Kako pravilno uzgajati nanu (mentu)

Uzgoj nane na otvorenom
Image by Matthias Böckel from Pixabay

Potpuno se razumemo! Celo prošlo leto ste žudeli za nečim osvežavajućim. Nana je poznata ne samo po mnogobrojnim dobrim efektima koje ima na ljudski organizam, već i po svom divnom ukusu koji je nezamenjiv za pripremu osvežavajućih i ukusnih pića. U ovom članku govorićemo o svemu što se tiče uzgajanja nane na otvorenom, od osnovnih informacija, potrebnih materijala, sadnje i koraka tokom uzgoja, nege i berbe.

Vrsta biljke Višegodišnja
Porodica Lamiaceae
Binomni naziv Mentha

Vreme sadnje

Nana pusti žile već za 2 nedelje i može se brati od 3. meseca nadalje.

Potreba za svetlošću

Vaše biljke nane na otvorenom trebaju najmanje 5+ sati direktnog sunca da bi uspešno rasle.

Negovanje

Uzgajanje biljaka nane na otvorenom je veoma lak posao za početnike, ali može uključivati i nešto više aktivnosti u poređenju sa uzgajanjem u zatvorenom prostoru. Morate ih posaditi, prorediti, obrezivati, brati i povremeno se boriti protiv štetočina i drugih problema sa kojima ćete se sigurno susretati.

Načini uzgajanja nane na otvorenom

Biljke nane, uopšteno, dobro uspevaju u uslovima gde je tlo vlažno. Ako se tlo potpuno osuši, korenje će se povući i biljka će teško oporaviti. S druge strane, ako korenje predugo bude izloženo stajaćoj vodi, može istrunuti.

Imate dve opcije za uzgoj nane na otvorenom:

 1. direktno saditi u zemlju ili
 2. koristiti kontejner – sa drenažom!

Ako preferirate biljke direktno saditi u zemlju, možete koristiti supstrat koji možete kupiti u prodavnicama ili online, ili možete sami napraviti svoj supstrat. Samo, zapamtite da biljke kao što je nana bolje uspevaju u zemlji bogatoj hranljivim materijama, pa ako je nemate, moraćete kao opciju razmotriti dodavanje biljnih đubriva.

Mi preferiramo korišćenje kontejnera ili saksija jer na taj način imamo više kontrole nad rastom biljaka – nana ima tendenciju agresivnog rasta i preuzimanja celog prostora baštenskih leja ili zemljišta. Imajte na umu da, ako se odlučite za kontejnere, trebaju imati dobru drenažu jer biljke kao što je nana dobro uspevaju u takvom okruženju.

U tabeli ispod možete videti poređenje prednosti i mana između uzgoja nane direktno u zemlji i kontejnerima:

Prednosti Mane
Zemlja potrebno manje održavanja

može bolje zadržati prirodne arome

ekonomično

manji prinos

sporije klijanje

zauzima mnogo više prostora

Kontejner zauzima minimalno prostora

bolji prinos

brže klijanje

potrebno minimalno nadgledanje

treba imati odgovarajuću drenažu da bi biljke dobro uspevale

zahteva više održavanja uopšteno

skuplje

Ostali načini uzgoja nane na otvorenom

U slučaju da se odlučite za uzgoj nane u saksijama možete koristiti kapaljke za navodnjavanje biljaka u kontejnerimakako biste pomogli sa drenažom. Uzgajanje u podignutim lejama je dobar izbor za uzgoj biljaka kao što je nana na otvorenom.

Najbolje zone za uzgoj nane na otvorenom

Pošto nana voli vlažno i zemljište bogato hranljivim materijama sa neutralnim pH vrednostima, najbolje zone za uzgoj su zone 3-8. Ako ne živite u nekoj od ovih zona, predlažemo da uzgajate svoje biljke unutra.

Nega i održavanje biljaka nane na otvorenom

Zahtevi za svetlošću pri uzgoju nane na otvorenom

Kao i sve jestive biljke, biljke nane trebaju puno svetla da bi rasle i razvile dobar ukus. Sunčeva svetlost je odlična za rast biljaka (i besplatna!) i imate sreće ako u dvorištu imate mesto koje ima 5+ sati direktnog sunca koje je nani potrebno.

