14 visokih sobnih biljaka koje će oživeti vaše prostorije

Kućne biljke koje rastu u visinu

Sobne biljke koje rastu u visinu daju vertikalnu dimenziju ili naglasak vašem enterijeru, dostižući i nadmašujući nivo očima upadljivim ili fino teksturiranim lišćem, a ponekad i cvećem!

Visoke sobne biljke
Photo by Envato Element Photos

Ponekad mogu čak i dodirnuti strop, ostavljajući jak utisak i podižući čak i najtmurniju sobu do novih estetskih visina.

Skulpturalne sorte poput kaučuka ili neobične poput trokutaste smokve ili Ming aralije, stupaste, piramidalne ili čak u obliku kišobrana; krošnje ovih malih stabala i biljaka uzdići će se iznad vaših stolova, stolica, pa čak i ormara.

U osnovi, možete imati krošnju male šume, čak i tropske, u prilično maloj dnevnoj sobi ili kancelariji.

Dakle, šta god da tražite: visoku, vitku mladicu na podu blizu sofe, u uglu vaše dnevne sobe, u vašim ulaznim hodnicima ili ispred prozora, sigurno će se pronaći jedna (ili više njih) nalik na drvo koje će najbolje upotpuniti vaš dekor i stanje duha.

Naše velike sobne biljke koje se lako održavaju ili nisu baš zahtevna sobna drveća čekaju vas, pa da se upoznamo s njima?

14 visokih sobnih biljaka koje će uneti osvježenje u vaš dom

Dosežu do stropa, ili barem do visine glave, ovo je 14 sobnih biljaka različitog izgleda i karakteristika. A upoznaćemo i jednu koja vam takođe donosi sreću!

1. Drvo novca ( Pachira Aquatica )

Tradicionalno uzgajano za sreću na kineskim farmama, stablo novca će dosezati visoko do vašeg stropa 2,4 metra, obično s uspravnim i ispletenim deblom, a zatim će raširiti svoje lišće iznad vaše glave kao drvo u zatvorenom.

Listovi ove biljke su veliki, osmotski i jarko zeleni. Oni su dlanasti – poput onih u divljeg kestena – i imaju 5 do 9 eliptičnih listića od kojih svaki može narasti do 25 cm. Ova biljka je takođe veoma upečatljivog izgleda i smirujuća.

Na otvorenom može doseći 9 metara u visinu, ali u zatvorenom prostoru ostaće nižeg rasta.

Kad cvetaju, budu otvoreni i jedinstveni; imaju do 250 crvenih cvetića koji se javljaju u različitim bojama od zelenkasto-žute do bele boje! Stablo novca je poznato po svom svetlom, otvorenom izgledu koji dobro pristaje u urednu prostoriju s elegantnim osvjetljenjem.

Obojite zid iza njega svetlim neutralnim bojama kako biste dobili najbolji efekat. Ne samo da izgleda dobro, već i pročišćava kvalitet vazduha.

Izloženost svetlosti: jako indirektno svetlo.

Sezona cvetanja: leto.

Veličina: 1,8 do 2,4 metra u zatvorenom prostoru i do 1,5 metara u širinu.

Zahtevi za tlo: koristite ½ mješavine za sukulente ili kaktuse i ½ hortikulturnog peska; održavati vlažnim, ali nikada mokrim; pH vrednost bi trebala ići od blago kisele do neutralne sredine.

2. Zmajevo Drvo ( Dracaena Marginata )

Sve na zmajevom drvetu pokazuje nagore; s ravnim, uspravnim deblom koje izgleda kao umotano u smeđi papir, ova sorta poreklom sa Madagaskara može narasti do pola metra na otvorenom, ali sporijim tempom, i zadržaće se ispod vašeg stropa u zatvorenom prostoru.

Grane koje izbijaju iz njega takođe rastu gotovo okomito; a onda pramenovi hrapavog, oštrog izgleda, te dugog i tankog, šiljastog lišća upotpunjuju efekat.

Listovi su svetlozeleni sa crvenkastim rubovima, opet prvenstveno usmereni prema nebu, ali i sa nekim proširenjima sa strane.

Ukupni efekat je izvrstan i sa urednim, preciznim linijama. U zatvorenom prostoru retko cvjeta, ali kada procvetaju, cvetovi su lepi i beli. Zmajevo drvo je čvrsto i nezahtevno, pogodno čak i za minimalističke enterijere zahvaljujući svojoj vitkoj eleganciji.

Izloženost svetlosti: srednja indirektna svetlost.

Sezona cvatnje: proleće.

