Božur – Sadnja i nega

Božur
Image by Etienne GONTIER from Pixabay

U ovom članku pokušaćemo vam izložiti sve bitne informacije o božuru, te olakšati sadnju i negu ovog prelepog cveta koji u srpskom narodu ima posebnu simboliku.

Biljke božura nude velike, mekane, mirisne cvetove u širokom spektru boja, oblika i veličina. Ovi otporni, dugovečni višegodišnji grmovi imaju istoriju popularnosti kao baštenske biljke.

Božur – Osnovne karakteristike

Vrste božura:

Postoje tri osnovne vrste božura koje se dalje klasifikuju u preko 40 vrsta: zeljasti božur (žbun), drvenasti božur i ukršteni, tj. vrsta božura koja sadrži osobine i zeljastog i drvenastog božura.

Visina/širenje:

Zeljasta i ukrštena vrsta božura rastu od 30cm do 1m, a isto toliko idu i u širinu, dok zreli drvenasti božur može dostići visinu od 1m do 2m i širinu od 1m do 1.5m.

Izloženost suncu:

Većina svih mogućih varijacija osnovnih vrsta božura su veliki ljubitelji sunca. Na drugoj strani, božurima odgovara i lagana hladovina tokom podnevne vrućine, što pomaže cvetovima da traju duže, tačnije 10 do 14 dana, umesto da veoma brzo izblede (već tokom dva do tri dana) u slučaju kada su izloženi punom suncu. U Kini se koriste suncobrani da zaštite ovo nežno cveće od jakog sunca.

Vreme cvetanja:

U većem delu planete božur će cvetati tokom aprila, maja i juna. Drvenasti božuri će da procvetaju prvi, zatim zeljaste vrste božura a potom i ukršteni božuri. Ako se potrudite da u svojoj bašti imate sve tri vrste božura, moći ćete uživati u njegovom cvetanju tokom perioda dugog i do sedam nedelja.

Boja božura:

Boje u kojima se cvet božura pojavljuje kreću se od bele, roze i crvene do narandžaste, kestenjaste, pa i žute. Mnogi cvetovi božura menjaju boju kako se otvaraju, pa ćete svakodnevnim praćenjem lakše razumeti ove promene.

Miris:

Cvetovi božura su veoma mirisni. Međutim, mirisi se mogu razlikovati – neki imaju slatkast miris, druge krase zamamni mirisi citrusa, dok će vam se treći učiniti kao da su blago začinjeni. Dakle, i miris božura dolazi u veoma širokom rasponu.

Štetočine i bolesti:

Jeleni i zečevi im ne mogu ništa. Nažalost, podložni su botritisu, gljivici koja može izazvati truljenje mladih izdanaka, ružne mrlje na listovima i sprečiti razvoj cvetnih pupoljaka. Dobra cirkulacija vazduha oko vaših božura pomoći će u sprečavanju razvoja gljivičnih bolesti.

Sadnja božura

Ako su dobro posađene, zeljasti božuri će decenijama s radošću davati nove izdanke svakog proleća.

Kada saditi božur?

Božure sa golim korenom najbolje je saditi u jesen (pre prvog mraza) i imaće najbolje šanse da procvetaju već sledećeg proleća. Oni zasađeni u proleće možda neće cvetati prve dve godine pa čak i više.

Gde saditi božur?

Odabir pravog mesta je od suštinskog značaja za uspeh sadnje božura. Već razvijene stabljike božura imaju duboke korene koji otežavaju ili čak u potpunosti onemogućavaju presađivanje biljke.

Biljkama božura potrebna je lokacija sa:

 • Dosta sunčeve svetlosti: zeljastim i ukrštenim sortama potrebno je najmanje pet do šest sati jakog sunca dnevno, dok će drvoliki božur imati koristi od određene popodnevne zaštite od sunca.
 • Dobra drenaža: božuri ne podnose isuviše mokra zemljišta (korenje koje stoji u vodi), tako da su padine i uzdignute leje poželjna lokacija na koje ćete posaditi svoje božure.
 • Dosta prostora: većina božura naraste do 1.5mx1.5m do svoje 10. godine.

Takođe ćete poželećete da božuri budu posađeni na mestima gde možete uživati u njihovom raskošnom cvetu.