Produžite period berbe tako što ćete održavati hladnu temperaturu

Biljka nane je poznata kao „biljka hladnog vremena“. Ako oseti da se temperature zagrevaju, počeće da cveta i postaće gorka tokom ovog procesa. I mesto gde sadite nanu može imati uticaj na temperaturu. Najbolje je izbegavati prostore na kojima može postati jako vruće.

Voda i vlažnost

Biljke kao što je nana dobro uspevaju u tlu konstantne vlažnosti, ali mogu i stradati ako su previše natopljene vodom, pa se trudite da ih redovno zalivate. Da biste izbegli da vaše biljke nane na otvorenom previše natopite vodom, koristite saksiju sa drenažom ili koristite kapaljke za navodnjavanje biljaka ili podignute leje.

Hranljive materije i đubriva

Nana voli da je na početku hranite sa hranljivim materijama koje sadrže jednake postotke azota, fosfora i kalijuma.
Kada već počnu rasti, bolje je koristiti biljno đubrivo bogato azotom.

Kada preneti svoju biljku nane unutra

Razgovarali smo o tome da biljke nane vole hladnije temperature, pa vam predlažemo da ih unesete unutra nekoliko nedelja nakon prvog mraza.

Česti problemi sa uzgojem biljaka nane na otvorenom

Štetočine

Budući da ćete uzgajati nanu na otvorenom, trebate imati na umu da bi vam problem mogle praviti štetočine poput rovaca, paučinastih grinja, lisnih vaši i gusenica.

Rešenje za lisne vaši i druge štetočine mekanog tela je ekološki prihvatljiv insekticidni sapun. Takođe možete koristiti prirodni proizvod nazvan azadiraktin, koji je efikasan protiv svih ostalih štetočina koje smo pomenuli. Da biste saznali više o štetočinama i kako ih se rešiti, kliknite ovde.

Bolesti

Uzgajanje biljaka na otvorenom ili unutra može izložiti vaše biljke određenim bolestima, poput mrlja na listovima, plesni, uvelosti, buđi i rđe to jest gljivičnog obolenja naziva Puccinia menthae.

Vremenski okvir i koraci za uzgoj nane na otvorenom

Sve što vam je potrebno za uzgoj nane na otvorenom

Za uzgoj nane na otvorenom trebaće vam:

Najbolja saksija za nanu:

Možete koristiti saksiju sa dobrom drenažom ili ako je nemate, možete koristiti i obično saksiju sa kapaljkama za navodnjavanje biljaka, ili se možete odlučiti za podignute baštenske leje.

Zemlja:

Standardna mešavina za saksije

Biljno đubrivo:

Na početku: Izbalansirana mešavina. Ova mešavina treba da sadrži jednake delove azota, fosfora i kalijuma.

Tokom rasta: Biljno đubrivo koje treba da bude bogato azotom.

Početak uzgoja nane: seme, reznica, biljka iz rasadnika

Biljku nane možete uzgojiti iz semena, razmnožavati iz postojeće biljke ili kupiti već uzgojenu biljku u nekom od garden centara. Naš omiljeni način je da uzgojimo biljku iz semena ili razmnožavamo sadnjom reznice, jer to rezultira biljkama koje su prilagođene vašim uslovima uzgoja i smanjuje šanse da nenamerno uz već uzgojenu biljku donesete štetočine kući.

Kako posaditi seme nane

Nana raste brzo iz semena. Posadite 1 mesto u saksiji zapremine 4  litre. U većim saksijama, razmaknite mesta sadnje  oko 10 cm jedno od drugog. Na svako mesto utisnite 3 semena pod površinu. Držite zemlju toplom – idealna temperatura je oko 20 stepeni celzijusa. Žilice se obično pojavljuju otprilike u roku od 12 dana, ali se mogu pojaviti i ranije (10 dana) ili kasnije (15 dana) u zavisnosti od uslova. Ne pokrivajte seme jer svetlost pomaže klijanju.

Kako presaditi nanu

Sadnja nane putem presađivanja već uzgojene biljke daje vam veliku prednost kada je u pitanju prva berba. Kada se nađete u garden centru u nameri da kupite biljku nane, izaberite najbujniju dostupnu biljku (visoke i mršave biljke će sporije rasti ) i dobro je pregledajte da utvrdite eventualno prisustvo štetočina.

Listovi trebaju biti tamno zeleni bez rupica, mrlja ili uvijenih ivica. Najbolja praksa je da zapravo „izolujete“ svoju biljku oko nedelju dana nakon što je donesete kući kako biste bili sigurni da je slobodna od štetočina.