Veličina: do 6 metara visine i 3,0 m u širinu na otvorenom, a otprilike polovina ove veličine u zatvorenom prostoru.

Zahtevi za tlo: koristiti 1/3 komposta, 1/3 treseta ili zamenu i 1/3 perlita; održavajte ga suhim do blago vlažnim, nikada mokrim; pH treba da bude blago kiseo. Otporno je na sušu.

3. Bor Ostrva Norfolk ( Araucaria Heterophylla )

Za profinjen i čipkast izgled, bor ostrva Norfolk, sa svojim uspravnim deblom i delikatnim lišćem, savršen je u zatvorenom prostoru. Ovaj četinar izrasta u konkavne i konusne oblike s pravilnim, slojevitim granama koje izgledaju kao lepeze i imaju iglice koje su usmerene prema gore; uopšteno, izgledaju kao mekani zeleni umetnički kistovi s vlaknima okrenutim prema gore.

Dok je na otvorenom, može postati pravi div, bacajući svoju elegantnu siluetu prema nebu; čuva se i kao sobna biljka, gde izgleda kao stilizirana, vrlo simetrična božićna jelka, vrlo fine teksture. Velike, okrugle, zelene čekinje koje izgledaju kao ananas daju dekorativni štih.

Držite Bor ostrva Norfolk na hladnom mjestu tokom leta ako ga želite uzgajati u zatvorenom prostoru, inače može izgubiti iglice ispod 20° C (68° F). Osim toga, možete uživati ​​u njegovom zimzelenom lišću i elegantnom grananju tokom cele godine.

Izloženost svetlosti: jako indirektno svetlo; najbolje uz jutarnje sunce i večernju hladovinu.

Sezona cvatnje: N/A.

Veličina: do 65 metara visine i 21 metar u širinu; mnogo su manji u zatvorenom prostoru.

Zahtevi za tlo: dobro drenirana mešavina za saksije na bazi peščanog treseta sa pH vrednošću od blago kisele do neutralne; održavajte ga vlažnim, ali nikada mokrim.

4: Trokut Fikus ( Focus Triangularis )

Od Južne Afrike do vaše dnevne sobe ili kancelarije, trokutasti fikus može narasti do visine preko vaše glave i dovesti svoje intrigantno lišće do nivoa očiju, jer dostiže visinu od 2,4 metra… Sa vitkim deblom i granama, lako ga je uzgojiti da bude veoma uspravan, a oni elegantno prepuštaju centar pozornice pravim protagonistima…

Listovi u obliku srca pričvršćeni su za peteljke svojim tankim krajem, na kojem se neobično lome. Ispunjavaju unutrašnje prostore svojim sjajnim šarenilom, od srednje svetlih do tamnozelenih i krem ​​belih rubova. Daje efekat velikog broja leptira koji lepršaju na tankim stabljikama što čini zaista divan prizor.

Iako je trokutni fikus manje poznat od fikusa Benjamina, on ima mnoge prednosti, kao što je neopadanje lišća i mnogo uzbudljivije šare.

Izloženost svetlosti: jarko indirektno svetlo, ali može tolerisati i srednju jačinu.

Sezona cvatnje: N/A.

Veličina: do 2,4 metra visine  i 1,2 metra u širini.

Zahtevi za tlo: dobro drenirano, uobičajeno tlo za saksiju sa dodatkom perlita; podnosi sušu, ali najbolje uspeva na lagano i ravnomerno vlažnom zemljištu; pH treba da bude blago kiseo.

5: Salonska Palma ( Chamaedorea Elegans )

Palma za unutrašnju upotrebu

Salon palma šalje svoje fino segmentirane, svetle do srednje zelene listove visoko u gornje slojeve prostorija i zatvorenih prostora, oko 1,8 metar u vazduh.

Svežeg izgleda i egzotična u isto vreme, ova palma poreklom iz prašuma južnog Meksika i Gvatemale je tropska sorta koja može ulepšati vaš dom.

Svaki list je podeljen na mnogo malih, suprotnih segmenata koji se lepo izvijaju od dugih i zelenih peteljki, poput tropske paprati.A u vaše domaćinstvo donosi i nešto više: nazivaju je i palma sreće jer donosi sreću.

Vrlo laka za uzgoj, salonska palma zahteva veoma malo u pogledu održavanja, a pruža pouzdanu i stalnu prisutnost sa nežnom teksturom svojih prekrasnih listova.

Izloženost svetlosti: jako indirektno svetlo.

Sezona cvatnje: N/A.

Veličina: do 1,8 metra visine i 1,2 metra u širinu u zatvorenom prostoru.

