Kako uzgajati batat u saksijama

Uzgoj batata u saksijama
Image by Lars Beulke from Pixabay

Uzgoj batata ili slatkog krompira u saksijama je jednostavniji nego što možete zamisliti.

Kada raste u svom rodnom okruženju, batat je trajnica (perena), ali raste kao jednogodišnja biljka u saksijama.

Teško je ne voleti slatki krompir, a sopstveni uzgoj je odlična opcija ako ga volite konzumirati.

Kao i obični krompir, batat ima gomolje (krtole) koji se formiraju i rastu ispod zemlje. Dakle, uzgoj u saksijama ima savršenog smisla!

Jedna od najznačajnijih razlika između uzgoja običnog krompira i slatkog krompira (batata) je u tome što je za ovaj potonji potrebna mnogo duža vegetaciona sezona da bi dostigao zrelost. Može proći i do 150 dana da dostigne punu zrelost za berbu, a potrebno mu je i toplije tlo od drugih vrsta krompira.

Ukratko

Slatki krompir treba posaditi kada su temperature napolju konstantno  iznad 15°C, inače rizikujete da ubijete svoje biljke.

Za uzgoj slatkog krompira trebaće vam velika saksija koja nije metalna. Glinene posude su dobar izbor i u njih treba da stane 20 litara zemlje.

Vodite računa da temperatura tla bude  najmanje 15°C.  Ako nije, možete zagrejati tlo pomoću crne tkanine.

Malčirajte svoje biljke kako bi tlo bilo što toplije.

Slatki krompir (batat) iz sopstvenog uzgoja možete ubrati za  120-150 dana nakon sadnje, što je duži period nego kod običnog krompira.

Uzgoj slatkog krompira je malo drugačiji od uzgoja običnog krompira, ali ako ste uzgajali obični krompir, to će vam ipak malo olakšati proces.

Jedna od najznačajnijih razlika su berba kao i lakše iskustvo berbe.

Ako ste spremni da isprobate uzgoj slatkog krompira u saksijama, ovaj vodič će vam pokazati kako uzgojiti ogromne količine batata iz saksija.

Kako početi uzgajati batat u saksiji

Jeste li spremni naučiti kako uzgajati batat u saksijama?

Trebate znati kada posaditi slatki krompir

Bez obzira uzgajate li batat u saksijama ili ne, on se ipak sadi kada su dani i noći topli. Ovo nisu usevi za hladno vrijeme i ne podnose dobro mraz.

Dakle, morate saznati kada će prestati mrazevi. Zapamtite, ovo su proseci i obično je najbolje sačekati nedelju ili dve nakon ovog datuma u slučaju nevaljalog mraza koji bi mogao da uništi vašu baštu.

Takve stvari se redovno dešavaju!

Slatki krompir se ne može saditi napolju dok zemlja ne dostigne 15°C, a noćne temperature moraju  stalno biti iznad 15°C.

Trebate znati kupiti sadnice

Dok batat možete pokušati posaditi iz semena, većina vrtlara sadi slipove (sadnice), koji bi trebali biti dostupni u većini vrtnih centara ili rasadnika.

Izbegavajte korištenje batata iz trgovine jer ne možete biti sigurni koja je sorta i u kojem području je uzgajana. Batat iz prodavnice takođe može sadržavati bolesti.

Svaki od listića treba da bude bez mrlja i da ima prečnik od 4cm. Svaki od njih treba da ima klicu.

Kako izgleda klica?

Ako ostavite batat predugo u ostavi, počinje da razvija klice. Obično možete odrezati klice i skuhati večeru, ali te klice se takođe mogu koristiti za uzgoj slatkog krompira.

Pronađite odgovarajuću saksiju

Sledeće što trebate učiniti je odabrati odgovarajuću saksiju. U idealnom slučaju, trebali biste izbjegavati plastične ili metalne posude. Glinene posude ili drvene bačve su odličan izbor.

Drugi izbor bi bio kontejner posebno napravljen za krompir, a obično je to i najjeftinije rešenje. Možete pronaći vrećice za uzgoj krompira koje dolaze u nizu različitih boja. Ove vrećice su dizajnirane za prozračivanje korena, odgovarajuću drenažu a imaju i bočne džepove za vađenje klica ako to želite.

Ako želite da koristite vreću za uzgoj, žetva je jednostavna – izbacivanje sadržaja i sortiranje tla.

Bez obzira šta odaberete, pobrinite se da posuda ima rupe za drenažu.

Odaberite najbolju lokaciju

Lokacija je veoma bitna za uzgoj slatkog krompira jer su prilično izbirljivi oko mesta gde ga uzgajate. Žele da budu na sunčanom mestu u svako doba dana i noći.

Dakle, odaberite lokaciju koja ima puno sunčeve svetlosti tokom celog dana, što znači da biljkama treba  6-8 sati sunca dnevno.

