Hrizanteme – Sadnja, nega i vrsta hrizantema

Hrizanteme – Sadnja, nega i vrsta hrizantema
Image by Tiểu Bảo Trương from Pixabay

Hrizanteme, koje se još nazivaju i „jesenjim ružama“, čest su razlog zašto je većina bašta i vrtova ispunjena beskrajno lepim, toplim cvetovima različitih oblika i veličina tokom perioda od nekoliko nedelja svake jeseni.

Ove izdržljive višegodišnje biljke odličan su izbor za početnike jer ih je relativno lako saditi i održavati.

U ovom tekstu otkrićemo vam sve što treba da znate o uzgoju hrizantema, od toga kako ih saditi i brinuti o njima, do različitih sorti koje su dostupne na našem tržištu.

Osnovne činjenice o hrizantemama

Većina ljudi ne zna da hrizanteme pripadaju porodici biljaka Asteraceae ili Compositae. To znači da su hrizanteme rođaci suncokreta, kosmeja (uresnica), dalija i nevena, da spomenemo samo neke od biljaka iz ove porodice.

Hrizanteme se smatraju tropskim cvećem. Poreklom su iz evroazijskih zemalja, iako se danas uzgajaju širom sveta.

Ovaj cvet je jedinstvenog izgleda jer ostavlja utisak da stotine sićušnih cvetića koje osnovnu cvetnu glavicu.

Pri tom, i sami cvetići mogu imati dva oblika – loptasti ili oblik klasične cvetne latice.

Hrizanteme se pojavljuju u različitoj visini – mala, velika pa i izrazito visoka hrizantema, a takođe i u širokom spektru boja, kao što su ružičasta, ljubičasta, žuta, lavanda i narandžasta.
Većina sorti hrizantema je izdržljiva, tako da će uspevati u veoma raznolikim uslovima.

Istorija hrizantema

Hrizanteme su prvi put uzgojene u Kini, pre otprilike 6 vekova. Kasnije su ih budistički monasi koji su putovali širom Azije raširili u druge zemlje u blizini, kao što je, na primer, Japan.
Ovaj cvet je postao toliko popularan — jer se zbog ranog perioda cvetanja povezivao sa rađanjem, odnosno, početkom života — tako da su čak i japanski carevi ukrašavali svoje prestole hrizantemama.

Danas je sasvim normalno videti hrizanteme u hramovima najrazličitijih religija širom sveta, a japanski gradovi i dalje odaju poštovanje i pokazuju ljubav prema ovoj biljci tokom godišnjih izložbi u čast i slavu hrizantema.

Međutim, reč hrizantema potiče od grčkih reči „Chris“ što znači „zlatni“ i „anthemion“ što znači „cvet“. Stari Grci su mislili da se ovaj cvet pojavljuje samo u zlatnim nijansama, pa su zato odlučili da ga tako nazovu.

Kako uzgajati hrizanteme?

Ovde ćemo vam pokušati ukratko navesti najosnovnije stvari koje trebate imati na umu pri sadnji i nezi hrizantema:

Tlo

U zavisnosti od područja u kojem živite, možete posaditi hrizanteme direktno u zemlju, ili možete pripremiti nekoliko saksija i uzgajati ih u zatvorenom prostoru dok vremenske prilike ne budu dovoljno tople da ih možete premestiti u baštu.

Ako se odlučite da hrizanteme posadite u saksije, potrudite se da to bude 4 do 6 nedelja pre poslednjeg mraza. Tako ćete hrizantemama dati dovoljno vremena da ojačaju.
Hrizanteme zahtevaju dobro drenirano tlo i zemljište koje je dovoljno vlažno u svakom trenutku. U suprotnom, najpre će stradati latice hrizantema!

Prilikom sadnje hrizantema na otvorenom, često se preporučuje da zemljištu dodate kompost ili odležali stajnjak. Ako sadite u zatvorenom prostoru, tada možete da napravite mešavinu zemlje za sadnju i komposta, što će prililčno pomoći rastu vaših hrizantema.

Uvek malčirajte oko biljaka, a ne preko biljke. Ovo će sprečiti pojavu korova, a na drugoj strani će održati zemlju vlažnom.