Zahtevi za tlo: pomešati jedan deo obične zemlje za saksije i jedan deo krupnog pijeska; održavajte ga lagano vlažnim, nikad mokrim, iako toleriše sušu; pH vrednost bi trebala biti ili blago kisela ili neutralna.

6: Lirasti Fikus ( Ficus Lyrata )

Ako ste zainteresovani za kućnu biljku koja raste i daje upečatljiv utisak u zatvorenim prostorima, ovaj fikus je pravi izbor za vas. Sa veoma uspravnim, ali vitkim deblom, njegovo obilno, gotovo preveliko lišće biće nemoguće ne primetiti.

U stvari, listovi dosežu neverovatnih 45 cm a gotovo su jednako široki, svetlozeleni i relativno nepravilnog oblika, iako pomalo liče na lire, kao što mu ime i govori.

Ne treba vam mnogo da biste ulepšali svoj dom ili kancelariju, a egzotična lepota zapadne Afrike istovremeno je bujna i luksuzna.Dakle, sa fikusom možete imati tropski kutak čak i ako živite veoma daleko od ovih egzotičnih mesta; sve dok je toplo zimi.

Izloženost svetlu: jako indirektno svetlo, najbolje s prozorom okrenutim prema istoku.

Sezona cvatnje: N/A.

Veličina: do 3 metra visine i 1,5 metara u širinu.

Zahtevi za tlo: poboljšati tlo na bazi treseta perlitom; održavajte ga ravnomerno vlažnim; pH treba da bude blago kiseo.

7: Jemenska stubasta mlečika ( Euphorbia Ammak )

Stubasta mlečika je visoka, egzotična sočna sobna biljka iz Jemena i Saudijske Arabije, visoka 6,0 metara kao biljka na otvorenom , a upola manja u zatvorenom.

Deblo je kratko, ali su grane vrlo uspravne, usmerene pravo do stropa; one su podeljene na četiri krila sa dubokim režnjevima, a rebra su vrlo valovita i nepravilna.

Iako je obično zelena, postoji i šarolika sorta s mramornom, krem-žutom i bledoplavom bojom. Ipak, sve vrste su bodljikave, pa budite oprezni!

Dobijate nekoliko sitnih listova na vrhu krakova ovog diva, pa čak i nekoliko žuto-zelenih cvetova vrlo jarke boje.

Brzorastuća stubasta mlečika je odlična ideja za vertikalnu i neobičnu živu skulpturu kako u zatvorenom tako i na otvorenom.

Izloženost svetlosti: jako indirektno svetlo.

Sezona cvatnje: rano leto.

Veličina: do 6,0 metara visine na otvorenom , 3,0 metra u zatvorenom  i oko 1,2 do 1,8 metara u nižem zatvorenom prostoru.

Zahtevi za tlo: dobro drenirana zemlja za suve kaktuse ili mešavina za sukulente sa pH vrednošću od blago kisele do blago alkalne. Otporan je na sušu.

8: Paprat ( Cyathea Cooperi )

Većina paprati su biljke za otvorene prostore, ali ne i ova sorta koju smo odabrali za vas, Cyathea cooperi, koja može dosegnuti strop vaše sobe svojim vrlo, vrlo nežnim lišćem (3,0 metra).

Dolazeći čak iz Australije, ima uspravno deblo sa tamnosmeđom vlaknastom dlakom, a zatim se grane otvaraju ravno prema van, poput vitkih žica kišobrana, noseći listove svetlozelene boje, dvostruko peraste, s nežnom teksturom filigrana. Zaista impresivni, listovi izgledaju kao intimni, sveži i egzotični suncobrani!

Ova paprat ima veoma drevni, praistorijski izgled; to je vrsta biljke koju biste očekivali u zemlji dinosaurusa i pterodaktila…

Izloženost svetlosti: jako indirektno svetlo.

Sezona cvatnje: N/A.

Veličina: do 3,0 metra visine i 2,1 metar u širinu (u zatvorenom prostoru).

Zahtevi za tlo: pomešati 1 mjeru ilovače, 1 mjeru oštrog peska, 3 mere grube lisne plesni te malo drvenog uglja; održavajte ga ravnomjerno vlažnim, ali ne mokrim; pH bi trebao biti blago kiseo ili neutralan.

9: Damin dlan, Steckenpalme( Rhapis Excelsa )

Dugi, tanki prutovi nalik bambusu donose lišće Daminog dlana na vrh vaše sobe, bez obzira na to koliko je visok strop, jer može doseći  4,5 metra ako ima prostora.

Srednje zeleni listovi ovog malog drveta iz Kine i Vijetnama su lepezasti i lepo se izvijaju.