Pripremite tlo

Sada kada ste odabrali saksiju, morate pripremiti tlo za vaš batat. Slatki krompir voli dobro drenirano, peskovito tlo, a najbolje je dodati kompost u zemlju. Kompost dodaje hranjive tvari vašem tlu, a istovremeno povećava drenažu prljavštine.

Zagrejte tlo

Zapamtite, tlo mora biti  najmanje na 15°C.  Prije sadnje zemlju treba pokriti crnim plastičnim mrežama nekoliko nedelja. Na taj način ćete povećati temperaturu tla i pomoći vašim biljkama da bolje rastu.

Posadite slatki krompir (batat)

Kada ste pripremili tlo za sadnju, vreme je da posadite batat u saksiju. Stavite oko 10 cm zemlje u kontejnere. Zatim  stavite sadnice u zemlju koju ste upravo dodali.

Svaka sadnica (slip) koju koristite treba biti udaljena jedna od druge oko 30 cm. Pobrinite se da klica bude postavljena prema gore, a zatim pokrijte stabljike zemljom. Obavezno 5 do 10 cm zemlje ide preko batata.

Slatki krompir u saksiji treba da držite u zatvorenom prostoru prvih 12 nedelja pre nego što ga premestite van ako živite na lokaciji gde nije bilo barem 150 dana bez mraza. Stavite saksije napolje četiri nedelje nakon poslednjeg mraza.

Nakon što premestite biljke napolje, morate ih zaštititi od hladnih večeri. Prilično je lako da se temperature spuste  ispod 15°C,  a da vi toga niste svesni.

Najbolje je da saksije držite prekrivene baštenskom tkaninom tri do četiri nedelje nakon toga.

Ne samo da pokrivanje vaših saksija ubrzava rast i sazrevanje, već i smanjuje stres koji se stavlja na vaše biljke zbog temperaturnih fluktuacija.

Kakvu negu zahteva batat u saksijama

Sada kada vaš batat veselo raste u saksijama, morate znati kako se pravilno brinuti o biljkama.

Redovno zalivajte

Batat u saksiji treba da zalivate najmanje jednom nedeljno ili po potrebi, zavisno od padavina. Ne smete previše zalivati svoje biljke jer ne vole ustajalu vodu.

Koristite gnojivo

Trebaćete dodati gnojivo u saksije nekoliko nedelja nakon sadnje. Dosta uzgajivača ima uspeha s organskom ribljom emulzijom.

Drugi izbor je da koristite gnojivo 5-10-10. Trebalo bi da ima dosta minerala u tragovima kao i NPK<, ali pazite da količina azota (dušika) nije prevelika!

Malčirajte svoje biljke

Još jedan važan zadatak koji trebate obaviti da bi vaše biljke bile zadovoljne je malčiranje oko biljaka.

Možete koristiti crnu plastiku ili bilo koju vrstu malča koju želite. Cilj malča je održati tlo što toplijim. Zapamtite, slatkom krompiru je potrebna topla zemlja.

Malčiranje takođe sprečava batat da pusti više korena kako sazreva. To bi moglo oduzeti dio energije potrebne za formiranje gomolja.

Štetočine i bolesti slatkog krompira (batata)

Slatki krompir je poznat po nekoliko različitih štetočina i bolesti. Evo nekoliko na koje možete naići.

Smeđa pegavost

Ova gljiva stvara smeđe lezije na listovima biljke slatkog krompira koje izgledaju slično meti. Žuti oreol može okružiti lezije, a vremenom može doći do defolijacije.

Kada se jednom pojavi ovu gljivicu ne možete izlečiti. Kada berete, pobrinite se da uništite sve ostatke. Sledeće godine pokušajte saditi sorte koje su otporne na ovu gljivu.

Fusarium korena i stabljike (Fuzariozno oboljenje)

Evo još jedne frustrirajuće gljivice s kojom se možete susresti. Ona dovodi do natečene i izobličene baze stabljike, a trulež se širi u unutrašnjosti biljke.

Na biljci možete pronaći i belu plesan. Zaražene sadnice je obično šire dalje.

Obično ove bolesti nisu veliki problem ako se pridržavate odgovarajućih zdravstvenih i sanitarnih metoda.

Obavezno praktikujte plodored i pokušajte tretirati koren semena odgovarajućim fungicidom prije sadnje.

Bakterijski trulež

Ako vaše sadnice venu i imaju podlogu koja postaje žuta i smeđa, znajte da postoji problem.

Bakterijska trulež inficira vaskularni sistem klica, zarazivši jednom zdravu sadnicu. U teškim slučajevima može doći do lezija na površini truleži.

Rotiranje useva slatkog krompira je pametna ideja; nikada ne koristite istu saksiju iz godine u godinu ili je istrljajte razređenom otopinom izbeljivača. Također, pokušajte da uzgajate biljku u hladnijim periodima godine kako biste izbjegli bolest.

Rovci stabljika (larve)

Kada imate posla sa bušnim batatom, larve se zakopaju u stabljike, što dovodi do problema.

