5 vrsta cveća koje tera insekte

Cveće koje tera insekte
Kadifa by passionefotografia23 from Pixabay

Svakom ko poseduje baštu, čak i dvorište, dobro je poznato u kolikoj meri borba sa insektima može ličiti na sizifovski posao. Uz nemilosrdno uništavanje ukrasnih biljaka, insekti dalje prenose različite bolesti na svo zelenilo u okruženju, izluđujući frustrirane baštovane i terajući ih da izmišljaju uvek nove metode kojima će se boriti protiv ove napasti.

Neki od nas će se boriti pesticidima, drugi će se protiv insekata boriti tradicionalnim, narodnim, metodama, dok će treći čak ručno kupiti insekte i potapati ih u vrelu vodu ili vodu pomešanu sa deterdžentom za suđe. Međutim, postoji mnogo prijatniji (i efikasniji) metod za uklanjanje štetnih insekata iz vaše bašte – sadnjom posebnih vrsta cveća ili ukrasnog bilja koje insekti jednostavno ne podnose.

Ovo cveće teraće insekte podalje iz vaše bašte zbog posebnog soka koji izlučuje, sočnih listova, gustog lišća i drugih prirodnih odbrambenih mehanizama od štetočina.

Sadnjom ovih prirodnih zaštitnika od insekata, uštedećete mnogo vremena i truda koje gubite boreći se sami sa insektima, a uz to, sačuvaćete lep izgled bašte i estetiku koju se trudite da održite. Štaviše, ova prirodna sredstva za odvraćanje insekata izgledaju neverovatno lepo i kao rezano cveće i nećete omašiti dodate li neki od ovih cvetova lepom cvetnom aranžmanu.

1. Geranijum (Zdravac)

Ova lepa ukrasna biljka je odličan izbor za baštu otpornu na štetočine. Pored funkcije odbijanja dosadnih insekata, geranijum odbija i životinje koje u vašoj bašti mogu napraviti štetu kao što su jeleni i zečevi. U isto vreme, ova ukrasna biljka privlači korisne oprašivače, tako da vašu baštu mogu spopasti razne vrste leptira i pčela ako preterate sa sadnjom geranijuma. Iako je često mešaju sa jednogodišnjom pelargonijom, geranijum je ipak prava višegodišnja biljka.

Period cvetanja geranijuma počinje od kasnog proleća i traje tokom cele letnje sezone, a stabljike su na vrhu ukrašene ljupkim ružičastim glavicama. Ova grmolika trajnica može narasti do 30 cm i najbolje uspeva ali i izgleda kada se sadi uz ivice. Zahteva malo ili nimalo održavanja, geranijum će cvetati još više svaki sledeći put nakon povremenog odumiranja. Otkidanje starog lišća takođe će mu pomoći u tome. Ova biljka voli dobro drenirano tlo i može se prilagoditi većini vremenskih uslova, kako sušnim tako i onim koje odlikuje visoka vlažnost.

2. Hrizantema

Hrizantema je prilično popularan cvet. Hrizanteme mogu dostići visinu i do 100 cm. Hrizanteme, u zavisnosti od sorte, mogu biti jednogodišnje ili višegodišnje biljke. Vreme cvetanja hrizantema obuhvata jun-novembar, a bogatstvo svih boja u kojima se pojavljuju bogatije je od duginog. Hrizanteme imaju gusto lišće koje im daje čvrst izgled, ali cvetovi su ono što ovu biljku čini zaista čudesnom. Njihove stabljike su jake, svaka od njih može da primi više grozdova cvetova. Ali najbolja stvar kada su u pitanju hrizanteme je njihov zastrašujući efekat na štetne insekte. Ova biljka sadrži piretrum, agens koji se često koristi u proizvodnji sredstava za uništavanje insekata.

Nega hrizantema je prilično jednostavna. One se mogu veoma uspešno prilagoditi skoro svakom tlu, a najviše im prija ako se nalaze na područjima gde su izložene suncu. Možete ih uzgajati iz semena, ali to može prilično potrajati. Hrizanteme se najčešće kupuju u saksijama, a zatim se presađuju direktno u zemlju negde u bašti.