Svaki list je podeljen na 5 do 10 uskih i dugih režnjeva, koji dosežu i do 50 cm. Sporo raste i lako se uzgaja, ova egzotična lepotica daje vam ugođaj tropske plaže, čak i ako ste miljama i miljama udaljeni od mora.

Možete čak dobiti male metlice žutog cveća koje vise između širokih listova ove vrste, iako je njegova glavna prednost za uzgoj u unutrašnjim prostorima njegovo lišće.

Izloženost svetlu: jako, srednje, pa čak i slabo indirektno svetlo.

Sezona cvatnje : ljeto.

Veličina : 2,4 metra visok i 1,2 metra širok ako je u zatvorenom prostoru; budu većih dimenzija na otvorenom.

Zahtevi za tlo : dobro drenirana mešavina za saksije specifična za palme, bogata organskim tvarima, blago vlažna i pH vrednosti koja ide od blago kisele do neutralne.

10: Biljka Kaučuka ( Ficus Elastica )

U svom prirodnom staništu, kaučukovci (ili kaučukovo drveće/smokve) mogu narasti do impresivnih 30 metara . Međutim, ako ih držite u kući ili kancelariji, obično će ostati tik ispod stropa. Srećom, ove biljke je lako usmeriti i orezati.

Popularna sobna biljka dobila je ime po svom lišću koje ima ravno, uspravno deblo s mekim granama. Ovalni, kožasti i sjajni tamnozeleni listovi imaju „gumenu“ teksturu, a ponekad mogu biti i tamnoljubičasti.

Živopisni crveni pupoljci kaučuka pružaju šareni kontrast. Mogu narasti do 35 cm, ali stariji primerci su manji.

Kako unutrašnjim prostorima često nedostaje tekstura i dubina, zbog toga je kaučuk toliko popularan kao sobna biljka. Zahteva malo održavanja i retko ima zdravstvenih problema.

Izloženost svetlosti: jako indirektno svetlo.

Sezona cvatnje: N/A.

Veličina: do 3,0 metra visine i 1,5 metra u širini u zatvorenom prostoru.

Zahtevi za tlo: pomešati 1 dio treseta ili zamenu, 1 dio borove kore i 1 dio krupnog peska ili perlita; ovu mešavinu održavajte ravnomerno vlažnu ali ne mokru, a pH bi trebao biti između umereno kiselog i neutralnog.

11: Natalni Mahagonij ( Trichilia Emetica )

Drvo mahagonija je još jedan egzotični div na otvorenom, ali njegovu visinu možete održati ispod 3 metra u zatvorenom prostoru, zbog čega je odlična visoka sobna biljka.

Listovi su izduženi, široki i perasti sa mnogo ovalnih zametaka. Vrlo su sjajni do te mere da izgledaju mokri; tamnozelene boje, sa jasnim, pravilnim žilama po celoj površini.

Lepa, rascvetana krošnja ovog voćnog drveta podseća na šume njegove domovine, tropsku Afriku. Iako su cvetovi retkost u zatvorenom prostoru, uz malo truda nije nemoguće doći do njih.

Kada procvetaju, cvetovi su svetlo zelene boje! Daju sjajne narandžaste plodove nakon cvetanja.

Natalno drvo mahagonija savršeno je za popunjavanje prostora bujnim lišćem; utisak prašume koji prave ove egzotične sobne biljke je teško uporediti sa bilo čim drugim.

Izloženost svetlosti: srednja ili umerena indirektna svetlost.

Sezona cvatnje: od sredine leta do kasne jeseni.

Veličina : u zatvorenom prostoru, do 3,0 metra visine i 1,8 metra u širini.

Zahtevi za tlo: bogata, plodna i dobro drenirana generička mešavina za saksije; možete dodati i koru; održavajte ga ravnomjerno vlažnim; pH bi trebao biti blago kiseo do neutralan.

12: Ming Aralija ( Polyscias Fruticosa )

Manje poznata kao sobna biljka, Ming aralija je uspravno malo zimzeleno drvo iz Indije sa fantastičnim lišćem i svetlom budućnošću u unutrašnjem dekoru.

Često ima više debala, ali uspravan u habitusu, nosi svoje gusto, duboko ispupčeno i zamršeno lišće s izraženom elegancijom, dajući vam svežu, sofisticiranu i fino teksturisanu krošnju srednje zelenih listova. Postoje i šarolike sorte, sa različitim nijansama zelene i krem ​​boje.

Listovi nežno padaju s grana, dajući vam mekan i delikatan efekat. Cvetovi su tamnožuti, voštani i mali, ali i dalje vrlo lepi i savršeno odgovaraju karakteru ove biljke.