Štetočine počinju da se hrane u predelu krune biljke, što dovodi do venuća, žutila i odumiranja biljke. Ovu štetočinu često možete prepoznati po prisutnosti fekalnih tvari na površini tla.

Pokušajte da područje oko biljke bude čisto od korova. Zamenite kontejnere i promenite zemlju iz kontejnera svake godine jer larve mogu prezimiti unutar tla.

Bele ličinke

Šanse su da ste već upoznati sa belim ličinkama i možda ste se igrali s njima kao djeca; možda ih poznajete po imenu ušice.

Vole se hraniti podzemnim delovima biljaka, što uključuje stabljike, korenje i žile biljaka slatkog krumpira, to jest, batata.

Aktivnost ovih štetočina može dovesti do uvenuća i odumiranja biljaka. Bitno je rešiti problem što je brže moguće.

Pobrinite se da se voda ne zadržava u vašim saksijama, što dodatno potiče razvoj bijele ličinke. Također možete pokušati prskati biljke Bacillus popilliae rastvorom.

Berba batata

Može proći i do 150 dana nakon što slatki krompir dostigne zrelost. Dakle, bilo da dostignu potrebnu zrelost ili dočekaju prvi mraz, berba slatkog krompira je zabavan zadatak za celu porodicu!

Nešto što treba unapred znati je da lišće kod običnog krompira ponovo odumire kada dođe vreme za berbu.

S batatom nije tako – nastaviće rasti sve dok temperature ne budu previše niske. Batat morate pustiti da raste što je duže moguće.

Pobrinite se da znate vreme zrenja za sortu batata koju uzgajate.

Sav batat treba ubrati pre prvog većeg mraza. Niske temperature mogu oštetiti osetljive gomolje u zemlji.

Alatke za berbu

Sve što vam treba su vile ili jednostavno istresite sadržaj saksija. Ovo će ličiti na zabavnu potragu za blagom – traženje kroz zemlju da bi se pronašao skriveni slatki krompir.

Deci je to zabavno raditi u bašti, a ove je lakše iskopati nego obične krompire jer su gomolji obično skupljeni zajedno na stabljici.

Budite sigurni da nežno tretirate gomolje kada ih uklanjate iz zemlje. Koža batata je tanka, a krtola se lako ošteti.

Sušenje batata

Morate dozvoliti da se krompir osuši pre nego što ga konzumirate, odnosno pre nego što postane dio vaše prehrane. To je jednostavan proces kojim se krompir suši i sprema za dugotrajno skladištenje.

Pronađite područje s temperaturom  između 26 i 30C, kao što je u blizini peći ili prozora okrenutog prema jugu u vašem domu. Područje koje koristite za sušenje takođe mora imati visoku relativnu vlažnost.

Ako trebate povećati vlažnost, batate možete staviti u kutije ili sanduke, a zatim ih pokriti papirnim ubrusom ili krpom. Druga mogućnost je da ih pohranite u perforirane plastične vrećice.

Čuvanje slatkog krompira (batata)

Nakon što povadite i osušite batat, potrebno ga je čuvati na hladnom i suhom mestu na temperaturi  između 10 – 15°C.

Druga opcija je zamrzavanje batata, ali morate ga blanširati prije skladištenja kako bi omekšali pre odmrzavanja i kuvanja.

Možete bezbedno da konzervirate slatki krompir, osim ako ga napravite kao pire. Slatki krompir je bezbedan za konzerviranje ako ga narežete na kockice prethodno ogulivši koru i koristite konzervu pod pritiskom. Ne možete bezbedno da konzervirate slatki krompir bez konzerve pod pritiskom.

Najbolje sorte slatkog krompira za uzgoj u saksijama

Godinama ljudi koji su živeli u područjima sa severnijom klimom nisu mogli uzgajati batat jer je sezona rasta za ova područja bila prekratka. Slatki krompir nije mogao da sazre pre prvog mraza.

Danas postoje sorte batata čiji uzgoj traje kraće, kao i načini za zagrijavanje tla, što omogućava svakome da uzgaja ovu biljku ako je voli.

Evo nekoliko sorti slatkog krompira koje dobro uspevaju u saksijama:

Portio Rico

Ovo je jedan od najpopularnijih odabira za ljude koji uzgajaju ovu kulturu u saksijama. Često se naziva žbunom i nema veliku lozu, a idealan je za manje bašte ili sadnju u saksijama. Ova sorta ima kratke i kompaktne loze – dva kvaliteta savršena za uzgoj u saksijama.

Vardaman

Evo još jednog odličnog izbora. Ova sorta je dobila ime po gradu u Misisipiju, a poznata je po svojim grmovitim karakteristikama i pitomoj lozi.

Zaključak

Ako ste mislili da ne možete uzgajati ovu kulturu bez puno prostora, sada znate da niste u pravu! Uzgoj slatkog krompira u saksijama je moguć, a iz godine u godinu sve je lakše izvesti novu setvu.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi unapredila vaše korisničko iskustvo. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR). We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).