Savet: Sadite ih daleko od velikih drveća i žbunja jer ne vole da imaju konkurenciju kada je u pitanju korenje.

Koja vrsta tla je najbolja za božure?

Većina uspeva da ih uzgaja u prirodnom tlu, to jest, tlu kakvo se nalazi u bašti ili dvoritšu, ali struka ipak preporučuje određeno bogaćenje tla organskom materijom pre sadnje. Pravilna priprema zemljišta će vam takođe pomoći u tom smislu da nećete morati da đubrite tlo oko božur aprvih nekoliko godina. Bez obzira na sve, pobrinite se da božuri imaju dobro drenirano tlo, jer korenje koje se nalazi u isuviše vlažom tlu neće vam doneti ništa dobro.

Evo nekoliko saveta za poboljšanje vašeg tla:

 • Zeljaste sorte vole kalijum; dakle đubrivo koje sadrži kalijum biće dobar izbor.
 • Božuri zahtevaju mnogo „hrane“ i preferiraju alkalno tlo, što može značiti dodavanje tlu baštenskog kreča ili pepela.
 • Dodatni minerali će potaknuti božure njihovi cvetovi budu veći, povećaće broj pupoljaka i pomoći da intenziviraju boju cvetova.

Koliko duboko posaditi božur?

Dubina na kojoj ćete posaditi svoj božur zavisiće od vrste klime koja preovladava u vašem kraju.

Evo idealne dubine sadnje za svaku od tri osnovne vrste božura:

 • Zeljaste vrste božura postavite sa izdancima (pupoljci sledeće godine) 1 centimetar (u toplijim krajevima) do 5 centimetara (u hladnijim krajevima) ispod površine tla.
 • Drvolike vrste božura sadite dublje od zeljastih vrsta. Botaničari predlažu da iskopate rupu duboka 50 cm i široka 25 cm (nakon što se tlo dopuni organskom materijom). Postavite kalem 10-15 centimetara ispod nivoa zemlje.
 • Ukrštene vrste: posadite ih tek malo ispod površine tla, 1.5 centimetra duboko u toplim krajevima, a 4 centimetra u hladnijim krajevima.

Mogu li se uzgajati u saksiji?

Iako će im biti najbolje u bašti, božuri se mogu uzgajati i u saksijama ako im se posveti odgovarajuća nega. Ovo znači da će vam biti potrebna velika saksija sa puno drenažnih rupa. U hladnijim krajevima unesite biljke božura u saksiji u zatvoreni prostor tokom zime da biste ih zaštitili od niskih temperatura; biljke u saksijama su podložnije oštećenju od mraza. Pored toga, tokom bujanja vegetacije moraćete češće da ih zalivate, jer se zemljište u saksijama osuši brže nego ono u bašti.

Nega i obrezivanje božura

Da li treba da obrezujem svoj božur?

Za razliku od ruža, grmovima božura nije potrebno precizno orezivanje da bi uspevali. Često je obrezivanje potrebno samo u slučaju oštećenja ili bolesti biljke.

 • Zeljasti božuri: na kraju perioda vegetacije, odrežite svoje zeljaste božure sve do zemlje.
 • Ukršteni božuri: odrežite stabljike na kraju vegetacije, ostavljajući iznad tla 10-15 centimetara stabljike.
 • Drvoliki božuri: nakon pet godina, razredite grane u središtu žbuna da biste podstakli rast i bolju cirkulaciju vazduha – potpuno rezanje stabljika može u potpunosti uništiti biljku.

Nemojte obrezivati drvoliki božur dok se biljka zaista dobro ne učvrsti — sporo rastu, tako da je svaki centimetar dragocen. Rezidba tokom prve dve do tri godine ometa njihov napredak i daće suprotne rezultate od onih koje ste očekivali. Vodite računa da ne posečete drvenaste stabljike jer božuri cvetaju na starom drvetu.

Otkidanje pupoljaka božura:

Ako želite da vaš božur ima velike cvetove, uklonite bočne pupoljke koji se razvijaju blizu osnove svakog glavnog pupoljka. Međutim, ako želite da produžite sezonu cvetanja, ostavite bočne pupoljke tamo gde jesu – oni će cvetati nakon što procvetaju glavni pupoljci.