Zimzelena i egzotična, a istovremeno i vrlo neobična, Ming aralija je savršena visoka sobna biljka ako želite dodati puno teksture i lišća svojoj dnevnoj sobi ili kancelariji.

Izloženost svetlosti: jako indirektno svetlo; može podneti malo hladovine.

Sezona cvatnje: proleće i leto.

Veličina: visoka 1,8 do 2,4 metra i široka od 60 do 90 cm.

Zahtevi za tlo: dobro drenirana, plodna mešavina za saksije na bazi ilovače s blago kiselim pH. Održavajte zemljište ravnomerno vlažnim, ali nikada mokrim.

13: Kroton ( Codiaeum Variegatum )

Dostiže otprilike visinu prosečnog stropa, 3 metra , kroton takođe ima neke od najšarenijih listova koje možete uzgajati u zatvorenom prostoru.

Sa širokim, kožastim i vrlo sjajnim raznobojnim listovima, ima dramatičan kvalitet i niz boja koje se izmenjuju prateći pravilne, lučne vene.

Zelena u različitim nijansama, sa žutom, narandžastom, crvenom, ljubičastom, čak i tamno ljubičastom, nude paletu dostojnu profesionalnog umetnika.

Imaćete osećaj kao da je karneval tokom cele godine sa ovim egzotičnim čudom Malezije, Australije i Tihog okeana. Grozdovi malih belih ili zelenkastih cvetova mogu se čak pojaviti u bilo koje doba godine.

Jedna od najomiljenijih sobnih biljaka svih vremena, kroton je već dugo vremena šareni pratilac u zatvorenim prostorima; iako je njegova popularnost bledila poslednjih godina, i dalje je jedna od najintrigantnijih visokih biljaka ikad.

Izloženost svetlosti: jako indirektno svetlo; toleriraće i srednje.

Sezona cvatnje: tokom cele godine.

Veličina: do 3 metra visine i 1,5 metar u širinu.

Zahtevi za tlo: 3 mere obične mješavine za saksije, 2 mere borove kore i 1 mera krupnog peska ili perlita, sa kiselim do blago kiselim pH; održavati ravnomerno vlagu, ali ne dozvoliti natapanje.

14: Drvo Kukuruza ( Dracaena Fragrans )

Drvo kukuruza će rasti dosta iznad vašeg krova u divljini, do 15 metara , ali raste sporo, a u saksijama retko prelazi 1,8 metra.

Ipak, prilično visok i, čak, smaragdno zelenog, sjajnog lišća koje formira veoma bujne čuperke poput malih egzotičnih palmi.

Kao što ime govori, lišće liči na kukuruzovo, ali ima mnogo egzotičnije i dekorativnije kvalitete.

Dolazi na uspravnim i vitkim deblima, može biti i šarolik, često sa žutim ili krem ​​prugama koje ističu dužinu i oblik listova.

Međutim, moraćete pričekati bele ili ružine grozdove sitnih cvetova jer neće procvetati dok ne napuni 5 do 10 godina.

Biljka kukuruza je istovremeno elegantna i egzotična, dolazi iz Afrike sa svojom ljepotom i malom potrebom za održavanjem, što je čini savršenom, visokom sobnom biljkom sa notom postojanosti za unutrašnje prostore.

Izloženost svetlosti: može tolerisati niz intenziteta svetlosti, uključujući uslove punog do slabog osvetljenja. Najbolje uspeva u laganoj hladovini ili blago filtriranoj sunčevoj svetlosti.

Sezona cvatnje: zima, proljeće i leto.

Veličina: do 15 metara visine u divljini, ali 2,1 metar u zatvorenom prostoru i 1,2 metra u širinu.

Zahtevi za tlo: koristite rastresito, ilovasto tlo za saksije s dodatkom krupnog peska ili perlita; pH bi trebao biti blago kiseo, a trebali biste ga održavati blago vlažnim.

Zaključak

Sada kada znate nešto više o nekim od najpoznatijih visokih sobnih biljaka, koju ćete odabrati za usvajanje? Svaka biljka je jedinstvena, pa odvojite vreme da je upoznate prije nego što donesete konačnu odluku.

Jednom kada svoju novu biljnu bebu donesete kući, budite brižni i pružite joj puno ljubavi i pažnje dok se prilagođava novom okruženju. Uz pravilnu njegu, vaša visoka sobna biljka će napredovati i ispunjavati vaš prostor zelenilom godinama. Srećna sadnja!

Ova stranica koristi kolačiće kako bi unapredila vaše korisničko iskustvo. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR). We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).