Izlaganje suncu

Hrizanteme vole sunce! U stvari, ako je to moguće, hrizanteme vole da budu neprestano izložene sunčevoj svetlosti. Kada sadite, obratite pažnju da vašim hrizantemama ne smetaju drveće ili veliki grmovi.

Ako živite u toplijim krajevima, preporučuje se da ih tokom suvih i toplih letnjih popodneva premestite u hladovinu.

Potrebe za vodom

Kada zalivate hrizanteme, morate voditi računa da sva voda ide direktno u tlo, a ne u lišće hrizantema. Ako ne budete vodili računa o ovome prilikom zalivanja hrizantema, moglo bi se dogoditi da listovi biljke dobiju različite vrste bolesti povezanih sa gljivicama.

Prihrana za hrizanteme

Hrizanteme su poznate po tome što su veliki proždrljivci. To znači da će im prihrana u vidu đubriva veoma prijati. Prihranu hrizantema možete obavljati jednom ili dva puta mesečno. To će zavisiti od kvaliteta tla u koje ste posadili hrizanteme. Obavezno koristite organsko đubrivo.

Osim toga, kada počnu da se pojavljuju prve latice, potrebno je da prestanete sa dodavanjem đubriva zemljištu.

Pinčiranje hrizantema

Ako se odlučite da uzgajate hrizanteme, to znači da ćete imati dosta posla sa pinčiranjem! Na ovaj način, takođe kreirate biljke koje su izgledom više žbunolike i koje će, zauzvrat, više cvetati.

Ne brinite, hrizantemama pinčiranje ne možete naneti nikakvu štetu! Sve vrhove koji se izdižu iznad ostatka cveta potrebno je ukloniti.

Kao rezultat toga, prirodno će početi da rastu bočni izdanci hrizantema.

Ako biljka ima nove izdanke, koji su visoki najmanje 10 centimetara, potrebno je da uklonite one izdanke koji se nalaze na vrhu. Ne zaboravite da ostavite najmanje 2 ili 3 lista koja rastu na ovim izdancima.

Ako to uradite, pomoći ćete vašoj hrizantemi ne samo da postane zdravija već i da proizvede više cvetova. U idealnom slučaju, ovo biste trebali raditi jednom mesečno, ne više od toga.
Čim cvet počne da cveta, trebate prestati da pinčirate hrizanteme.

Hrizanteme i korov

Hrizanteme ne podnose korov. Pobrinite se da uklonite korov koliko god je to moguće, posebno kada hrizanteme još rastu, to jest, dok se nisu u potpunosti razvile. U suprotnom, korov bi mogao da izvuče sve hranljive materije koje se nalaze u zemljištu i tako ostavi vaše hrizanteme bez hrane.

Orezivanje

Hrizanteme treba orezati, posebno u periodu kada cvetovi počnu da blede. Ovo će pomoći biljci da cveta duže vreme.

Međutim, hrizanteme nikako ne treba rezati tokom jeseni, jer će postojeće grane pomoći biljci da preživi zimu.

Štetočine i bolesti

Lisne uši prosto obožavaju hrizanteme! One su kuga koje se većina plaši, pa u slučaju da ih vidite, moraćete da dodate sloj zaštite svojim biljkama dodavanjem đubriva ili specijalnih mreža kako ove štetočine ne bi dospele do njih.

Kupovina ukrasnih hrizantema

Ukrasne hrizanteme možete pronaći u svim specijaliziranim centrima, često i u poljoprivrednim marketima a dogodi se da seme bude dostupno i u lokalnim hiper marketima. Služe kao dekorativna biljka, tako da morate imati na umu da neće dugo trajati.

Naprotiv, prodaju se baš iz ovog razloga, tako da ukrasnu hrizantemu nećete moći da posadite u svojoj bašti. Čak i ako to pokušate, ukrasne hrizanteme imaju veoma male šanse za preživljavanje.

Da li je razmak važan prilikom sadnje hrizantema?

Da jeste! Ako se poseju u proleće, hrizanteme mogu dostići i do 2 metra u visinu i širinu do jeseni. Ako se biljke hrizantema posade previše blizu jedna drugoj, verovatno će to izazvati ozbiljne probleme u sistemu korenja, jer će se biljke neprestano boriti za hranljive materije.

