično inficira prvenstveno grejpfrut, limun nije imun na ovu gljivicu. Melanoza je izraženija kod starijih stabala, onih starijih od deset godina, jer preferira mrtvo drvo.

Možete smanjiti melanozu redovnim rezidbom u cilju borbe protiv bolesti. Druga mogućnost je upotreba tečnog bakarnog fungicida kao preventivnog tretmana.

Mycosphaerella citri

Evo još jedne gljivične bolesti koja muči drveće citrusa. Znaćete da vaše drvo limuna boluje od Mycosphaerella citri ako se pojave žućkasto-braon pege na lišću, uglavnom na donjoj strani listova. Kako bolest napreduje, pege poprimaju tamniji izgled.

Ovo obolenje može izazvati značajan gubitak listova, posebno tokom zime, a takođe inficira plod biljke.

Ako želite da kontrolišete ovu bolest, morate prikupiti i odložiti sve opalo lišće; ovo smanjuje nove spore koje bi mogle da zaraze vašu biljku.

 

Zatim poprskajte svoju biljku tečnim fungicidom u junu ili julu a verovatno ćete ovo morati ponoviti i u avgustu ili septembru.

Čađava buđ

Čađava buđ je gljivica koja se razvija kada štetočine ostavljaju sekret medljike na vašem drveću i biljkama.

Lisne uši, bele mušice i brašnaste bube su uobičajene štetočine koje luče medljiku dok sišu sok iz vaših biljaka.

Čađava buđ retko ubija vaše biljke, ali insekti koji je uzrokuju mogu oštetiti ili uništiti vaše biljke.

Kada se pobrinete za problem štetočina, možete oprati pocrnelu buđ sa biljaka sapunom i vodom. Takođe možete koristiti tečni bakarni fungicid ili ulje za tretiranje vaših stabala limuna.

Lisne vaši

Lisne vaši su jedna od najčešćih štetočina koje inficiraju stabla limuna. U malom broju, neće izazvati ozbiljne probleme, ali njihova populacija brzo raste, što može oštetiti vaša stabla citrusa tokom primarne sezone rasta.

Lisne vaši sišu sok iz vašeg lišća, uzrokujući naborane listove, žutilo i deformacije. Listovi izgledaju deformisani i ružni.

Možete ukloniti lisne vaši sa svog drveta limuna mlazom vode ili možete koristiti neki drugi insekticid za prskanje biljaka.

Sprej treba naneti na donju stranu listova, a potrebna su samo jedna ili dve aplikacije da se otarasi najezde lisnih vaši.

Citrusne bele mušice

Ako vidite male insekte sa belim krilima veličine oko 2 mm verovatno je vaš limun oboleo od citrusne bele mušice.

Ovi insekti polažu jaja na donju stranu lišća. Zatim, kada se izlegu, mlade bele mušice sišu sok iz lišća, što dovodi do uvijenih listova.

Jedan od načina na koji možete da kontrolišete citrusne mušice je insekticidima, ali je takođe potrebno nekoliko primena. Neophodno je preuzeti kontrolu nad ovim štetočinama jer luče medljiku koja dovodi do čađave buđi.

Lastin repak

To su velike gusenice koje mere do 5 cm u dužinu i braon su boje.

Vežu se za drveće citrusa i počinju da jedu lišće; znaćete da su u pitanju narandžaste gusenice kada se čini da je lišće pojedeno ili žvakano od spoljnih ivica ka unutra.

Trebalo bi da uklonite sve gusenice na svom drvetu koje vidite rukom. Uz to oni ove gusenice imaju neugodan miris, ali to je najbolji način kontrole. Takođe možete koristiti sprej protiv insekata koji sadrži organske sastojke.

Tripsi (pepelnice)

Ako je vaše drvo napadnuto od strane tripsa, prvo što ćete primetiti su smežurani pupoljci i listovi koji su uvrnuti i izobličeni.

Često imaju srebrno sivu boju na listovima i srebrnastu boju sa krastama ili prugama na plodovima.

Citrusne pepelnice su narandžaste ili žute boje, male veličine, prvenstveno napadaju mlade listove i mlade plodove.

Odrasle jedinke polažu jaja u jesen, a mladi se izlegu u proleće, odmah se hrane lišćem i plodovima. Oštećenja koja naprave su najizraženija tokom toplog i suvog vremena.

Da biste kontrolisali citrusne pepelnice, možete prskati drveće sprejom protiv insekata, ali vam je potrebno nekoliko ponovljenih primena da biste potpuno eliminisali ovu populaciju insekata.

Grinje

Ako živite u priobalnom području, grinje citrusnih pupoljaka mogu postati vaš ozbiljan neprijatelj.

To su mali, izduženi insekti koji svoj vrhunac dostižu leti, pa je jesenje cvetanje ugroženo.

Ove sićušne insekte je teško otkriti, ali možete ih pronaći ako pažljivo pregledate svoje voćke. Moraćete da koristite insekticid za kontrolu populacije.