Mogu li da razredim žbun božura presađivanjem?

Božurima nije potrebna redovno razređivanje za uspešno cvetanje. Međutim, ako želite da imate božur na više mesta, možete razrediti svoje već zrele biljke kao oblik razmnožavanja. Najbolje vreme za presađivanje je jesen kada je biljka blizu perioda mirovanja. Najveće šanse za uspeh imaju stabljike božura isečene na komade sa 3-5 pupoljaka.

Da li božuri zahtevaju podupiranje?

U mnogim slučajevima božuri bi trebali biti poduprti, barem kolčevima, da bi se jaki cvetovi održali, posebno ako živite u kišovitim područjima. Zeljaste sorte božura mogu se podupirati običnim komadima žice smotanim u krug, dok će za drvolike božure biti pogodnije korišćenje bambusovih (ili nekih drugih drvenih) kočića i običnog kanapa. Ako vam ovo zvuči kao previše gnjavaže, ohrabriće vas činjenica da postoji mnogo sorti božura koje imaju jake stabljike i ne zahtevaju kolčenje niti podupiranje bilo koje vrste.

Koliko često treba da zalivam svoj božur?

Božur nije previše žedna biljka – upravo suprotno, prekomerno zalivanje može dovesti do problema. Potrudite se da omogućite božuru dobru drenažu i počnite da ga zalivate u proleće tek ako bude više od dve nedelje bez kiše. Osim toga, potrebno je duboko zalivanje jednom nedeljno tokom suvih letnjih meseci. Nastavite sa zalivanjem i nakon cvetanja da biste bili sigurni da će božur zadržati bujnost biljke i sledeće godine.

Da li je božur potrebno malčirati?

U veoma hladnoj klimi, božur može imati koristi od laganog zimskog malčiranja organskom materijom kao što su borove iglice ili iseckana kora. Držite malč nekoliko centimetara dalje od stabljike biljke. Uklonite malč u rano proleće da biste omogućili rast na površini tla. Zimska zaštita sa mekim i tankim slojem malča od 7-10 cm (povučen u proleće) je naročito mudar potez ukoliko se radi o drvolikom božuru.

Zašto moj božur nije procvetao?

Često se dešava da je prilično teško odgonetnuti zašto božur nije procvetao. Evo nekih od najčešćih razloga:

 • Zasađeni su previše duboko
 • Nema dovoljno sunčeve svetlosti
 • Tlo sadrži previše azota
 • Biljke su još mlade

Božuri i mravi:

Pupoljci božura luče slatki nektar koji privlači mrave. Mravi ne oštećuju biljku ali nisu ni potrebni da bi se cvetovi božura otvorili. Ako sečete cvetove božura da biste ih uneli u zatvoreni prostor, nežno isperite cvetove u kanti vode da biste se rešili mrava.

Uvijanje listova:

Kada se listovi božura uvijaju to je znak pojave određenog stresa. Ovo može biti uzrokovano nedostatkom vode, virusom ili neobičnim vremenskim uslovima. Božuri se najčešće oporavljaju od uvijanja listova ako se problem otkloni i dalje normalno cvetaju.

Upotreba božura u oblikovanju pejzaža

 • Posadite ih u različitim varijacijama za raznolikiji sadržaj i šareniju baštu
 • Koristite ga kao nisku živu ogradu
 • Posadite božure pored tratinčica, lana i bradate perunike
 • Naselite stazu ili stepenice patuljastim božurima ili zeljastim božurima
 • Od božura se pravi odlično rezano cveće

Venčanja i cvetni aranžmani

Božuri su jedno od najpopularnijih vrsta prilikom kreiranja rezanog cveća. Odličan su izbor za svadbene bukete ali i za svakodnevne cvetne aranžmane razne namene. Ako niste u mogućnosti da ih uzgajate sami, najbolji izbor rezanih božura je na tržištu obično dostupan između aprila i juna. Izgledaju sjajno i sami ali i u kombinaciji sa ružama, divljim cvećem, paprati, eukaliptusom i drugim različitim vrstama cveća.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi unapredila vaše korisničko iskustvo. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR). We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).