Česte vrste hrizantema koje možete uzgajati

Postoji čak 13 različitih vrsta hrizantema, a ispod ćemo vam navesti samo najčešće od njih:

Hrizanteme sa povijenim cvetovima

Unutrašnji cvetovi ovih cvetova su povijeni ka unutra, otuda i ime.

Cvetovi hrizantema koje pripadaju ovoj vrsti će narasti najmanje 15 centimetara. Međutim, ne postoje dva ista cveta, tako da sve pripadnice ove vrste hrizantema imaju nepravilan izgled.
Ova vrsta hrizantema može imati bele, roze, žute ili narandžaste latice.

Hrizanteme sa laticama nakrivljenim nadole

Kada ova hrizantema procveta, videćete u sredini blago ravan centar iz kojeg se izvijaju mali cvetovi zakrivljene nadole. Njene latice podsećaju na perje, a mogu biti bele, roze krem ili žute.
Cvetovi su relativno mali – rastu do maksimalno 15 centimetara.

Proste hrizanteme

Iako je stabljika ove biljke kratka, njeni cvetovi mogu dostići i do 20 centimetara. Za razliku od vrsta sa nepravilnim oblicima latica, ova vrsta cveta ima potpuno savršen okrugli oblik.
Svoje latice se drži čvrsto na okupu, a njeni cvetovi izgledaju kao da rastu unutra.

Hrizanteme srednje-povijenih latica

Središnji cvet ove biljke je potpuno ravan i latice ga uopšte ne dodiruju, iako ga prekrivaju dok se povijaju ka unutra.

Hrizanteme sa dvostrukim cvetovima

Iako izgledom podseća na tratinčicu, ova hrizantema ima dva cveta koji mogu biti beli, ljubičasti, roze, žuti, krem ili narandžasti. Imaju kompaktan centar gde se svi cvetovi dodiruju a biljke mogu narasti i do 1 metar u visinu.

Hrizanteme sa tršavim cvetovima (čičkave)

Ova ekstravagantna hrizantema je veoma jedinstvena, jer ima tanke latice koji su odvojene jedna od druge. Mogu imati višebojne cvetove, iako su najčešće bele, ružičaste ili ljubičaste boje.

Hrizanteme sa trubastim cvetom

Ova hrizantema ima dugačke cvetove koji imaju trubasti oblik. Često se savijaju nadole, kao da pokušavaju da odozdo podrže centar cveta.

Paučaste hrizanteme

Ova hrizantema ima šiljaste cvetove koji podsećaju na paukove noge. Mogu imati više boja i veoma su egzotičnog izgleda! Cvetovi mogu narasti do 15 centimetara.

Anemonaste hrizanteme

Ova vrsta cveta ima ogroman okrugli centar i kraće latice kao kod tratinčice koje idu ka spolja. Njegove latice mogu biti crvene, narandžaste, bele, žute, roze, ili mogu biti kombinacija više boja.

Pomponaste hrizanteme

Ova sorta je jedna od najmanjih vrsta hrizantema, jer narastu samo do jedva 8 centimetara. Predivne su ukrasne biljke i često se koriste u cvetnim aranžmanima.

Ukrasne hrizanteme

Kao što joj i ime govori, ova vrsta hrizantema se najviše koristi u cvetnim aranžmanima, jer predstavljaju izuzetnu ukrasnu biljku. Njeni cvetovi mogu narasti do 10 centimatara, a imaju ravan centar odakle se svi cvetovi šire ka spolja.

Česta pitanja o hrizantemama

Evo nekoliko često postavljanih pitanja u vezi sa ovim cvetom:

Možemo li uzgajati hrizanteme u saksijama?

Da definitivno. Preporučljivo je to učiniti, posebno ako želite da unesete malo živosti u svoj enterijer. Hrizanteme mogu narasti do 1 metra u visinu, pa se pobrinite da ih stavite u saksiju odgovarajuće veličine.

Kako se treba brinuti o hrizantemama tokom zime?

U područjima gde su zime teške, hrizanteme će morati da prezime tako što ćete ih prebaciti u saksije, a saksije prebaciti u zatvoreni prostor.