Nakon što ste se uverili da je bez štetočina i bolesti, vreme je da presadite svoju sadnicu na mesto koje će biti njen konačni dom.

 1. Uklonite malo zemlje sa mesta gde ćete posaditi nanu – ostavljajući dovoljno prostora da mešavina u kojoj se sadnica već nalazi bude malo iznad površine zemlje.
 2. Uhvatite osnovu stabljike jednom rukom i okrenite saksiju naopako dok nežno izvlačite sadnicu. Nežno stiskanje saksije može vam pomoći da odvojite sadnicu od saksije.
 3. Stavite sadnicu u zemlju i zatrpajte oko nje zemljom tako da zemljište bude čvrsto, ali ne i sabijeno.

Druga nedelja: Proverite da li ima klica nane

Klice nane možete primetiti već za 10 dana (mada je 12 dana uobičajeno). Ako prođe 15 dana, a još uvek nemate nikakve klice, verovatno je da je mesto gde ste posadili nanu suviše hladno.

Četvrta nedelja: Rastanjite svoje klice nane

Pregledajte svoju saksiju, uklanjajući semena koja nisu pustila žile – ostavljajući na svakom mestu samo najveće biljke. Ako koristite preporučenu saksiju, to znači da ćete nakon ovoga imati samo 1 biljku u saksiji. Eliminacijom drugih semena omogućavate najvećoj i najjačoj biljci da napreduje smanjujući joj tako konkurenciju za vodu, hranu i prostor.

Ako su puštene žilice kraće od 3 centimetra, izdužene ili savijene, verovatno nemaju dovoljno svetlosti.

Drugi mesec: Kako orezati biljke nane

U trenutku kada vaša biljka nane bude imala 3 seta zrelih listova, spremni ste za orezivanje. Odsecite gornji set zrelih listova, ostavljajući donja dva (najbolje je odseći na mestu odmah iznad para listova koje zadržavate na biljci). Kada i ove grančice izrastu (i svaka bude imala nekoliko setova sopstvenih listova), možete i na njima odseći vrhove – baš kao što ste uradili sa glavnom stabljikom. U ovom trenutku vaša biljka će već biti dobro oblikovana.

Mesec 3+: Kako da ubirete listove biljke nane

Kako vaša nana nastavlja da raste, berite je da biste na taj način podstakli njen rast. Ako želite samo nekoliko listova, berite listove tamo gde se pojavljuju novi na osnovnoj stabljici. Za veći urod, odsecite jednu od grančica direktno. Ne biste trebali da oberete više od 1/3 biljke odjednom.

Kako koristiti sveže ubrane listove nane u ishrani

Nana je biljka sa veoma osvežavajućim ukusom, koju možete dodati u slatke i osvežavajuće napitke, ali i u slana jela. Evo samo nekoliko načina na koje se može konzumirati:

 1. Nana čaj
 2. Dodajte na/miksujte sa pastom
 3. Napravite pesto
 4. Dodajte u koktele
 5. Pomešajte sa salatama

Kako čuvati listove nane

Postoji nekoliko načina da čuvate i održite listove nane svežim, a evo nekoliko najlakših i najpreporučenijih:

 1. Tehnika za lenje osobe. Uključuje čuvanje svežih biljaka u originalnom obliku i jednostavno čuvanje u frižideru.
 2. Čuvanje biljaka u čaši vode u frižideru. Možete to uraditi tako što ćete odseći kraj stabljike biljke, napuniti čašu ili teglu vodom i staviti biljku unutra. Dakle, ovako čuvani listovi nane imaće izgled cvetnog buketa!
 3. Čuvajte u čaši vode na prirodnom svetlu.
 4. Lagano umotajte u vlažan papirni ubrus.
 5. Zamrznite listove! Da, možete zamrznuti sveže biljke poput nane da biste ih koristili kasnije! Sve što vam treba su kalupi za led i zamrzivač.

Godina 10+: Kraj životnog ciklusa

Nana, kao višegodišnja biljka, može živeti veoma, veoma dugo ako joj obezbedite prave uslove. Ako živite u područjima sa hladnijim zimama i gajite je napolju, pobrinite se da unesete nanu pre nego što temperature drastično padnu ili nekoliko nedelja nakon prvog mraza.

Nadamo se da ste iz ovog članka saznali sve što trebate znati o uzgajanju nane na otvorenom.