3. Tratinčica

Tratinčica je divna jednogodišnja biljka koja će doneti solidnu količinu sunca u vašu baštu, a uz to je i osloboditi štetočina. Ne tako visoka (tratinčica može porasti i do 40 cm), ovaj cvet izgleda zadivljujuće kada se nalazi posađen u lejama i duž ivica, ali predstavlja i odličnu podlogu na kojoj se više ističe lepota drugih biljaka. Tratinčice obožavaju sunčana mesta i dobro drenirano tlo. Da biste podstakli obilnije cvetanje, biće vam potrebno jednom mesečno tretirati ovu biljku tečnim đubrivom. Ovo cveće možete posaditi u bilo koje vreme, u periodu od proleća do jeseni. Cvet će izgledati najzdravije u vlažnom tlu, pa ne zaboravite da ga zalivate dovoljnim količinama vode tokom suvog vremena. Ako dobiju dovoljno sunčeve svetlosti i vode, vaše tratinčice će veoma brzo rasti. Rast će takođe podstaći ako u zemljište prije sadnje stavite određenu količinu organske materije. Stajnjak, kompost i treset su savršena sredstva za rahljenje i obogaćivanje zemljišta, a istovremeno poboljšavaju njegovu drenažu.

4. Kadifa

Izrazito bogata jakim bojama, kadifa je zaista čudesan cvet koji tu čudesnost treba zahvaliti svojoj sposobnosti da rastera štetne insekte koji ugrožavaju korisne oprašivače. Osunčane latice kadife izazvaće jezu kod mnogih neželjenih insekata, uključujući bele mušice i lisne uši – najgore insekte koji se mogu pojaviti u vašoj bašti.

U zavisnosti od sorte, visina kadife može biti od 30 cm do 1 metar. Imaju gusto lišće i formiraju bujne grozdove cvetova. Savršeni su za masovnu sadnju. Kadifa se obično sadi u rano proleće, kada prođe poslednji mraz. Ovo veselo cveće uživa na suncu, ali u veoma toplim danima dobro će im doći malo hlada. Takođe joj je potrebna zaštita od jakih vetrova i jakih kiša. Najveća privlačnost kadife je to što lako može da izraste iz semena, dok će povremeno odstranjivanje osušenih cvetova i lišća podstaći još bujnije cvetanje.

5. Lavanda

Duge i uspravne stabljike fantastične lavande razbiće jednoličnost u bilo kojem baštenskom pejzažu, ali i pokazati vašu sklonost finijim stvarima u životu. Poznato je da miris lavande smanjuje stres i podstiče relaksaciju, dok je njegova božanska plava boja izuzetno ugodan prizor za posmatranje.

Ekstrakti lavande se skoro uvek koriste za proizvodnju ulja koja odbijaju insekte, ali i sama cvetajuća biljka takođe izvrsno obavlja svoj posao držeći moljce, komarce, muhe i druge insekte na sigurnom odstojanju.

Lavandu je prilično lako uzgajati i brinuti se o njoj, posebno ako je uzgajate iz reznica. Uzgajanje iz semena može biti malo nezgodno, tako da je bolje početi sa reznicama da biste izbegli stres i frustraciju. Lavanda voli dobro drenirano tlo i izloženost suncu. Tretiranje tla organskom materijom je takođe odličan način da vaša lavanda uspešno i obilato procveta. Osim toga, kada posadite lavandu, možete u potpunosti zaboraviti na nju. Lavanda se, recimo to tako, održava skoro sama – ovoj biljci retko kada treba đubrivo jer ima sposobnost da sakuplja vlagu i hranljive materije direktno iz zemljišta. Ako tlo postane previše suvo, potrebno je samo da povremeno zalijete biljku. Budući da je višegodišnja biljka, lavanda može da traje nekoliko godina, pa se nemojte ustručavati da odsečete stručak lavande kako biste ulepšali buket koji će krasiti vaš kuhinjski sto, a cvetu u vrtu neće trebati dugo vremena da se oporavi i pojavi u punom sjaju.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi unapredila vaše korisničko iskustvo. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR). We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).