Za ovu svrhu će vam trebati prilično hladan prostor kakav je podrum ili ostava. Hrizanteme u saksijama jednostavno unesite u prostor koji ste namenili za to. Ne dirajte ništa kada je u pitanju izgled hrizantema.

Ako hrizanteme imaju listove, ne otkidajte ih dok hrizanteme ponovo ne iznesete napolje na proleće. Zalivajte ih redovno i obilno i pomoći ćete vašim hrizantemama da prezime tokom teških zimskih meseci.

Redovno proveravajte u kakvoj situaciji se nalaze vaše hrizanteme. Počnite postepeno ponovo da uvodite spoljašnje znakove, kao što su prirodno svetlao ili toplota. Tek kada dođe proleće, možete ponovo da iznesete svoje biljke napolje.

Razmnožavanje hrizantema

Ako su vaše hrizanteme stare 2 ili više godina, verovatno se na njima već mogu primetiti znaci starenja. Često će sredina stabljike postati izuzetno tanka, ili bi cvetovi mogli početi da poprimaju različite, neobične oblike.

Ako ovako nešto primetite, to će vam biti siguran signal u vezi sa zdravljem vaših biljaka: treba ih razmnožiti. Na proleće uklonite drvenaste i ostarele delove biljke. Tako ćete dobiti reznice, to jest, mlađe delove biljke koje morate ponovo posaditi jer imaju veće šanse za preživljavanje.

Dodajte malo organskog đubriva da biste bili sigurni da je tlo bogato hranljivim materijama.

Mogu li se hrizanteme uzgajati iz semena?

Ovo je teži način da uzgojite hrizanteme, ali ne predstavlja nemoguću misiju. Glavni izazov sa kojim ćete se suočiti je da biljke koje ćete uzgajati neće biti istovetne matičnoj vrsti, jer su hrizanteme poznate po tome što su hibridi, tako da njihovo seme nije uvek pouzdano.

Hrizanteme je svakako najbolje uzgajati iz reznica, što se ponekad naziva jednostavno i „deljenjem“.

Tako ćete biti sigurni da će se vaše hrizanteme zdravo i pravilno razvijati.

Da li hrizantemama treba dugo da porastu?

Najjednostavniji odgovor bi bio da – hrizantemama je potrebno prilično dosta vremena da rastu, a vama bi se moglo učiniti da im treba „predugo“. Razlog za ovo je taj što imaju zamršen sistem cvetova, pa šta priroda mora da uradi da bi ove sorte cveća rasle.

To će takođe zavisiti od vrste razmnožavanja koju ste uradili, jer će trebati duže da poraste ako ste posejali seme.

Koliko dugo hrizanteme traju kada počnu da cvetaju?

Da li ste znali da postoje tri različite vrste hrizantema kada je cvetanje u pitanju? Hrizanteme mogu pripadati vrsti koju karakteriše rano cvetanje, što znači početkom proleća. Zatim tu su hrizanteme koje cvetaju u ranu jesen, a zatim i hrizanteme koje cvetaju u kasnu jesen.

Tehnički gledano, sve tri vrste hrizantema mogu da cvetaju tokom 8 nedelja, ako su ispunjeni optimalni uslovi za rast i razvoj. Ako ne, najverovatnije će prestati cvetati već nakon prve 2 do 3 nedelje nakon što procvetaju.

Šta simbolizuje cvet hrizanteme?

Uopšteno govoreći, ovaj cvet simbolizuje jedinstvo, vernost, radost, ljubav i dug život. Pored toga, crvena hrizantema simbolizira ljubav, a žuta sorta može simbolizovati prijateljstvo.

Umesto zaključka

Hrizanteme su simbol obilja, marljivosti i zdravlja.. Ova izdržljiva višegodišnja biljka poznata je po tome što je klasičan dodatak svakoj urednoj bašti, naročito u kasnu jesen, kada nam se približava zima!
Međutim, ako ih marljivo negujete i ako vremenski uslovi dozvoljavaju, možete uživati u hrizantemama tokom cele godine jer se lako prilagođavaju različitim uslovima života.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi unapredila vaše korisničko iskustvo. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR). We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).